А втономният баски регион в северната част на Испания е известен с отличната си кухня.
Там национално ястие е "Бакалао ал пил пил", става ясно от видео на DW.
Представлява осолена риба треска с традиционен сос.
Въпреки че тази рецепта не включва много съставки, приготвянето на ястието изисква търпение.
Следващата рецепта е за четири порции.
Необходими съставки:
- Осолена риба (треска) - 4 парчета, всяко по 100 грама
- Люта чушка
- Чесън
- Зехтин - 120 мл.
Как да си я приготвим:
Нарежете осолената риба треска на парчета. Поставете ги във вода за два дни. Сменяйте водата по три пъти на ден. Ако не направите това, рибата ще остане твърде солена и няма да бъде годна за консумация.
В касерола поставете малко зехтин и загрейте на слаб огън. Нарежете лютата чушка и чесъна и ги добавете към зехтина. Когато чесънът започне да покафенява, го извадете от съда. Оставете зехтина да се охлади.
След това добавете треската (с кожата нагоре) и започнете да разбърквате бавно мазнината. Поставете съда отново на котлона и продължете да разбърквате зехтина, без да спирате. Добавете останалата част от зехтина и бъркайте от 10 до 15 мин. Всичко това правете отново на много слаб огън.
Поставете чесъна при рибата и оставете да се охлади за 5 минути. Така сосът "пил пил" ще се сгъсти.
Аранжирайте чиниите си и се насладете на това прекрасно ястие!
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на DW - Try this.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!