Б ирата обикновено не е първото, което ни идва на ум, когато се замислим за здравословна напитка.
Но има доказателства, че някои видове бира могат да бъдат от полза за здравето, до голяма степен като потенциален източник на пробиотици.
„Пробиотиците са живи микроорганизми като бактерии и дрожди, които са полезни за червата“, каза Катрин Пол, диетолог и треньор.
„Те могат да бъдат закупени под формата на капсули или прах и използвани като здравословна добавка или добавени към храни като напитки с кисело мляко. Те също така естествено се срещат във всички храни и напитки, които са ферментирали, като кисело мляко, кефир, кисело зеле, кимчи и комбуча“, добави тя.
Бирата също е ферментирала храна, която при определени условия може да съдържа достатъчно живи дрожди, за да има пробиотичен ефект.
Всъщност изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry през 2022 г., установява, че мъже, които пият половин халба бира на ден, показват подобрения в чревните микробиоми.
Пол подчертава ключовата роля на микробите в червата. „Те помагат за разграждането на несмилаемите хранителни компоненти, като фибри, и подобряват усвояването на важни хранителни вещества, като витамини и минерали."
"Те също играят важна роля в регулирането на имунната система и могат да предотвратят свръхрастежа на вредни бактерии“, продължи Пол.
Според Пол, пробиотичните храни могат да облекчат храносмилателни проблеми, като запек и диария, и дори да помогнат за психичното здраве. Все пак, тя предупреждава, че не всяка бира ще има положителен ефект върху диетата, тъй като бирата остава източник на алкохол и захари.
„Като цяло не препоръчвам консумацията на алкохол с цел здравословни ползи“, каза тя.
Пол добавя, че въпреки потенциалните ползи, алкохолът може да има отрицателен ефект върху храносмилателната система и цялостното здраве. „Алкохолът може да бъде пристрастяващ и прекомерната му консумация води до сериозни здравословни проблеми.“
Проучване от 2020 г. на университета Астън в Англия анализира потенциала на производителите да адаптират бирата, за да подобрят нейните здравословни свойства и да намалят негативните.
При правилни условия, според авторите, бирата може да бъде източник на пробиотици, витамин B12, полифеноли, антиоксиданти, фитоестрогени и минерали, като цинк, манган, холин, фолат, желязо, калций и мед — всички от които са полезни за здравето.
Чрез бавно ферментиране на бира със съставки, специално избрани за подобряване на здравето, използване на пробиотични дрожди и стремеж към ниско алкохолно съдържание, някои напитки могат да бъдат напитки, насърчаващи здравето, подобни на комбуча или кефир.
Както при червеното вино, има и доказателства, които предполагат, че умерената консумация на бира може да бъде свързана с по-добри здравословни резултати в сравнение с пълното въздържание.
Що се отнася до бъдещето на здравословните бири с ниско съдържание на алкохол, някои пивоварни вече предлагат нови потенциални варианти на пазара, но Пол остава скептична.
„Не се съмнявам, че пробиотичната бира може да стане интересен и търсен продукт, но не съм сигурна, че достатъчно реални доказателства зад тези здравни твърдения ще се появят, за да надживеят рекламата в дългосрочен план“, казва тя.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!