Н ови изследвания сочат, че кето диетата може да ни изложи на риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и раздразнено дебело черво, и това са само някои от проблемите.
Проучването е малко, но резултатите могат да накарат хората да се замислят дали кето диетата си заслужава.
Под ръководството на изследователи от Университета на Бат (UoB) в Обединеното кралство екипът е накарал 53 здрави възрастни да спазват една от три диети в продължение на 4 до 12 седмици: кетогенна диета с ниско съдържание на въглехидрати (кето), диета с ниско съдържание на захар или диета с умерено съдържание на захар и въглехидрати.
Установено е, че кето диетата повишава холестерола, намалява добрите чревни бактерии и намалява способността на организма да понася захари, като измества енергийния източник на организма от глюкоза към мазнини.
Is Keto Worth The Risk? A New Study Casts Doubt on Its Safety. https://t.co/i21GpAVbId
— ScienceAlert (@ScienceAlert) August 15, 2024
Както диетата с ниско съдържание на захари, така и кето диетата довели до загуба на мазнини, без да се отразяват на нивата на физическа активност на хората. Изглежда, че хората, които се надяват да постигнат по-слабо тяло, е по-добре да изключат от диетата си добавените захари, а не въглехидратите.
„Кетогенната диета е ефективна за загуба на мазнини, но е свързана с разнообразни метаболитни и микробиомни ефекти, които може да не са подходящи за всеки“, обяснява физиологът Дилън Томпсън от Университета на Великобритания.
„За разлика от това, ограничаването на захарта подкрепя правителствените насоки за намаляване на приема на свободна захар, като насърчава загубата на мазнини без видими отрицателни въздействия върху здравето“, споделя още той.
Тези, които са на кето диета, консумират по-малко от 8 процента от калориите си от въглехидрати. Диетата с ниско съдържание на захар включва по-малко от 5 процента от енергийния прием от свободни захари – тези, които се добавят към храни и напитки или присъстват в плодов сок, сиропи и мед.
Те са сравнени с контролна диета с умерено съдържание на захар и въглехидрати, при която свободната захар съставлява около 18% от енергийния прием.
Is Losing Weight Worth Losing Your Kidney: Keto Diet Resulting in Renal Failurehttps://t.co/m17flxYlYk pic.twitter.com/gB6zWUJ5Uz
— Agingdoc⭐David Barzilai🔔MD PhD MS MBA DipABLM🩺 (@agingdoc1) April 25, 2023
До четвъртата седмица от кето диетата разнообразието на чревните микроби на участниците се променило, като значително намаляло относителното изобилие на Bifidobacterium, който може би познавате като един от героите на пробиотиците.
Тези бактерии разчитат на диетичните фибри, които са намалени с 40 % при кето диетата в сравнение с умерената диета със захар и въглехидрати, а фактът, че тази промяна в чревната екосистема се запазва и през 12-ата седмица на кето диетата, е доказателство, че диетата може да предизвика този вътрешен хаос.
Ефектът на кето диетата върху холестерола е особено тревожен за изследователите, докато участниците в диетата с ниско съдържание на захар всъщност са намалили концентрацията на общия си холестерол към 12-ата седмица на изследването.
„Въпреки че намалява мастната маса, кетогенната диета повишава нивата на неблагоприятни мазнини в кръвта на нашите участници“, казва Аарон Хенгеист, учен по хранене от Университета на Великобритания.
„Ако това се запази в продължение на години, може да има дългосрочни последици за здравето, като например повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт“, споделя още Хенгеист.
Въпреки че кето диетата намалява нивата на глюкозата на гладно, тя също така намалява способността на организма да обработва въглехидратите от храната, обясняват изследователите.
„Чрез измерване на протеините в мускулни проби, взети от краката на участниците, смятаме, че това вероятно е адаптивен отговор на ежедневното хранене с по-малко въглехидрати и отразява инсулиновата резистентност към складирането на въглехидрати в мускулите“, казва Хавиер Гонзалес, физиолог в Университета на Великобритания.
Хората на кето диета са имали повишени нива на ензима PDK4 в скелетните си мускули, което се наблюдава и при диабет тип 2. Диетата също така намалява нивата на ензима AMPK и на протеина GLUT4, които играят важна роля в метаболизма на глюкозата.
„Тази инсулинова резистентност не е непременно нещо лошо, ако хората спазват кетогенна диета, но ако тези промени се запазят, когато хората преминат отново на по-високо въглехидратна диета, това може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2 в дългосрочен план“, казва Гонзалес.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!