И скате ли да зарадвате любимите си хора с неустоимо, сладко изкушение?
Вижте как да приготвите понички с гула мелака:
16 бр. 75 минути
Продукти:
1 сладък картоф (500 г)
1 яйце
2 ч.л. суха мая
1 пълна ч.л. канела
1 ч.л. ванилов екстракт
3 с.л. мека кафява захар
175 мл топло прясно мляко
50 г меко масло
450 г брашно
½ ч.л. сол
олио за пържене
За глазурата:
200 г гула мелака (твърда палмова захар)
75 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Обелете сладките картофи и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера със студена вода, до омекване. Прецедете ги, намачкайте ги на пюре с вилица или преса и ги пресипете в голяма купа. Оставете пюрето да изстине.
2. Към пюрето от сладки картофи добавете маслото, яйцето, канелата, ваниловия екстракт, сухата мая, топлото прясно мляко и кафявата захар. Разбийте всичко с помощта на миксер, с плоска приставка за тесто. Щом сместа стане гладка, добавете брашното и солта и разбъркайте отново. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко. Оформете на топка, поставете в намазнена купа и покрийте с кърпа. Оставете да удвои обема си, за около 45-60 минути.
3. Разточете леко тестото отново върху набрашнен плот и го завийте на дебело руло. Нарежете го на 16 равни части. Оформете всяко парче тесто на идеално кръгло топче. Подредете топчетата в поръсена с брашно тава, покрийте ги и оставете давтасат за 30 минути.
4. За глазурата нарежете палмовата захар и я сложете в тиган заедно с водата. Оставете да заври и да се образува карамел.
5. Загрейте 4-5 пръста олио в дълбока тенджера до 190 градуса. Пържете поничките на порции, по 2-3 минути от всяка страна, до тъмнозлатист цвят. Извадете в тава, постлана с хартия за печене.
6. Потопете половината на всяка поничка в глазурата от гула мелака.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!