Британска компания с мисия да „направи хората водни“
Източник: iStock
3

К огато в началото на 2022 г. центърът за гмуркане в наводнена кариера близо до Бристол в Обединеното кралство внезапно е затворен, много любители на гмуркането остават с наведени глави.

Почти две години по-късно те получиха някои отговори. DEEP, британска компания за океански технологии, която закупи мястото за гмуркане като изследователски център и кампус на компанията, излезе от скрит режим през септември миналата година, разкривайки мисията си да „направи хората водни“.

Крайъгълният камък на нейния план е подводен хабитат, наречен системата Sentinel, която според нея ще позволи на хората да живеят и работят на дълбочина 200 метра за период до един месец.

Системата Sentinel се състои от взаимосвързани модули и може да се използва за различни цели - от събиране на данни за химическия състав на океаните до разкопаване на исторически потънали кораби. Скалируемият хабитат може да бъде конфигуриран в различни форми, което го прави подходящ както за мисия с шест души, така и за изследователска станция с 50 души, според DEEP.

Компанията се надява, че нейните хабитати могат да катализират постоянно човешко присъствие под водата, подобно на Международната космическа станция (МКС), която от 2000 г. позволява на хората да живеят и работят в Kосмоса, за океана.

Миналата седмица DEEP обяви предвестник на Sentinel - по-малък подводен хабитат, който компанията ще използва за разработване на системи за Sentinel, но ще бъде пуснат и като отделен продукт.

Авангард, хабитат с размери 12 м (40 фута) на 7,5 м (25 фута) и достатъчно пространство за трима души, които могат да останат под вода до една седмица, ще бъде готов да влезе във водата в кампуса на DEEP във Великобритания в началото на 2025 г.

Пилотното местообитание може да има важно приложение, когато е необходимо бързо разгръщане, като мисията за издирване на оцелели от суперяхта, потънала край Сицилия през август, каза Шон Волпърт, президент на DEEP, пред CNN.

Тъй като плавателният съд потъна на дълбочина 50 метра, водолазите можеха да останат под водата само около 12 минути, преди да излязат на повърхността. Вместо това подводен хабитат, разположен на морското дъно в близост до потъналия кораб, би могъл да послужи като база за водолазите, каза Волпърт.

Днес в света има само една действаща лаборатория за подводни изследвания, управлявана от Международния университет във Флорида, която се използва от всички - от изследователи, изучаващи корали, до астронавти на НАСА, преминаващи обучение в екстремни условия. Ако всичко върви по план, Sentinel ще бъде готова до 2027 г., а Волпърт се надява да я разположи на места по целия свят. Но DEEP признава, че за постигането на амбициозните цели ще са необходими големи усилия.

„Защо досега не е правено по начина, по който ние се опитваме да го направим? Защото е много трудно. Затова работим неуморно“, казва Волпърт. 

„Катализатор за нови кариери“

Модулите на Sentinel ще бъдат 3D отпечатани от група от шест робота, като се използва стомана, подсилена със суперсплав на никелова основа, наречена Inconel, която може да издържа на екстремни условия и е използвана в компоненти за космическите совалки и ракетите на SpaceX.

В зависимост от налягането, при което работи, достъпът до системата Sentinel може да се осъществи или с подводница, която се заключва с хабитата, или водолазите могат да влязат през отвора на „лунния басейн“ на дъното.

Поддържащият буй на повърхността ще бъде оборудван с интерфейс Starlink за връзка, а местообитанието ще се захранва с енергия от възобновяеми източници като вятърни турбини и слънчеви панели на повърхността.

"Компанията е в предварителен стадий на приходи, но е в напреднали дискусии с организации и правителства по целия свят", каза Волпърт, който е бивш мениджър на хедж фонд. По думите му клиентите могат да наемат, купуват или просто да споделят пространство в хабитата, в зависимост от нуждите си.

Той добави, че хабитатите могат да послужат като катализатор за нови кариери и нови инвестиции, свързани с океана, „подобно на това, което направи Международната космическа станция, за да направи Космоса отново секси“.

Други приложения могат да включват наблюдение и ремонт на критична подводна инфраструктура, туризъм, обучение за Космоса, възстановяване на корали, обучение на военноморските гмуркачи и медицински изследвания. След като приключи работата си, хабитатът може да бъде преместен на ново място.

Работата на DEEP се извършва в момент на нарастващ интерес към използването на ресурсите на океаните - от офшорна вятърна енергия до дълбоководни минерали.

Но местообитанията биха могли също така да позволят на морските биолози да придобият представа за океана, която не е възможна при по-кратки посещения чрез гмуркане или използване на подводни съдове.

Бил Денисън, професор по морски науки в Центъра за науки за околната среда към Университета на Мериленд, прекарва известно време в изучаване на морските треви на борда на Хидролаб - ранна подводна изследователска база, действаща до 1985 г. на Вирджинските острови на САЩ.

„За тази една седмица от живота си научих повече за океана, отколкото за всички останали хиляди гмуркания, които съм направил. Просто усещаш потока на живота под водата“, казва той. 

Все пак той разбира защо няма повече подводни местообитания.

„Те са опасни и скъпи. Нуждаете се от много съвременно, добро оборудване и от съвременен, квалифициран персонал“, казва Денисън.

Това, което дава на DEEP конкурентно предимство, според Волпърт, е подкрепата на нейния основател, когото той не иска да назове, освен че казва, че е „северноамерикански технологичен предприемач..., който обича да е доста затворен“ и е искал да повиши разбирането за океаните и тяхната решаваща роля за човечеството.

Денисън от Университета на Мериленд казва, че Hydrolab е била влажна, тясна, без вътрешен водопровод и само с три легла за четирима души.

За разлика от него Sentinel ще разполага с шумоизолирани легла и обща зала за хранене и общуване.

„Това няма да е апартамент като в „Четири сезона“, но когато си тръгнете, ще искате да се върнете“, казва Волпърт.

Може да звучи като фантастична приказка, но някои са впечатлени от напредъка на компанията.

„Те събират много добра група от хора. Изглежда, че това е добре информирано начинание“, казва пред CNN Крейг Маклийн, бивш помощник-администратор по научните изследвания в Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA), който не участва в работата на DEEP.

Началото на нова вълна

Общественият интерес към подводните местообитания е предизвикан за първи път от известния френски океанограф Жак Кусто, който през 60-те години на миналия век се опитва да установи дали „океаноавтите“ могат да живеят и работят във водата. Неговите мисии за изграждане на „подводни селища“, наречени Conshelf I, II и III, привличат вниманието на медиите в разгара на космическата надпревара.

"Последваха редица други подводни местообитания, но впоследствие общественият интерес към океаните намаля", каза Маклин, бивш служител на NOAA.

От 1970 г. до 1985 г. НОАА управлява Hydrolab, първата си подводна лаборатория. Друга лаборатория, Aquarius, е разположена през 1988 г. в Сейнт Кроа, също на Американските Вирджински острови. Хабитатът, който е малко по-голям от училищен автобус, има шест легла и разполага с микровълнова печка, тоалетна, хладилник, душ и достъп до интернет.

Днес то се намира в Националния морски резерват „Флорида Кийс“, където остава единствената в света действаща подводна лаборатория, предназначена за научни изследвания.

Но не всичко върви гладко. Маклийн трябваше да вземе трудното решение да прехвърли операциите на Aquarius от NOAA към базирания в Маями Международен университет на Флорида, който пое операциите през 2013 г.

„За съжаление трябваше да го направя въз основа на наличните финанси. Инвестициите в океана от страна на обществото са недостатъчно финансирани“, казва Маклейн. 

Напоследък богати хора хвърлят средствата си за изследване на океаните. Компанията OceanX, подкрепена от основателя на хедж фонда Рей Далио, пренесе подводните мисии в салоните чрез медийното си звено. Финансистът Виктор Весково, първият човек, достигнал до най-дълбоките точки в петте океана на Земята, също засне своите експедиции за телевизията.

Инициативи като DEEP и Proteus - подводна обсерватория и изследователска станция, обявена през 2020 г. от компанията за океански технологии, основана от Фабиен Кусто, внук на легендарния изследовател - вероятно ще допринесат за повишаване на обществения интерес и вълнението към океаните, добави Маклейн.

Волпърт заяви, че DEEP е нещо повече от местообитание, а също и платформа за ангажиране на следващото поколение. DEEP работи по финансирана от Службата за военноморски изследвания на САЩ програма за популяризиране на STEM, която ще ангажира учениците в серия от предизвикателства за проектиране на технологията на местообитанието.

Компанията също така разгръща институт и учебна програма за обучение на бъдещите обитатели на Sentinel.

„Ако хората не могат да използват продуктивно и безопасно местообитанията, те са просто лъскави предмети, които се намират на морското дъно“, казва Волпърт.

Той се надява, че цялостният подход на DEEP ще помогне за поддържане на вълната от интерес към океаните.

„Съществува много голямо разминаване между човешката раса и океана. Нашата цел е да стимулираме тази смяна на поколенията и да свържем отново човечеството с морето“, казва Волпърт. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Съдебномедицинската експертиза от Граф Игнатиево е готова

Съдебномедицинската експертиза от Граф Игнатиево е готова

България Преди 13 минути

Майор Христо Анчев посочи, че България все още не е предала черната кутия на самолета

Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Свят Преди 51 минути

Всички хора на борда са били евакуирани

X се е опитала да избегне спирането на услугата в Бразилия

X се е опитала да избегне спирането на услугата в Бразилия

Свят Преди 4 часа

Това е било в нарушение на заповедта за спиране, а не по невнимание, смята местното правителство

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Технологии Преди 5 часа

Часовникът, измерващ и кръвното налягане, най-сетне е в България

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Свят Преди 5 часа

Николоски: Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката

<p>Путин е изправен пред сериозен проблем</p>

Професор: Путин е изправен пред сериозен проблем-губи интелектуалците си

Свят Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

Свят Преди 5 часа

Учителки, възпитателки, ветеринарни лекарки - в нормалния живот тези жени имат съвсем други професии, но сега са доброволки

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

България Преди 5 часа

Какви са предимствата да работиш за световнопризната компания

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Свят Преди 5 часа

Датските медии съобщават, че тя е в добро състояние

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Вдъхновени истории Преди 6 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

<p>Готвим се за зимата на &quot;Ла Ниня&quot;</p>

60% шанс за по-студено време през зимата заради "Ла Ниня"

Любопитно Преди 6 часа

"Ла Ниня" и "Ел Ниньо" са естествени промени в температурите на части от Тихия океан

бременност

Желязодефицитната анемия при бременни - признаци и лечение

Любопитно Преди 6 часа

Разберете защо се появява анемия по време на бременност и какво можете да направите, за да я предотвратите

McDonald's е на върха на класацията на най-добрите работодатели в България 5 поредни години

McDonald's е на върха на класацията на най-добрите работодатели в България 5 поредни години

България Преди 6 часа

Компанията се стреми всеки техен служител да се чувства значим

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Пари Преди 6 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

Японци отричат да са слагали бомби в уоки-токитата на "Хизбула"

Японци отричат да са слагали бомби в уоки-токитата на "Хизбула"

Свят Преди 6 часа

ИКОМ заяви, че е спряла производството на моделите радиостанции, идентифицирани при атаката