0

К рис Лим се взираше във водата, седнал върху корпуса на малка моторна лодка, която се люшкаше над вълните към единствения частен остров в залива на Сан Франциско.

Каменните скали на остров Ред Рок се очертаваха в далечината, обградени от чайки, а шумът от движението по близкия мост Ричмънд-Сан Рафаел се носеше над главата му.

Когато стигнахме до брега, Лим, бившият президент на Christie's International Real Estate, скочи от лодката, като ловко прескочи вълните и се приземи на сухия пясък.

„Най-дълбоката част на залива е точно там - всъщност е идеална за яхта“ - каза Лим, докато хрупаше по каменистия плаж със синя жилетка и очила „Гучи“. Бъдещият собственик, предположи той, „може да дойде и с хеликоптер“.

Макар че „частен остров“ може да ни наведе на мисълта за тропически плаж с блестящ бял пясък, Red Rock Island е нещо друго. Имотът от 5,8 акра представлява парче червена скала с тясна ивица каменист плаж и процъфтяваща популация от птици. Когато миналата година островът се появи на пазара с офертна цена 25 млн. долара, новината влезе в националните вестници.

Лим е дългогодишният брокер на Christie's, който сега е натоварен със задачата да направи това инкрустирано с гуано възвишение привлекателно за потенциални купувачи милиардери. Когато Лим стартира продажбата през ноември миналата година, той я представя като „престижна трофейна инвестиция“ и „мистериозно и търсено бижу“.

Когато „Гардиън“ обиколи острова през юни, той все още не беше продаден. Ред Рок е нещо като изключение на пазара на частни острови. Той далеч не е отдалечен - намира се на един хвърлей разстояние от моста Ричмънд, по който всяка година се регистрират близо 13 млн. автомобила. Въпреки че гледките са прекрасни, на острова липсват основни удобства като течаща вода или електричество.

Освен това има и пречки пред бъдещото развитие. Остров Ред Рок е частично разположен в три различни калифорнийски окръга, всеки от които го е определил за различни цели (жилищни, промишлени и за общо ползване). В Калифорния, където ориентирането в регулациите дори на едно местно правителство може да бъде предизвикателство, това може да се окаже голямо главоболие за всеки бъдещ собственик.

Въпреки това в слънчевия юнски ден Лим беше оптимист и изглеждаше, че искрено се наслаждава на приключенското си пътуване до Скалата. През двете си десетилетия в областта на недвижимите имоти в района на залива Лим и преди е продавал странни имоти - от църква в Сан Франциско до пожарна, превърната в жилище, и дори място за паркиране - но това беше първият му остров.

За него маркетингът на острова не е толкова различен от този на много други луксозни стоки.

„Това е като да продаваш наистина рядка картина. Тя е една от една - и това е, което Christie's прави най-добре“, казва той. 

Кой купува остров?

Въпреки централното местоположение на острова в залива на Сан Франциско, малко хора знаят името му, според Джеймс А. Мартин, фотограф и автор, който публикува книга за островите в района на залива. Той казва, че с течение на годините островът се е превърнал в нещо като шега в неговите презентации, тъй като не разполага с удобствата, с които могат да се похвалят много частни острови.

„Винаги казвам на хората: можете да си купите собствен остров, но там няма вода, няма газ и ще трябва да получите разрешително за строеж от три различни окръга, за да направите каквото и да било. А хората, които пътуват по Ричмъндския мост, ще могат да гледат право в прозореца на предната ви стая“, каза той.
Ред Рок има колоритна история.

През 50-те години на XIX в. тя е обитавана от бизнесмена от Сан Франциско Селим Е. Удуърт, а преди това от руски търговци на кожи. В крайна сметка е завладян от миньори, които се опитват да добиват манган - минерал, който е популярен в Европа като пигмент за художниците и придава на острова червения цвят на името му.

През последните десетилетия е имало различни предложения за развитието на острова, казва Лим, от предложение за превръщането му в „плажен клуб с яхтено пристанище“ до планове за „екологичен курорт“ или „туристическа атракция със сватбен параклис“.

През 70-те години на миналия век списание „Playboy“ обмисля да го закупи и да го използва като място за имение на „Playboy“. Съобщава се, че спорният гуру и лидер на комуна Бхагван Шри Раджниш някога се е интересувал от острова. Имало е и рекламодатели, които са искали да го използват за гигантски билбордове.

Мартин, фактическият експерт по островите в залива, заяви, че знае „много малко“ за подобни планове, освен че те никога не са били успешни.

Островът е собственост на семейство Дърнинг, чийто покойният баща получава Red Rock от своя бизнес партньор, който го купува за по-малко от 50 000 долара през 60-те години на миналия век. Семейството живеело в района на залива и някога използвало острова си за къмпинг и туристически ваканции, като обикновена ваканционна къща. Лим каза, че Брок Дърнинг, попечител на останалата част от семейството, сега живее в Аляска и иска да го продаде, за да събере средства за грижите за остаряващата си майка.

На теория в района, известен с ултрабогатите си жители, Лим и During би трябвало да имат много потенциални купувачи. Но макар че технологични милиардери от района на залива със сигурност са проявявали интерес към притежаването на острови, те обикновено са търсили имоти малко по-далеч от Сан Франциско: Марк Зукърбърг, както се съобщава, строи комплекс с бункер на стойност 270 млн. долара на Хаваите, а бившият главен изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън закупи почти целия Ланай, шестият по големина остров на Хаваите, за няколкостотин милиона долара през 2012 г.

Според Тим Родланд, който управлява компания за луксозни имоти на Бахамите, частните островни имоти обикновено привличат „хора, които ценят личното си пространство“, въпреки че сред купувачите има и амбициозни предприемачи на луксозни хотели, Airbnb или апартаменти, които „искат да създадат свои собствени утопии“.

„Това е предимно горният ешелон на 1% от света“, съгласи се Дани Прел, вицепрезидент по бизнес развитието в Concierge Auctions, аукционна къща за луксозни имоти.

Интерес проявяват филмови звезди и строителни предприемачи, както и „собственици на компании, големи изпълнителни директори, хора, за които знаете, че са в списъка на Forbes“.

Частните острови се предлагат в цял свят на широка гама от цени - от малки гористи острови в Канада за по-малко от 1 млн. долара до имения на карибски острови на цени от 30 до 60 млн. долара и над 150 млн. долара. Островите са трайно привлекателни за „егоистичните купувачи, които искат да кажат, че притежават остров“, казва Родланд.

Пазарът на острови се разраства и в началото на пандемията, твърдят брокери на недвижими имоти, тъй като свръхбогатите хора търсят спасение от социалните конфликти и риска от заразяване.

Цената на някои частни острови е по-ниска, отколкото много хора биха очаквали: на Бахамите е възможно да се купи малък остров или залив от „начално ниво“ за сума между 600 000 и няколко милиона долара, каза Родланд.

Това поставя остров Ред Рок някъде в средния пазарен сегмент, но развитието може да повиши значително разходите. Потенциалните купувачи трябва да обмислят как ще доставят строителните материали и строителните работници до своя остров и как ще настанят или транспортират персонала си в дългосрочен план.

„Можете да купите остров за 10 млн. долара и да похарчите 100 млн. долара за инфраструктурата му“, казва Прел.

Птиците и милиардерите

Обратно на острова Лим и „Гардиън“ се катерят по скалите и се опитват да определят най-добрия начин да достигнат стръмния му връх, преди в крайна сметка да се откажат от плана. По време на този процес от изоставена шахта се измъкна пуешки лешояд и се издигна над нас. Рибари с лодки се клатушкаха наблизо. Пухкави малки чайки се разхождаха по брега.

Въпреки че се намира в центъра на такава градска среда, островът се чувства наистина недокоснат, което повдига въпроса: когато бъде закупен, на кого ще принадлежи наистина - на милиардер или на дивата природа, която отдавна го нарича свой дом?

През последната година Лим е показал острова на няколко „високопоставени“ потенциални купувачи, включително богати клиенти от Маями. Един от заинтересованите купувачи, който наскоро е обиколил острова, е искал да го остави точно такъв, какъвто е, казва той.

„Ако разполагате с толкова много пари, че можете да го купите само за да го запазите в първоначалния му вид, мисля, че това може да е най-големият флекс от всички“, каза Лим.

Сега се оказва, че островът все пак е намерил купувач. На 19 юли островът най-накрая е сключил договор с купувач, който е пожелал да остане анонимен, казва Лим. Процесът на продажба все още не е приключил и Лим не коментира крайната цена или други подробности: „Подписахме споразумение за неразкриване на информация“.

Така че бъдещето на Червената скала остава отворено. Оставянето на острова в естественото му състояние е идея, която някои местни жители могат да подкрепят. Кейси Скинър, програмен директор на „Аудубон“ в района на залива, заяви, че островът има „невероятно местообитание за нощуване“ на различни морски птици и е важно убежище за „всички видове диви животни“, включително морски бозайници и птици, които се нуждаят от място за почивка по време на миграция.

Мартин, който е посещавал острова няколко пъти с каяк, заяви, че запазването на острова за дивата природа би било най-добрият възможен резултат.

„Не мога да си представя друга цел, която да е от полза за когото и да било или за каквото и да било. Просто оставете птиците да го превземат“, каза той. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Две баби си говорят: -Гицка си купила крем за подмладяване. Сега пощаджията не иска да и дава пенсията.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Германският канцлер Олаф Шолц.

Олаф Шолц отхвърли възможността Германия да предостави на Украйна оръжия с голям обсег

Свят Преди 3 часа

САЩ, Великобритания и Франция са изпратили на Украйна крилати ракети с обсег до 300 км.

Снимката е илюстративна

Заради неочакван сняг: Спешно свалят от планинските пасища кравите в Тирол

Свят Преди 3 часа

Това е типична практика в отглеждането на животните в района

Снимката е илюстративна

Изтеглят поразен от хутите гръцки танкер от бреговете на Йемен

Свят Преди 6 часа

Плаващият под гръцки флаг кораб „Сунион“ се изтегля на север под военен ескорт.

,

„Пикът тепърва предстои“: Бурята „Борис“ опустошава Източна и Централна Европа

Свят Преди 6 часа

Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са засегнати от силни ветрове и необичайно силни дъждове

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

Вигенин: Докато Борисов ръководи ГЕРБ, няма как БСП да взаимодейства с нея

България Преди 6 часа

Никой не може да подчини левицата и да трупа дивиденти на неин гръб, каза още той

Снимката е илюстративна

Тежки наводнения в Румъния, Чехия и Полша, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Прекъснати са пътища и са спрени влакове

Михаил Константинов

Проф. Константинов: Между 6 и 8 партии ще влязат в НС

България Преди 7 часа

Разумно е коалицията около Доган да получи членове на СИК, за да се успокоят страстите, допълни математикът

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Марин Льо Пен призова за нови парламентарни избори във Франция през 2025 г.

Свят Преди 8 часа

Френският президент заяви, че няма намерение да разпуска новия парламент преди края на президентския му мандат

.

Игри на волята” 6 започва тази вечер по NOVA

Любопитно Преди 8 часа

Психолози, циркови артисти, актьори, инфлуенсъри, спортисти и музикални артисти влизат в битката за 100 000 лева

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Доналд Тръмп: Глас за Харис е глас за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Републиканецът предупреди и, че подкрепа за нея ще значи връщане на наборната военна служба в САЩ

,

Голям пожар над Созопол, евакуират хора

България Преди 8 часа

Наложила се е евакуация на хора от близкия хипермаркет

МиГ-29

Полша обмисля предоставянето на МиГ-29 на Украйна

Свят Преди 9 часа

По време на посещение в Киев Сикорски подчерта, че Украйна се нуждае от допълнителни самолети, за да защитава небето си

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

Колегите на загиналите пилоти: Орлите не умират, те отлитат! Светъл да е вечният ви полет български орли!

България Преди 9 часа

Колегите на загиналите пилоти от 12-та авиационна база- Долна Митрополия се сбогуваха с тях

о

Байдън и Стармър: Няма разрешение Киев да използва далекобойни оръжия срещу Русия

Свят Преди 9 часа

Лидерите на Съединените щати и Великобритания се срещнаха в Белия дом

Принц Хаакон и съпругата му Мете-Марит

Синът на норвежката престолонаследница отново е арестуван от полицията

Свят Преди 9 часа

Хойби беше арестуван и на 4 август след скандал в апартамент в Осло

Кирил Петков

Петков: Споразумението между РСМ и Европа не трябва да се пипа

България Преди 9 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове