У икендите са идеалният момент да експериментираме в кухнята. Особено, ако ни се хапва нещо различно. А може би очаквате гости?
Предлагаме ви да приготвите този път тостове със задушени гъби и бекон. Гарантираме ви, че няма да останете разочаровани.
Продукти
1 с.л. зехтин
6 слайса прошуто или хамон
50 г масло
6 филии хляб Бриош
4 скилидки чесън
250 г кафеви печурки
100 г гъби шийтаке
75 г гъби кладница
150 г гъби еноки
2 с.л. заквасена сметана
магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
В загрята тиган запържете до хрупкавост, от двете страни, слайсовете прошуто или хамон на порции. Извадете ги.
В същия тиган разтопете 1/3 от маслото и запържете филиите хляб от двете страни, по две наведнъж.
Разтопете още 1/3 от маслото и в него, на силен огън, запържете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и нарязаните на едро кафеви печурки и гъби шийтаке. Гответе 2-3 минути. намалете силата на огъня и поставете капак. Гответе още 2 минути. Отстранете капака и запържете за кратко на висока температура, докато течността се изпари.
Добавете останалото масло заедно с накъсаните гъби еноки и кладница. Запържете за 1-2 минути, до златистокафяво. Поръсете със сол и черен пипер и добавете заквасената сметана. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
В чинии поставете по един тост, а върху него разпределете задушените гъби. Върху тях поставете хрупкава шунка. Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!