Безплатни събития за малки и големи бележат началото на „Сцена Централни хали“
Източник: Kaufland
0

Б огата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. От 31 май до 2 юни сцената за култура, изкуства и наука във възстановените от Kaufland България Централни хали ще е домакин на 14 събития, подходящи за всеки вкус и член от семейството, като всички активности са с вход свободен.

Културният календар включва музикални, сценични, изящни и визуални изкуства, както и образователни събития, като през откриващия уикенд всички те ще са безплатни.

Активностите са специално разработени и посветени на градската култура и личните истории на артистите. Сред тях са специална среща с Ирина Тенчева, която е израснала в района на Централни хали и ще представи стари кулинарни рецепти и ритуали от квартала под надслов „Хали Иритуали“.

Децата могат да се включат в забавни и образователни работилници за антично грънчарство и керамика с Woood, рисуване на сладки с кулинарно училище Amuse Bouche, Гринуич работилница “Аз съм писател”. Работилниците са със записване на място, а всяко дете ще може да се забавлява със специални изненади, докато изчаква своя ред.

Вечерните часове са посветени на музиката и изкуството с талантливите ХаХаХа ИмПро театър, Metaformoza, сензацията на софийските улици – групата “Живи и Здрави“, софийските символи: Централни хали – архикултурни разкази с Виктор Топалов и Здравко Петров, джаз концерт.

През трите дни всеки ще може да се наслади на разходка из улиците на нашата столица – но в Древна Сердика. Специално разработеният филм за виртуална реалност също ще бъде безплатен във VR зоната на Централни хали в откриващия уикенд.

Програмата по дни:

31.05., петък – На културна вечер

11:00 – 19:00 Свободна обиколка и безплатна VR разходка из улиците на древна Сердика

19:00 - 20:30 Импро театър ХаХаХа Хали

Талантливите актьори от ХаХаХа ИмПро театър разсмиват всеки път публиката със своя уникален импровизационен театър. На „Сцена Централни хали“ ще се качат Васил Бовянски от ХаХаХа ИмПро театър, Марио Топалов, Ая Москова и Светлозар Начев от „Както ви харесва“ и ПУБЛИКАТА! Не пропускайте да станете част от тяхното импровизационно изпълнение, с което завладяват сърцата на зрители от цялата страна!

20:30 - 21:30 Концерт Metaformoza

Петъчната вечер в програмата е отредена на българската фънк-джаз импровизационна банда Metaformoza. Непосредствено до римските археологически разкопки и историческите експозиции меломаните ще могат да се насладят на техен едночасов концерт, който ще стартира в 20:30 часа.

1 юни, събота – Ден на детето

Домакините от Kaufland България помнят детството и поздравяват всички деца по случай празника, а ето какво са приготвили за малки и големи:

11:00 – 19:00 Свободна обиколка и безплатна VR разходка из улиците на древна Сердика

11:00 - 13:00 Гринуич работилница “Аз съм писател” за деца на възраст от 7 до 10 г. (необходима е регистрация: https://forms.gle/fWFZ6HCjjcat7tg18)

Специален акцент в програмата на 1-ви юни ще са образователните и занимателни активности за най-малките посетители. На Международния ден на детето, от 11 до 13 часа, най-голямата детска книжарница в България Greenwich Junior ще е домакин на творческата работилница „Аз съм писател. На приключенски истории“. Тя ще е със специалното участие на писателя Иван Раденков и художничката Антония Мечкуева“ и е подходяща за деца от 7 до 10-годишна възраст. Ако вашето дете обича да фантазира и да измисля истории, зарадвайте го с един нестандартен празник! Поради ограничения капацитет на творческата работилница, задължително трябва да направите предварителната регистрация.

.
Източник: Kaufland

13:30 - 14:30 Хали и ритуали с Ирина Тенчева: стари рецепти и ритуали от квартала

Фокус в програмата на новото градско пространство „Сцена Централни хали“ ще са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района, както и неговата кулинарната култура. Именно затова в събота от 13:30 часа Ирина Тенчева ще представи стари кулинарни рецепти и ритуали от квартала под надслов „Хали Иритуали“. Тя ще разкаже за спомените, обичаите и ритуалите от своята кухня, а всички почитатели ще могат да си тръгнат с нейната книга, както и специално лично послание.

15:00 - 16:30 Работилница „Грънчарство и керамика с Woood“

Антични занаяти и нови техники ще се преплетат в Централни хали под ръководството на творческо ателие Woood. Станете свидетели на изкусната техника на грънчарството и се докоснете до терапевтичните сили на керамиката в събота от 15 до 16:30 часа и в неделя от 16 до 18 часа.

17:00 - 19:00 Рисуване на сладки с Amuse Bouche

Кулинарната тематика ще надградят майсторите от кулинарно училище Amuse Bouche, които в 17 часа канят всички малки шеф готвачи на цветна работилница по декориране на сладки и вкусно похапване.

19:30 - 20:30 Група „Живи и здрави“

Сензацията на софийските улици – групата „Живи и Здрави“, за първи път ще свири насред античните улици на Улпия Сердика специално за посетителите на културна „Сцена Централни хали“. Концертът на младите и изгряващи артисти - Александър Кендеров (вокал, кахон), Георги Манчев (тромпет), Михаил Недялков (китара, бас, кахон) и Калин Маринов (китара) ще започне в 19:30 часа.

2 юни – Неделни срещи

11:00 – 19:00 Свободна обиколка и безплатна VR разходка из улиците на древна Сердика

11:00 - 12:00 “Четем заедно” с Гринуич

От 11 до 12 часа вълшебното пътешествие на децата в света на литературата ще продължи със събитието „Четем заедно. Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо“. Автори на книгата са Сотир Гелев и Пенко Гелев, а децата ще имат възможност да я четат заедно с издателя ѝ Виктория Бисерова.

16:00 - 18:00 Работилница „Грънчарство и керамика с Woood“

18:30 - 19:30 Софийските символи: Централни хали - архикултурни разкази с Виктор Топалов и Здравко Петров

В 18:30 часа Виктор Топалов от „Бохемска София“ и Здравко Петров от „Исторически маршрути“ ще завладеят гостите с архикултурните разкази за това как е изглеждал центърът на София преди откриването на Централните хали през 1911 г. и кои са знаковите сгради, оформили една от най-оживените зони в града. От дистанцията на времето техните слушатели ще могат да опознаят района и да се потопят в историята на Централните хали, джамията „Баня Башъ“, бившата Централна минерална баня, Софийската синагога, еврейският квартал, както и изгубените цирк-театър „България“, Арменското и Македонското кафенета и множеството стари софийски пазари.

19:30 - 20:30 Джаз концерт на Велека Цанкова, Шибил Бенев и Даниеле Феббо с Welcome drink от Amo la Vita

Финалът на откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“ ще постави едно от новите лица на българската джаз сцена - Велека Цанкова. Тя участва в различни джаз формации и проекти като 4th Edition Bossa Nova, Y Jazz, BG Vintage, и др. В първото си изпълнение на сцена Централни хали тя идва в трио комбинация с музикалните виртуози Шибил Бенев – пиано, и Даниеле Феббо - контрабас. Техният концерт ще започне в 19:30 часа в неделя, а първите им гости ще получат комплимент напитка от Amo La Vita.

За „Сцена Централни хали“

Сцена Централни хали открива с предварително планирана програма по приоритетните теми за месеците юни, юли и август, но от есента тя ще бъде предоставена безплатно, чрез конкурсен принцип, на български артисти. Кандидатстващите проекти ще бъдат оценявани от Обществения съвет на Централни хали, съставен от доказани експерти с отношение към градската среда и културата.

Още информация за предстоящи новини за културната програма на Централни хали ще бъдат публикувани текущо на www.sofia-hali.bg и в социалните мрежи. Поради ограничения капацитет на културното пространство, някои събития изискват регистрация, а при запълване на местата, гостите ще бъдат помолени да се включат в други елементи от програмата.

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш!&nbsp;</p>

Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш! Пригответе милионите

Любопитно Преди 1 минута

Два пистолети, инкрустирани със злато и сребро и с гравиран образ на императора ще бъдат предложени на търг.

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 12 минути

Съобщава се за щети в размер на милиони евро

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

От БСП са категорични: Няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат

България Преди 41 минути

Това заяви в Русе народният представител Иван Иванов

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Обвиниха съпругата на Кание Уест, че е изпращала порно на служители

Свят Преди 54 минути

Въпреки това 29-годишната Цензори не е посочена като ответник в съдебното дело

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

Калин Стоянов е приел поканата да бъде част от проектокабинета "Желязков"

България Преди 54 минути

Той посочи, че по време на среща с Желязков са обсъдени приоритетите в МВР

<p>Драмата на принц Хари в съдебната зала</p>

Драмата на принц Хари в съдебната зала: Липсващите мемоарни послания повдигат съмнения

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари: Обвинен в "замазване на очите" и опит за "създаване на препятствия"

<p>Фармацевти са готови да протестират, ето защо</p>

Фармацевти със заявка за протест, недоволстват заради предложения за промени в заплащането им

България Преди 1 час

Фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на безплатна терапия

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Vivacom представя новите Unlimited планове: двойно по-високи скорости и включени роуминг MB извън ЕС

Технологии Преди 1 час

Плановете с най-голяма добавена стойност за клиентите досега ще осигурят неограничени изживявания

Румънският патриарх с коментар за интронизацията на новия български патриарх

Румънският патриарх с коментар за интронизацията на новия български патриарх

България Преди 1 час

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх и Софийски митрополит

<p>Русия се похвали с нов успех в Източна Украйна</p>

Русия: Превзехме още две села в Източна Украйна

Свят Преди 1 час

Това обяви руското министерство на отбраната

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Различният пазар на труда – търсете новия брой на списание "Мениджър"

Любопитно Преди 1 час

Светът на труда никога не е бил по-динамичен и непредсказуем

Мицкоски за "френското предложение": С диктат и ултиматуми не се преговаря

Мицкоски за "френското предложение": С диктат и ултиматуми не се преговаря

България Преди 2 часа

Македонският премиер смята, че то е "предоговаряне" на Договора за добросъседство и приятелство

Румен Радев на визита в Гърция

Румен Радев на визита в Гърция

България Преди 2 часа

В рамките на посещението държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева