Я рко червени блатове, слепени с пухкав бял крем - тортата „Червено кадифе“ е създадена, за да изкушава още с вида си. По време на голямата депресия, сладкарите били затруднени за продават изделията си, защото хората нямали пари за глезотии. Тогава кулинарите започнали да оцветяват пандишпанените блатове със сок от цвекло, за да изглеждат по-апетитни. Слепили ги с подсладена извара и постигнали търсения ефект. Скоро тортата „Червено кадифе“ станала толкова популярна, че била в менюто на почти всеки ресторант.
Вижте как да я приготвите вкъщи.
Червено кадифе
3 ч. ч. брашно
3 яйца
2 жълтъка
1 1/3 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. олио
125 г краве масло
1 1/2 ч. ч. захар
3 с. л. какао
1 ч. л. хлебна сода
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. оцет
1 бр. червена сладкарска боя
за крема:
600 г крем сирене
125 г краве масло
1 ч. ч. захар
1 бр. ванилии
Брашното се пресява заедно със солта, содата и какаото.
Размекнатото маслото се разбива заедно със захарта и олиото. При непрекъснато разбиване едно по едно се добавят яйцата и жълтъците, последвани от киселото мляко. Сместа се оцветява със сладкарска боя, разтворена в оцет. При непрекъснато разбиване малко по малко се добавя сместа с брашното към течната смес.
Разпределя се в 3 намазнени тавички и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин.
Маслото за крема се смесва със захарта и крема сиренето и се разбива с миксер до получаване на гладка смес. Когато блатовете изстинат, се сглобява тортата, като всеки блат се маже обилно с крем.
След няколко часа тортата е готова за похапване.
И ако все пак тази торта не е по вкуса ви, изпробвайте някоя от другите ни рецепти.
Кокосова торта с ягоди
260 г брашно
180 г захар
150 г краве масло
10 г бакпулвер
125 мл прясно мляко
3 яйца
1 щипка сол
1 ванилия
за крема:
600 г сирене „Маскарпоне“
400 г ягоди
190 г кокосови стърготини
400 мл кокосова сметана
30 мл бял ром с вкус на кокос
1 консерва подсладено кондензирано мляко
за украса:
200 г дребни ягоди
100 г чипс от кокос
Маслото и захарта се разбиват много добре, едно по едно се добавят и яйцата. Сипват се брашното, ванилията, солта, бакпулверът, разбърква се. Налива се млякото и отново се разбърква.
Тестото се изсипва във форма за торта с диаметър 24 см. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 35 минути – и се оставя да се охлади.
Блатът се заравнява и се разрязва на две.
В касерола се смесват кокосовата сметана, кондензираното мляко и кокосовите стърготини. Варят се, докато сместа се сгъсти – за 30–40 минути. Охлажда се добре.
Маскарпонето се разбърква в купа, прибавят се ромът и охладената кокосова смес, разбърква се добре. Ягодите се нарязват на кубчета.
Върху първия блат се слагат ягоди, следват крем, втори блат, ягоди и крем. Тортата се оставя в хладилник за 6 часа да стегне. Декорира се с кокосов чипс и ягоди.
Френска селска торта
1 яйце
150 г захар
50 г краве масло
2 с. л. мед
2 ч. л. сода за хляб
400 г брашно
200 мл прясно мляко
маргарин
за крема:
900 г заквасена сметана
10 с. л. захар
200 г орехи
Яйцата се разбиват със захарта. Бавно се добавят млякото, медът, содата и маргаринът. Получената смес се вари на бавен огън, до получаване на златист цвят - около 30 минути.
Докато сместа е още топла, се сипва брашното и се замесва тесто, което се разделя на 7-9 топки, всяка с тегло от около 85 г. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30 см и с дебелина 3 мм и се пече в предварително загрята фурна. За една торта се използват пет блата.
За крема на ръка се разбъркват сметаната и захарта и всяка кора се намазва с крем и се поръсва с орехи. Тортата се увива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник, поне за 5 часа.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!