Близнаци създадоха свой собствен уникален език
Снимката е илюстративна   
Източник: IStock
0

Б лизнаците Матю и Майкъл Юлдън говорят по 25 езика. 26-ият е умери, който те не включват в списъка си.

Ако не сте чували за умери, има основателна причина за това. Майкъл и Матю са единствените хора, които говорят, четат и пишат на този език, тъй като сами са го създали като деца.

Братята настояват, че умери не е умишлено таен език.

„Умери никога не се свежда до език, използван за запазване на нещата в тайна. Той определено има много сантиментална стойност за нас, тъй като отразява дълбоката връзка, която споделяме като еднояйчни близнаци“, казват те. 

Приблизително 30-50% от близнаците развиват общ език или специфичен модел на общуване, който е разбираем само за тях, известен като криптофазия. Терминът се превежда директно от гръцки като „тайна реч“.

Нанси Сегал, директор на Центъра за изследване на близнаците в Калифорнийския държавен университет, смята, че вече има по-добри и по-нюансирани думи за явлението, и предпочита да използва „частна реч“. В книгата си Twin Mythconceptions (Мит за близнаците), Сегал използва и израза „споделено вербално разбиране“, за да обозначи речта, използвана в рамките на двойката.

„Въз основа на наличните проучвания може да се каже, че около 40% от малките близнаци използват някаква форма на „говорене на близнаци. Но тази цифра не отразява колко сложно се оказва езиковото развитие на близнаците“, пише Сегал. 

Умери вече се пише на латиница, въпреки че близнаците Юлден са се опитали да създадат своя собствена азбука за езика

Рой Йоханинк от Нидерландия е баща на близнаците Мерл и Стийн в тийнейджърска възраст. Преди 13 години, когато са били бебета, той заснема видео, на което те си бъбрят един на друг, и го споделя в YouTube. Досега разговорът им е имал над 30 милиона гледания. Йоханинк случайно имал камера под ръка в момента, в който двамата за първи път започнали да си взаимодействат вербално.

„Бях малко изненадана, че се видяха. Помислиха си: „Хей, не съм сам в този момент. Има още един от мен! Това сме ние срещу света“, спомня си Йоханинк. 

Сегал обяснява, че подобно на Мерле и Стийн (които впоследствие губят общия си език, когато научават нидерландски), повечето близнаци надрастват личните си думи, когато придобиват по-голям досег с други хора извън дома.

Но случаят с близнаците Юлден не е такъв. Те не са надраснали езика си. Точно обратното, те го обогатяват и усъвършенстват през годините.

Родени и израснали в Манчестър, Великобритания, близнаците Юлдън израстват в среда на различни етноси и култури, което възпитава у тях любов към езиците.

Спомените за началото на Умери са мъгляви, но братята си спомнят, че дядо им е бил объркан, когато като деца в предучилищна възраст двамата са споделяли шега помежду си, която той не е разбирал.

След това идва първата им семейна почивка в чужбина, когато са на осем години. Те заминават за Испания и решават, че ще научат испански, убедени, че ако не го направят, ще се затруднят да си поръчат сладолед. Въоръжени с речник и с малко разбиране за това как работи граматиката, те започнаха да превеждат фрази дума по дума от английски на испански. По-късно се захванаха с италианския, а след това насочиха вниманието си към изучаването на скандинавските езици. Обединявайки различни граматически елементи от всички изучавани езици, братята осъзнават, че умери всъщност може да се превърне в пълноценен език.

Това съвпада с наблюденията на Сегал. Според нея като цяло „близнаците не измислят нов език, а са склонни да създават нетипични форми на езика, на който са изложени. Дори и да са неразбираеми, те все пак ги насочват към други хора".

Близнаците Юлден започват да стандартизират и кодифицират умерийския език. В един момент дори се опитват да създадат своя собствена азбука, но осъзнават (когато получават първия си компютър), че тя няма да е от голяма полза, тъй като няма шрифт на умери. Сега умери се пише на латиница.

Общ език

Съхраняването на език, който се говори от малко хора, обаче е свързано със собствени предизвикателства.

„Близнаците имат общ език, който в един момент спират да използват, сякаш се срамуват от него. Това също не е нещо уникално за езиците на близнаците“, казва Матю. 

Всеки, който говори малцинствен език, т.е. език, който не се споделя от голяма част от обществото, може да се срамува да го говори, „особено ако е израснал с малцинствен език, на който може би са го гледали с насмешка в училище“, казва той. „За щастие ние никога не сме имали такава реакция от страна на другите“. Точно обратното, в дома на Юлден родителите им никога не са виждали развитието на езика умери между братята като нещо негативно.

"Когато братята се отклоняваха да говорят на собствения си език, когато бяха в компанията на разширеното си семейство, отговорът обикновено беше те пак се занимават с езика“, спомня си Матю.

Карен Торп е специалист по детско развитие, образование и изследвания в областта на грижите в Института за мозъка на Куинсланд към Университета на Куинсланд. В предишните си длъжности тя е изследвала задълбочено езиковото развитие на близнаци.

„За мен това е много близка връзка. Вместо да го възприемам като нещо странно и необичайно, частният език всъщност е красиво нещо, което хората правят, когато са много, много близо един до друг. Но дали това се отнася само за близнаците? Не мисля, че е така. Мисля, че това се отнася само за много специални, близки отношения“, казва тя. 

Тя също така смята, че това е нормална характеристика на развитието. Както казва в изследователски доклад от 2010 г. : „Просто малките деца, които тепърва започват да говорят, са склонни да се разбират помежду си доста по-добре, отколкото техните родители или други възрастни.“

За други, като например Юлденс, езиците са комбинация от близост и интелектуално любопитство, въпреки че Торп казва, че това дългосрочно, съзнателно развитие на личен език е сравнително рядко срещано.

Близнаците Юлден продължават да измислят нови думи, за да са в крак със съвременния живот - независимо дали става дума за „iPad“ или „кабел с мълния“.

Наличните проучвания на случаи на криптофазия - или „език на близнаците“ - са ограничени, а някои от най-известните се коренят в психиатрията.

Джун и Дженифър Гибънс са един такъв пример. Родените в Баджан близначки израстват в Уелс през 70-те години на миналия век. Както разказва една от сестрите пред Би Би Си, те са имали говорни дефекти и са били тормозени за това в училище. В резултат на това те престанали да говорят с другите и говорели само помежду си.

За околните, включително и за собствените им родители, речта им звучала неразбираемо. На 19-годишна възраст, след като са арестувани за престъпления, включително палеж и кражба, те са изпратени в Broadmoor, психиатрична болница с висока степен на сигурност в Англия, и стават най-младите пациентки там.

„Бяхме отчаяни, бяхме хванати в капана на нашето близначество и в капана на този език, опитахме всичко, за да се отделим“, казва Джун в подкаст на Би Би Си за живота им.

Повечето близнаци забравят езика, който може да са споделяли помежду си като малки, казва Торп, но някои от тях запазват някои думи и невербални черти на общуване като жестове.

„Те може да нямат нещо, което бихме нарекли изключителен език, но имат нещо, което е доста специално“, казва Торп.

Нейната работа обаче е установила също, че близнаците са леко по-застрашени от езиково изоставане, но наличието на личен език не допринася непременно за това. Изследването показва, че забавянето на езика е по-скоро свързано с това, че близнаците имат по-малко индивидуално внимание от страна на възрастните. Недоносеността, бременността и усложненията при раждането също могат да играят роля.

„Едно от нещата, които казвам на родителите, е: уверете се, че говорите на децата си едно по едно, за да се докоснат до езика. Един от проблемите при близнаците е, че родителите са склонни да ги оставят сами, защото те се забавляват един друг, но тогава нямат езикови модели за възрастни“, препоръчва Сегал. 

За близнаците Юлден създаването на Umeri е само положително преживяване. Езикът непрекъснато се развива, тъй като братята измислят нови думи за неща, които са се появили в съвременния живот.

„Независимо дали става дума за „iPad“ или „кабел с мълния“ - всичко това са думи, които не са съществували преди 20 или 30 години“, казва Матю.

Сега двамата управляват собствена компания за езиков коучинг, която помага на частни лица, образователни институции и частни компании в изучаването на езици. Майкъл живее в Гранд Канария, а Матю - в Страната на баските. Те все още разговарят помежду си на езика Umeri.

Те обаче не планират да предават езика на децата си в бъдеще, тъй като намират за странно да го споделят с някой друг.

„Това е уникален език, който се говори от двама души. Това е едно от онези неща, които за съжаление имат срок на годност“, казва Майкъл.  

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Защо си накупила толкова козметика? - ядосва се съпругът. - Защото красотата е главното оръжие на жената! - отговаря съпругата. - Да, но превъоръжаването…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Жерар Депардийо няма да се яви в съда на делото си за сексуално посегателство

Жерар Депардийо няма да се яви в съда на делото си за сексуално посегателство

Свят Преди 18 минути

Делото ще бъде отложено заради здравословното му състояние

Петя Дончева в Podcast7: За TikTok, известността и връзката с Vessou

Петя Дончева в Podcast7: За TikTok, известността и връзката с Vessou

Любопитно Преди 59 минути

Популярността ѝ започва с едно видео, заснето на шега по време на труден период, когато живее в Германия

Мъж намери $20 на земята, купи си лотариен билет и спечели $1 млн.

Мъж намери $20 на земята, купи си лотариен билет и спечели $1 млн.

Любопитно Преди 1 час

„Всъщност нямаха билета, който търсех, затова взех този“

Катастрофа в тунел "Топли дол", движението по АМ "Хемус" е затруднено

Катастрофа в тунел "Топли дол", движението по АМ "Хемус" е затруднено

България Преди 1 час

Няма пострадали, а трафикът се регулира на място от екипи на полицията

Адел и Селин Дион с емоционална среща в Лас Вегас (ВИДЕО)

Адел и Селин Дион с емоционална среща в Лас Вегас (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Адел се развълнува видимо, когато видя Дион в публиката

След частичните местни избори: Къде избраха нови кметове

След частичните местни избори: Къде избраха нови кметове

България Преди 2 часа

Такива се проведоха на 27 октомври на няколко места в страната

Снимката е илюстративна

Мъже срещу жени - кой гласува повече и за коя партия?

България Преди 2 часа

Интересни резултати дава демографската разбивка от exit poll на социологическа агенция "Тренд"

,

Призрачният град "Форест Сити": Провал за милиарди

Свят Преди 2 часа

"Форест Сити" трябваше да бъде зелен и футуристичен мегаполис и алтернатива на скъпия Сингапур

<p>Седан в света на SUV?&nbsp;Toyota Camry дава формулата (ВИДЕО)</p>

Седан в света на SUV? Toyota Camry дава формулата (ВИДЕО РЕВЮ)

Технологии Преди 2 часа

Звучи като историята от „Последният мохикан“, но в Европа все още има място за премиум седан от масов производител. Toyota Camry има тежка задача на завзетия от SUV европейски пазар, но има аргументите, за да върне интереса към добрия стар седан

<p>Обещание за нощ, която ще погълне душите ни</p>

SOLAR x HALLOWEEN: Обещание за нощ, която ще погълне душите ни

Любопитно Преди 2 часа

SOLAR се завръща на 1 ноември с обещание за нощ, която ще разруши всяка илюзия за спокойствие.

ПП-ДБ получава най-голяма подкрепа в 23-и и 24-и МИР в София, ГЕРБ-СДС - в 25-и

ПП-ДБ получава най-голяма подкрепа в 23-и и 24-и МИР в София, ГЕРБ-СДС - в 25-и

България Преди 2 часа

Ето какво показват резултатите след изборите:

Косара след Big Brother: Виктор е много над нивото на Теодора!

Косара след Big Brother: Виктор е много над нивото на Теодора!

Любопитно Преди 2 часа

Косара сподели, че е очаквала да отпадне и е искала колоритният Георги Марков да остане

Ал Пачино

Ал Пачино и "сложните му отношения със славата"

Любопитно Преди 2 часа

През 1973 г. Пачино пропусна 45-ата церемония на „Оскарите“, въпреки че получи номинация за най-добър актьор в поддържаща роля

Ще успеят ли политиците да съставят правителство

Ще успеят ли политиците да съставят правителство

България Преди 3 часа

България гласува на 27 октомври за своето 51-во Народно събрание

19-годишен заби колата си в крайпътно дърво, спътникът му е в болница

19-годишен заби колата си в крайпътно дърво, спътникът му е в болница

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал на пътя Бургас - Малко Търново