1

В рамките на разпродажбата на кралски и благороднически бижута в Женева следващия месец Sotheby's ще продаде на търг колекция от бижута, принадлежали някога на Фердинанд I, първия цар на съвременна България.

(Във видеото: Продават 300-каратова огърлица, свързвана с Мария-Антоанета)

„Царско съкровище: Фердинанд Български (1861-1948)“ ще включва 114 лота, които обхващат един век и са били част от историята на семейството на цар Фердинанд Сакскобургготски.

Тези експонати, които не са били виждани публично от близо 100 години, правят своя дебют на търг, на който колекцията се оценява на 1,2-1,8 млн. долара, пише National Jeweler.

Предложението включва лични бижута на цар Фердинанд и реликви от майка му, както и бижута, предадени от членове на най-близкото му родословие, и бижута, изработени за децата му.

Неговите лични вещи „великолепно издигат“ типично мъжки и практични лични предмети, като копчета за ръкавели и цигарени кутии, в произведения на изкуството, заявиха от аукционната къща.

Sotheby's събира на едно място редки и красиви предмети, които разказват уникални истории и завинаги остават в историята и паметта. През вековете благородниците и кралските особи са играли водеща роля в покровителството на изкуството и в създаването на богати колекции от изящни произведения на изкуството и редки бижута. 

Скъпоценните камъни и бижутата отдавна символизират власт и богатство сред кралските домове по света. Най-ранната европейска корона - Желязната корона на Ломбардия - е изработена още през VI век. Към средата на XVI в. скъпоценните камъни стават важна част от кралските съкровищници в Европа. Разцветът на европейските кралски колекции от бижута е достигнат в средата на XVIII в., за което допринася притокът на диаманти от новооткрити източници в Бразилия, както и на изумруди от Колумбия.

Очарователни мебели, произведения на изкуството, картини и бижута често се събираха под чукчето на аукционната къща Sotheby's с колекциите от най-прочутите дворове в началото на века. Някои от най-великите английски благороднически къщи и най-могъщите управляващи фамилии в Европа предоставиха доказателства за своите предпочитания и отличителни стилове, разкрити в любовта им към бижутата, личните съкровища, перлите и диамантите - всички те оцеляха през историческите катаклизми и продължават да предизвикват интереса на колекционерите по света и днес.

От сложни микро- и мозаечни творби от 19. век до ренесансови гоблени и ослепителни бижута с благороднически и кралски произход - тези скъпоценни предмети са обиколили целия свят, преди да попаднат в аукционната къща на Sotheby's, където чукчето пада отново и ги свързва с нови взискателни колекционери.

Колекцията от кралски и благороднически скъпоценности на Sotheby's застава начело на Дубай

Обиколка на изложбата „Кралски и благороднически бижута"

През октомври тази година великолепната обиколка на Sotheby's Royal & Noble Jewels Highlights пристига в Дубай, за да заслепи публиката с експонати с кралски и благороден произход. Преди да стъпи в Дубай, в началото на октомври изложбата ще обиколи градове като Ню Йорк и Хонконг и др. Обиколката ще завърши в Женева преди търга на Sotheby's на 11 ноември. Изложбата ще покаже някои от най-впечатляващите и исторически значими бижута от различни аристократични домове - събитие, което продължава да затвърждава наследството на Sotheby's да предлага изключително важни кралски колекции, както илюстрира продажбата на Бурбон-Парма през ноември 2018 г.

Благодарение на бижутата на кралица Мария-Антоанета търгът на Sotheby's за семейни скъпоценности Бурбон-Пармски донесе 53,1 млн. долара. Само един експонат - специална перла, собственост на кралицата - счупи световния рекорд с естествена перла, продадена на търга за 36,2 млн. долара.

Смята се, че преди да бъде заловена и екзекутирана, Мария Антоанета внимателно увива скъпоценните си камъни - перли, диаманти и рубини - в памук и ги изпраща в сандък в Брюксел. Оттам бижутата стигат до Виена, където австрийският император, племенник на Мария Антоанета, ги пази. През 1795 г. той връща колекцията на дъщерята на кралицата. По-късно бижутата стават част от колекцията на бурбонското семейство Парма, което в крайна сметка ги предлага на търг в Sotheby's.

Тазгодишната разпродажба на търга в Женева най-вероятно ще повтори предишните рекорди, постигнати от Sotheby's, като се очаква целият търг да привлече високи цифри, по-специално благодарение на едно рядко и изключително важно бижу от XVIII век, което преди това е било в колекцията на маркиз Ангълси.

Търгът завършва с обширна селекция от бижута от благородническа колекция, която обединява ослепителен ансамбъл от произведения от XIX в. нататък.

Една от най-редките диамантени огърлици, предлагани някога на търг, е от края на XVIII в. и тежи приблизително 300 карата, като се появява за първи път на публично място от петдесет години насам. Бивша част от колекцията на маркиза на Ангълси, огърлицата се очаква да бъде оценена на 2 587 000 долара.

Въпреки че точният произход остава загадка, смята се, че огърлицата е изработена малко преди Френската революция. През 1937 г. Марджъри Паджет, маркьорина на Ангълси, носи това украшение на коронацията на крал Джордж VI - момент, увековечен в портрет на известния фотограф Сесил Бийтън. Шестнадесет години по-късно, през 1953 г., нейната снаха носи същите наследствени бижута за коронацията на кралица Елизабет II.

Огърлицата е с чифт старинни диамантени пискюли с форма на възглавничка, свързани с три реда старинни диаманти с форма на възглавничка и кръгло шлифовани диаманти, с обща дължина около 670 мм. Това рядко и историческо произведение ще бъде изложено в Дубай от 28 до 30 октомври като част от глобалната обиколка и преди търга на кралски и благороднически бижута на живо в Sotheby's Geneva на 11 ноември.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Къде вървиш бе, глупак? Връщай се веднага - мърмори Пешо, втренчен в телевизора. - Какво гледаш, скъпи? - чува се жена му от кухнята.…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
adhub. надгражда своите дигитални услуги със събиране, обработка и анализ на данни чрез ексклузивно партньорство с ID Consult

adhub. надгражда своите дигитални услуги със събиране, обработка и анализ на данни чрез ексклузивно партньорство с ID Consult

Любопитно Преди 39 минути

Новите възможности ще осигурят повишаване на бизнес ефективността и максимална възвращаемост от медийните инвестиции в дигитална среда

"Определено няма дрога вътре": Къде откриха наркотик (СНИМКА)

"Определено няма дрога вътре": Къде откриха наркотик (СНИМКА)

Свят Преди 40 минути

Ироничният надпис шокира властите

<p>Петя Банкова излиза от ареста срещу 10 хиляди лева гаранция&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Петя Банкова излиза от ареста срещу 10 хиляди лева гаранция

България Преди 1 час

Решението на съда не е окончателно

<p>Как Денят на мъртвите вдъхновява един творец в Мексико</p>

Мексикански скулптор: Културата лекува

Свят Преди 1 час

Част от изкуството на Зарко е вдъхновено от черепа - най-значимият символ на Деня на мъртвите

<p>&quot;Огнено кълбо&quot; премина през Чечня (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Мощна експлозия на бензиностанция в Чечня

Свят Преди 1 час

Чечения се управлява предимно от Рамзан Кадиров

Внимание, родители! Токсични костюми на пазара дни преди Хелоуин

Внимание, родители! Токсични костюми на пазара дни преди Хелоуин

България Преди 1 час

Маска на клоун за Хелоуин е забранена за продажба в Европейския съюз

Снимката е илюстративна

"Кометата на века" уловена и у нас (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Повечето изображения показват кометата като ярка ивица светлина, подобна на факла, на хоризонта

Съдът: Законно е да се използва СРС срещу депутат при оперативни действия

Съдът: Законно е да се използва СРС срещу депутат при оперативни действия

България Преди 1 час

Това гласи становище на зам.-председателя на СГС Руси Алексиев

НАТО стартира учение за ядрено възпиране

НАТО стартира учение за ядрено възпиране

Свят Преди 2 часа

В ученията няма да бъдат използвани бойни оръжия, заявиха от Алианса

Над 61 000 деветокласници се явяват на електронен изпит по природни науки

Над 61 000 деветокласници се явяват на електронен изпит по природни науки

България Преди 2 часа

"Всички задачи са разработени по начин, който да не проверява механичното възпроизвеждане на знания, а на конкретни умения"

Снимката е илюстративна

Бернар-Анри Леви: Навлязохме в нова световна война

Свят Преди 2 часа

Бернар-Анри Леви е толкова известен във Франция, че е известен със собствената си абревиатура

Скандал в Турция: Верига ресторанти с обвинение за свинско месо

Скандал в Турция: Верига ресторанти с обвинение за свинско месо

Свят Преди 3 часа

Резултатите от проверка на властите показали, че в някои от ястията на известна верига ресторанти незаконно се съдържа свинско месо

<p>Байдън посети пострадали от урагана &quot;Милтън&quot; райони във Флорида (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Съкрушени и изтощени": Байдън посети пострадали от урагана "Милтън" райони във Флорида

Свят Преди 3 часа

"Равнището на реките продължава да се покачва", каза изпълнителният директор на отдела за управление на извънредните ситуации във Флорида

<p>&quot;Кирил Маричков е епоха, вселена&quot;</p>

Веселина Паскова: Кирил Маричков е епоха, вселена

България Преди 3 часа

Музикантът Васил Гюров сподели, че в гласа на Маричков е имало нещо много специфично и вълшебно