6

П рез 2002 г. в щата Флорида е екзекутирана десетата жена, на която е наложено смъртно наказание в САЩ след възстановяването му през 1976 г. Името на тази жена е Айлийн Уорнос - бивша проститутка, която през 1989 г. и 1990 г. убива седем мъже, които подбира, докато работи по магистралите на Флорида, което ѝ спечелва прозвището "Дама на смъртта".

По-късно животът ѝ вдъхновява  сценарии, театрални постановки и множество документални филми, включително и филма "Чудовище" от 2003 г. , в който красивата актриса Чарлийз Терон се превъплащава в Уорнос. Тези преразкази на историята на Айлин Уорнос разкриват една жена, която отново и отново се оказва способна на убийство, като същевременно показват колко трагичен е бил собственият ѝ живот.

(Видеото е архивно: Айлийн Уорнос - Лудата проститутка)

Смущаващият ранен живот на Айлин Уорнос

Ако някой психолог е трябвало да измисли детство, което предсказуемо да доведе до появата на сериен убиец, животът на Айлийн Уорнос е бил такъв до последния детайл.

Айлийн Уорнос е родена на 29 февруари 1956 г. в Рочестър, Мичиган. Родителите ѝ, Даян Уорнос и Лео Питман, се развеждат преди раждането ѝ. След като Даян, още едва тийнейджърка, изоставя Айлин и по-големия ѝ брат Кийт, родителите на Даян осиновяват законно двете малки деца. Айлин никога не познава биологичния си баща, който е вкаран в затвора за сексуално посегателство над дете и се самоубива, докато излежава присъдата си.

Айлийн израства в близкия град Трой, Мичиган, с баба си, дядо си и Кийт. Още от малка тя развива избухлив характер и трудно намира приятели.

Уорнос започва да продава тялото си на изключително ранна възраст. На единайсет години тя предлага сексуални услуги на деца в началното си училище срещу цигари и така получава обидния прякор "цигарената свиня".

По-малко от година след като баща ѝ се самоубива, бабата на Уорнос умира от чернодробна недостатъчност. Дядо ѝ, според по-късен разказ на Уорнос, е бил жесток мъж, който я е накарал да гледа как дави коте, пребивал я е и я е насилвал сексуално.

Когато Айлин Уорнос е на 15 години, тя напуска училище, за да роди дете в дом за неженени майки. След като ражда детето обаче, тя и дядо ѝ прекратяват взаимоотношенията си и Уорнос е оставена да живее сама в гората край Троя, Мичиган.

След това тя дава сина си за осиновяване и се препитава с проституция и дребни кражби.

Престъпления и развод

На 20-годишна възраст Айлийн Уорнос се опитва да промени живота си, като пътува на автостоп до Флорида и се омъжва за 69-годишен мъж на име Люис Фел. Фел е успешен бизнесмен, който се е оттеглил в полупенсиониране като президент на яхтклуб. Уорнос се премества да живее при него и веднага започва да се забърква в неприятности с местните правоприлагащи органи.

Тя често напускала дома, който споделяла с Фел, за да се забавлява в местен бар, в който редовно се е сбивала. Освен това е малтретирала Фел, който по-късно твърди, че го е пребила със собствения му бастун. В крайна сметка възрастният ѝ съпруг получава ограничителна заповед срещу нея, което принуждава Уорнос да се върне в Мичиган и да подаде молба за анулиране на брака след само девет седмици след сключването му.

По това време братът на Уорнос - Кийт (с когото тя имала кръвосмесителна връзка), внезапно умира от рак на хранопровода. Уорнос прибира застрахователната му полица за живот на стойност 10 000 долара.

Тя използва част от парите, за да плати глоба за шофиране в нетрезво състояние, и си купува луксозен автомобил, с който катастрофира, докато шофира в нетрезво състояние.

Когато парите свършват, Айлин Уорнос се завръща във Флорида и отново започва да краде и проституира.

За кратко излежава присъда за въоръжен грабеж, при който открадва 35 долара и няколко цигари. Отново работи като проститутка и е арестувана през 1986 г., когато един от клиентите ѝ съобщава на полицията, че е извадила пистолет срещу него в колата и е поискала пари. През 1987 г. тя заживява с хотелска камериерка на име Тайрия Мур - жена, която ще стане нейна любовница и партньорка в престъпленията.

Убийства

Айлин Уорнос разказва противоречиви истории за убийствата си. Понякога тя твърди, че е била жертва на изнасилване или опит за изнасилване с всеки един от мъжете, които е убила. Друг път признава, че се е опитвала да ги ограби. В зависимост от това с кого разговаря, историята ѝ се е променяла.

Така се случва, че първата ѝ жертва, Ричард Малъри, всъщност е осъден изнасилвач. Малори е бил на 51 години и излежал присъдата си в затвора години по-рано. Когато се запознал с Уорнос през ноември 1989 г., той управлявал магазин за електроника в Клиъруотър. Уорнос го прострелял няколко пъти и го захвърлила в гората.

През май 1990 г. Айлин Уорнос убива 43-годишния Дейвид Спиърс, като го прострелва шест пъти и съблича трупа му гол. Пет дни след откриването на тялото на Спиърс полицията открива останките на 40-годишния Чарлз Карскадън, който е бил прострелян девет пъти и захвърлен край пътя.

На 30 юни 1990 г. 65-годишният Питър Сиемс изчезва по време на пътуване от Флорида до Арканзас. По-късно свидетели твърдят, че са видели две жени, отговарящи на описанията на Мур и Уорнос, да шофират автомобила му. По-късно пръстовите отпечатъци на Уорнос са намерени в колата и в няколко лични вещи на Сиемс, които са се появили в местни заложни къщи.

Уорнос и Мур убиват още трима мъже, преди Айлин да бъде заловена със заповед за арест след поредния бой в байкърски бар в окръг Волусия, Флорида. По това време Мур я напуска и се връща в Пенсилвания, където полицията я задържа ден след като Айлин Уорнос е задържана.

Предателството, довело до залавянето на Айлин Уорнос

Не след дълго Тайрия Мур се обръща срещу Айлин Уорнос. В дните непосредствено след ареста си Мур се връща във Флорида и отсяда в мотел, който полицията е наела за нея. Там тя се обажда на Уорнос в опит да изтръгне признание, което да бъде използвано срещу нея.

По време на тези разговори Мур се е преструвала на уплашена, че полицията ще я обвини за всички убийства. Тя молела Айлин да си повторят отново всичко, стъпка по стъпка, за да се изяснят версиите им. След четири дни на многократни телефонни разговори Айлин Уорнос признава за няколко от убийствата, но настоява по телефона, че всички убийства, за които Мур не е знаела, са били самозащита от опити за изнасилване.

Властите вече разполагали с необходимото, за да арестуват Айлин Уорнос за убийство.

Айлийн Уорнос прекарва цялата 1991 г. в затвора в очакване да започне съдебният процес срещу нея. През това време Мур оказва пълно съдействие на прокуратурата в замяна на пълен имунитет. Тя и Айлин Уорнос често разговаряли по телефона и Уорнос знаела общо взето, че бившата ѝ любовница се е явила като свидетел на държавата. Ако не друго, Уорнос изглежда, че я разбира.

Колкото и тежък да е животът на Уорнос извън затвора, изглежда, че вътре е още по-тежко. Докато седи в затвора, Айлийн Уорнос постепенно започна да вярва, че в храната ѝ се плюе или по друг начин се замърсява с телесни течности. Тя многократно обявява гладни стачки, тъй като отказва да яде храна, приготвена в кухнята на затвора, докато в нея присъстват различни лица.

Изявленията ѝ пред съда и пред собствения ѝ правен съвет стават все по-необуздани, като в тях многократно се споменава персоналът на затвора и други затворници, за които тя смята, че заговорничат срещу нея.

Подобно на много параноични обвиняеми, тя подава молба до съда да уволни адвоката ѝ и да ѝ позволи да се представлява сама. Всъщност съдът се съгласява с това, което я оставя неподготвена и неспособна да се справи с неизбежната бумащина, която включват седем процеса за убийство.

Interview with serial killer Aileen Wuornos. She killed 7 people. pic.twitter.com/oTII1P6IlT

Айлин Уорнос е изправена пред съда за убийството на Ричард Малъри на 16 януари 1992 г. и е осъдена две седмици по-късно на смърт. Около месец след това тя се признава за виновна за още три убийства, за които присъдите също са смъртни. През юни 1992 г. Уорнос се признава за виновна за убийството на Чарлз Карскадън и през ноември получава още една смъртна присъда за това престъпление.

В американските смъртни дела зъбните колела се въртят бавно. Десет години след първата си смъртна присъда Уорнос все още е в килията за осъдените на смърт във Флорида.

По време на съдебния процес Уорнос е диагностицирана като психопат с биполярно разстройство

Въпреки че Айлийн Уорнос е представена като чудовище във филмите и пиесите, вдъхновени от нея, тя твърди до края си, че престъпленията ѝ са извършени при самозащита.

През 2001 г. тя директно се обръща към съда с молба да ускори изпълнението на присъдата ѝ. Като се позовава на жестоки и нечовешки условия на живот, Айлин Уорнос твърди също, че тялото ѝ е било атакувано от някакво звуково оръжие. Адвокатът ѝ, назначен от съда, се опитва да твърди, че тя е ирационална, но Уорнос не се съгласява със защитата. Тя не само признала отново за убийствата, но и изпратила това на съда като документ за протокола:

"Толкова ми е писнало да слушам "тя е луда". Толкова много пъти съм била оценявана. Компетентна съм, вменяема съм и се опитвам да казвам истината. Аз съм човек, който сериозно човешкия живот и би убил отново".

На 6 юни 2002 г. Айлийн Уорнос получава желанието си: тя е убита в 21:47 ч. същия ден.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
- Преди сватбата непрекъснато ми казваше, че аз съм твоето слънце, а сега всяка вечер си в кръчмата. - Е, какво е странното? От толкова…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI ще превърне автомобила в Auto Sapiens, ще взаимодейства с нас и с емоции

AI ще превърне автомобила в Auto Sapiens, ще взаимодейства с нас и с емоции

Технологии Преди 1 минута

В бъдеще колата ще може да взаимодейства с потребителя, да обработва информация, да се учи и да действа автономно

Само за 10 минути: Четири земетресения удариха Южна Гърция

Само за 10 минути: Четири земетресения удариха Южна Гърция

Свят Преди 8 часа

Те са били с магнитуд от 3,1 до 2,1 по скалата на Рихтер

"Мулен Руж" отпразнува официално новите си перки

"Мулен Руж" отпразнува официално новите си перки

Свят Преди 9 часа

През тази година "Мулен Руж" навършва 135 години

Летището в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Летището в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Свят Преди 11 часа

Летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия италиански премиер

Всеки трети руснак би оправдал ядрен удар срещу Украйна, твърди проучване

Всеки трети руснак би оправдал ядрен удар срещу Украйна, твърди проучване

Свят Преди 11 часа

Данните, събрани през юни 2024 г., бележат увеличение с 5% в сравнение с миналата година

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Катедралният храм „Света Неделя“ посрещна новия български патриарх като свой предстоятел

Кой е Масуд Пезешкиан, новоизбраният президент на Иран?

Кой е Масуд Пезешкиан, новоизбраният президент на Иран?

Свят Преди 12 часа

Пезешкиан победи Саид Джалили на втория тур на президентските избори в петък

Цистерна с гориво се сблъска с бус в Украйна, 14 души загинаха

Цистерна с гориво се сблъска с бус в Украйна, 14 души загинаха

Свят Преди 12 часа

Оцеляла при катастрофата жена е в тежко състояние и получава медицинска помощ

Как звездите зад Океана отпразнуваха 4 юли (СНИМКИ)

Как звездите зад Океана отпразнуваха 4 юли (СНИМКИ)

Любопитно Преди 13 часа

Редица знаменитости отбелязаха празника на САЩ

Джъстин Бийбър пя на предсватбено тържество в Мумбай

Джъстин Бийбър пя на предсватбено тържество в Мумбай

Свят Преди 13 часа

Пищните тържества бяха по повод бракосъчетанието на сина на най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани

<p>&quot;Имаме да свършим огромно количество работа&quot;</p>

Киър Стармър: Имаме да свършим огромно количество работа

Свят Преди 13 часа

Той обеща, че растежът ще бъде "мисия номер едно" на новата изпълнителна власт

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

България Преди 14 часа

Това заяви той след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в имота му в парк "Росенец"

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Свят Преди 14 часа

Повредени са 2820 къщи, 48 електропровода и над 4000 хектара посеви

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Свят Преди 15 часа

Той изрази надежда за засилването на сътрудничеството между Москва и Техеран във всички области

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

Свят Преди 15 часа

Министър-председателят на Великобритания назначи екипа си в петък следобед

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Свят Преди 15 часа

Лари живее на "Даунинг стрийт" от 2011 г., когато премиер беше Дейвид Камерън