22

Б ил Гейтс е помогнал за "поставянето" на основите на нов ядрен реактор от ново поколение. Проектът, който се изпълнява от TerraPower и Министерството на енергетиката, планира да изгради нов натриев тестов реактор на площадка в Кеммерер, Уайоминг, до 2030 г.

От десетилетия ядрената индустрия в САЩ е в упадък. Въпреки че страната е една от първите държави, които произвеждат ядрена енергия за търговски граждански цели, от края на 70-те години на миналия век насам развитието е слабо. Така например от 1978 г. насам е започнало изграждането само на две атомни електроцентрали, и то едва през 2013 г.

Тази индустрия е в застой поради различни широкообхватни предизвикателства, свързани с икономиката, регулаторните рамки и технологичните проблеми, както и поради намаляващото уважение в обществената сфера.

Всички съществуващи атомни електроцентрали в САЩ са традиционни реактори с вода под налягане, които разчитат на технологии, разработени преди повече от 40 години. Те са скъпи за изграждане и още по-скъпи за поддръжка през целия им жизнен цикъл. Разходите не се отнасят само до първоначалното строителство, но и до текущите цени на горивата, експлоатационните разходи и таксите за инженеринг. И още, съществува проблемът с ядрените отпадъци, които в САЩ се съхраняват предимно в резервоари на места, собственост на Министерството на енергетиката.

Индустрията беше фатално наранена и от частичното разтопяване в Три Майл Айлънд през 1979 г., което доведе до нови регулаторни забавяния на 51 нови реактора, които бяха в процес на изграждане по това време. С въвеждането на нови процедури за безопасност и изисквания за обратно монтиране скоростта на строителството се забави, а разходите за много реактори скочиха до небето. След това много от договорите бяха отменени и отрасълът спря да функционира.

Днес ядрената енергия осигурява около една пета от електроенергията в страната.

Но през 2008 г. Бил Гейтс основава TerraPower с цел изграждане на ново поколение ядрени реактори в САЩ. Реакторите, наречени Natrium, са 345-мегаватови модулни реактори с течен натрий, тип "басейн", които работят с нискообогатен уран (това е гориво, което съдържа от 5 до 20 процента делящ се уран). Реакторите са свързани и със система за съхранение на разтопена сол с капацитет 1 гигават час.

Този тип реактори работят с идеята, че течните метали са много по-добри от водата при абсорбирането на топлина, като същевременно поддържат постоянно налягане. Чрез използването на течен натрий, чиято температура на кипене е повече от осем пъти по-висока от тази на водата, централите Natrium могат да абсорбират повече топлина от ядреното ядро. Освен това не е необходимо натрият да се изпомпва, тъй като при издигането си той става по-хладен.

Важното е, че дори и реакторът да загуби мощност, натрият ще продължи да абсорбира топлина, без да достига опасни температури, които биха довели до разтопяване.

"Безопасността не е единствената причина, поради която съм развълнуван от проекта Natrium", обяснява Гейтс.

"Той включва и система за съхранение на енергия, която ще му позволи да контролира колко електроенергия произвежда във всеки един момент. Това е уникално сред ядрените реактори и е от съществено значение за интегрирането им в енергийни мрежи, които използват променливи източници като слънчевата и вятърната енергия", споделя още Гейтс.

"Революционната" нова разработка, която Гейтс отбелязва, е по същество символична. Разрешението за строеж на TerraPower е одобрено за разглеждане, което е само още една стъпка в дългия и бавен бюрократичен процес.  

Гейтс обаче не губи време. Екипът му ще разработи тестово съоръжение, в което ще се изпитват компоненти и ще се прехвърля течен натрий, който, както се надява, в крайна сметка ще се използва в реактора. Ако строителството бъде одобрено, Гейтс се надява реакторът да бъде пуснат в експлоатация до 2030 г.

"За да се осъществи такъв голям и важен проект, е необходимо частните компании да си партнират с публичните лидери и правителствата. Не мога да кажа достатъчно добри думи за кмета Бил Тек, кмета Марк Лангли и забележителните общности тук, в Кеммерер и Даймъндвил, които приеха този проект", казва Гейтс.

"Днешният ден нямаше да се случи без Програмата за демонстрация на усъвършенствани реактори на Министерството на енергетиката, която подкрепя проекта с най-голямата единична вноска, която федералното правителство някога е отпускало за частен проект. Ако искаме да решим проблема с изменението на климата, ще са необходими смелост, ангажираност и партньорство между федералното правителство и частната индустрия - въпрос, който министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм е изтъквала многократно", споделя Гейтс.

Въпреки този малък напредък на схемата на Гейтс, все още ще има хора, които са скептично настроени към цялостния ѝ успех или обещанията. Изследванията хвърлиха студена вода върху някои от твърденията, свързани с предложените реактори от следващо поколение, включително реакторите с течен натрий. Според доклад, изготвен от Съюза на загрижените учени през 2021 г., натриевите реактори може да са по-малко "ураноефективни", да не намалят количеството на произвежданите ядрени отпадъци и да се сблъскат с рискове за безопасността, които са уникални за тях и отсъстват при техните предшественици.  

Следователно бъдещето на ядрената енергетика в САЩ все още е отворен въпрос, но тъй като климатичната катастрофа продължава да се проявява, ние се нуждаем от нови алтернативи, които не разчитат на традиционните изкопаеми горива. Ще видим дали Гейтс наистина има отговор.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Ирански военноморски разрушител се обърна при ремонт, има ранени

Свят Преди 25 минути

Разрушителят "Саханд" е изгубил равновесие поради проникване на вода в резервоарите

Северна и Южна България с червен код за опасност от пожари

Северна и Южна България с червен код за опасност от пожари

България Преди 1 час

Пожарите са трудни за овладяване

Делян Пеевски

Делян Пеевски: Няма тема Доган-Пеевски, има тема Пеевски и дерибеите

България Преди 2 часа

Това написа в официална позиция председателят на ДПС

Папа Франциск: Демокрацията по света е в лошо здраве

Папа Франциск: Демокрацията по света е в лошо здраве

Свят Преди 2 часа

"Идеологиите съблазняват, но те карат да се отречеш от себе си"

Новоизбраният президент на Иран полага клетва през август

Новоизбраният президент на Иран полага клетва през август

Свят Преди 3 часа

Президентът ще разполага с 15 дни, за да представи предложените от него министри на парламента за гласуване на доверие

д

Какво да очаква Украйна от новите лидери на Великобритани и Франция?

Свят Преди 3 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Снимката е илюстративна

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

Свят Преди 3 часа

Процентът е най-високият от 1981 г. насам

д

Русия превзе още едно село в Източна Украйна

Свят Преди 4 часа

От началото на годината Русия постигна редица успехи на бойното поле

,

Проливни дъждове предизвикаха свлачища в Непал, 11 души загинаха, 8 са изчезнали

Свят Преди 4 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Майка и дъщеря са в тежко състояние след катастрофа на пътя Плевен - Ловеч

Майка и дъщеря са в тежко състояние след катастрофа на пътя Плевен - Ловеч

България Преди 4 часа

Сигнал за челен сблъсък между лек автомобил и тежкотоварен камион е постъпил в 09:25 часа

Два километра опашка от автомобили на ГКПП "Кулата"

Два километра опашка от автомобили на ГКПП "Кулата"

България Преди 5 часа

През пункта се минава за около час

ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси като здравен министър

ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси като здравен министър

България Преди 5 часа

Той е действал в частен интерес на свързаното с него Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването", сочи решението

Медицинският ни хеликоптер с първа успешна мисия в планината

Медицинският ни хеликоптер с първа успешна мисия в планината

България Преди 5 часа

Пострадал мъж е бил транспортиран от връх Ботев до Пловдив

Мощни бури връхлетяха Чехия, има загинал

Мощни бури връхлетяха Чехия, има загинал

Свят Преди 6 часа

В Прага мъж е тежко ранен, а спътникът му - леко пострадал, след като върху тях паднало дърво