З наете ли, че гроздето е един от най-популярните плодове в Америка, веднага след ягодите и бананите? Това обаче не е толкова изненадващо. Гроздето е сладко на вкус като бонбон, представлява удобна преносима закуска, тъй като не се нуждаете от прибори за консумацията му.
Да не говорим, че то е пълно с широк спектър от полезни хранителни вещества, така че като цяло е страхотен избор за всяко хранене.
Според регистрирания диетолог Ширлен Рийд, MA, LD, RD гроздето - както и всеки друг плод - е здравословно, стига да се консумира в умерени количества. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е високото съдържание на захар, което може да ви повлияе, ако консумирате голямо количество.
Всъщност една порция от 1/2 чаша (около 16 зърна грозде) съдържа около 7,5 грама захар. Ако желаете, може да разпределите тази порция в найлонова торбичка, за да не прекалите.
Но чудили ли сте се някога как яденето на грозде може да повлияе на организма ви?
Експертите казват, че има както плюсове, така и минуси при консумацията им, затова тук са изброени няколко общи ползи за здравето, както и един потенциален страничен ефект.
Мозъкът ви ще ви благодари
Искате да поддържате мозъка си в отлично състояние с напредването на възрастта? Тогава помислете дали да не опаковате малко грозде в чантата си за обяд на работното място.
"Гроздето подобрява паметта и фокуса", казва Даниел Макавой, доктор по медицина от Strong Home Gym. "Антиоксидантните съединения в гроздето помагат да се сведе до минимум оксидативният стрес в мозъка, което може да предпази мозъка ви от когнитивен упадък и загуба на паметта с напредването на възрастта."
Гроздето може също така да подобри притока на кръв към мозъка, като по този начин подобри ежедневното ви съсредоточаване, отбелязва регистрираният диетолог Мелиса Митри, RD.
Проучванията показват, че ресвератролът, специфичен антиоксидант, който се съдържа главно в кожата на гроздето, помага за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер, като понижава възпалението в мозъка и също така се освобождава от пептида амилоид-бета, който е свързан с прогресирането на това заболяване, когато се натрупва.
Ограничава възпалението
Хроничното възпаление е свързано с рак, сърдечни заболявания, астма, диабет тип 2 и ревматоиден артрит, наред с други състояния. За щастие гроздето е пълно с антиоксиданти като витамин С, витамин К, полифеноли, катехини и антоцианини - всички те могат да помогнат за намаляване на възпалението, казва Джеси Федър, RD, регистриран диетолог и личен треньор в Strength Warehouse.
"Освен това е известно, че гроздето - особено червеното - е богато на ресвератрол", добавя Федър. А както споменахме в предишния слайд, ресвератролът е известен с това, че помага за защита от възпаления. По-конкретно, ресвератролът осигурява защитна облицовка на кръвоносните съдове, за да предотврати нараняване, като по този начин предпазва сърцето от възпаление.
Кръвното ви налягане може да се подобри
Когато високото кръвно налягане не се контролира, то може да увеличи риска от двете водещи причини за смърт в Америка: сърдечни заболявания и инсулт. Но добрата новина е, че има много начини, свързани с храненето, които помагат за справяне и предотвратяване на високото кръвно налягане.
Например, Макавой и Митри предлагат да закусите малко грозде, което може да помогне за балансиране на кръвното налягане, тъй като е с високо съдържание на калий (в една чаша грозде има 176 милиграма) и ниско съдържание на натрий (по-малко от два грама в една чаша).
Проучване от 2016 г. в Nutrients предполага, че калият помага за понижаване на кръвното налягане, като спомага за разширяването на вените и артериите и същевременно отмива излишния натрий. Закуската с храни, като грозде, които са с по-ниско съдържание на натрий, също може да бъде полезна, тъй като според CDC твърде много натрий може да повиши кръвното налягане.
Възможно е да имате по-добър сън през нощта
Гроздето е чудесна вечерна закуска, тъй като може да ви помогне да се унесете и да се наспите качествено, казва Макавой. Защо? Защото този плод съдържа малко количество мелатонин - хормонът, който помага за регулиране на цикъла сън-бодърстване в тялото ви.
Опитайте да ядете грозде един или два часа преди лягане. И не забравяйте, че трябва да внимавате за размера на порциите си, за да не прекалите случайно със захарта, което може да попречи на качеството на съня ви.
Може да получите стомашно разстройство
Ако някога сте губили представа колко грозде сте изяли - което, да си признаем, е твърде лесно да се направи - може би сте изпитвали болки в корема. Според Рийд това обикновено се случва заради голямото количество фруктоза в гроздето (около 12,3 грама на чаша).
"Фруктозата е естествена захар, съдържаща се в плодовете, която може да предизвика газове, когато се консумира в големи количества", казва Рийд. "Така че, когато ядете твърде много, може да получите стомашни болки поради газовете. Танините в гроздето, които се намират в кожата и семената, също могат да играят роля за разстроения стомах, защото тези естествени полифеноли могат да предизвикат гадене и диария, ако се консумират в големи количества."
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!