Б илката стевия е известна в различни точки на планетата още като сладка трева, медена билка, сладко листо. Сред населението на Южна Америка столетия наред е била използвана в прясно състояние – листата се добавят директно в билкови отвари.
Удивителната стевия има много по-изразено подслаждане от захарта. Силата на извлечените от листната маса гликозиди е 300 пъти по-голяма, при това – без да има негативно отражение върху баланса на кръвната захар и инсулина, разказва видео в канала "Баба знае" във Vbox7.com.
Стевия като заместител на захарта
Днес е известно и доказано, че с помощта на стевия може да се получи ефект на подслаждане без рисковете, присъщи на бялата захар (захароза). Ефектът на подслаждане се постига с много малки количества заради силното въздействие.
Истината е, че подслаждането със стевия позволява нормална обмяна на веществата без участието на инсулин и без натоварване с излишни калории.
При висок холестерол
При висок холестерол е препоръчително използването на стевия. Доказано сладкото растение неутрализира и намалява стойностите на лошия холестерол и подобрява еластичността и пропускливостта на малките кръвоносни съдове.
Като добавим и това, че чрез стевия може успешно да се стопят мастните депа и да се постигне редукция на килограмите – ясна е ползата за сърдечно-съдовата система като цяло.
Подсилване на имунната система
Съдържанието на необикновената билка стевия я прави незаменимо средство за балансиране и укрепване на имунната система.
Уникално е съчетанието на витамините А, С, В1, В2, на аминокиселини и антиоксиданти, полезни полизахариди и растителни липиди.
Най-полезните билки за зимата и студа навън
Конопът - за какво помага и как да го използваме
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!