С поред ново проучване мъжките плодови мушици, които пият алкохол, стават по-привлекателни за женските, пише BBC.
Добавянето на алкохол към храната на мъжките мушици увеличава отделянето на химикали, които привличат женските, и води до по-голям успех при чифтосването.
Плодовите мушици, или Drosophila melanogaster, често се срещат около контейнерите за хранителни отпадъци, тъй като се хранят с гниещи плодове, от които постепенно се образува алкохол.
Учените се опитват да проучат защо те са привлечени от алкохола и как той им влияе.
В предишни изследвания са разгледани различни теории за това привличане, като например, че мухите търсят еуфорично състояние или заместител на високия градус на чифтосване сред мъжки индивиди, отхвърлени от женските.
Alcohol makes male fruit flies more attractive https://t.co/r8VqSTEQ2M
— BBC News (UK) (@BBCNews) April 2, 2025
Авторът на изследването Бил Хансон, ръководител на отдела по еволюционна невроетология в института „Макс Планк", заяви, че подобни изследвания са възприемали антропоморфен поглед върху поведението на мухите, докато това последно изследване предполага, че пиенето на алкохол дава на мухите репродуктивно предимство.
„Не смятаме, че мухите пият алкохол, защото са депресирани", каза той.
Не може да се отдели привличането на мухите както към въглехидратите и дрождите в гниещите плодове, така и към алкохола, добави той.
В изследването алкохолът, и по-специално метанолът, увеличава производството и освобождаването на химически полови сигнали, наречени феромони, от мъжките, което ги прави по-привлекателни за женските.
Феромоните се отделят във въздуха от един индивид, за да повлияят на поведението на друго животно от същия вид.
Поради това мъжките индивиди са силно привлечени от алкохола, особено тези, които никога не са се чифтосвали.
Новото изследване показва също, че реакцията на мухата към миризмата на алкохол се контролира от три различни невронни вериги в мозъка ѝ.
Две от тях са отговорни за привличането на мъжките мухи към малки количества алкохол, а третата гарантира, че прекомерните количества имат възпиращ ефект.
Тъй като алкохолът е токсичен, мозъкът на мухата трябва внимателно да прецени рисковете и ползите от пиенето му и прави това, като балансира сигналите за привличане с отвращение.
„Това означава, че мухите разполагат с контролен механизъм, който им позволява да получат всички ползи от консумацията на алкохол, без да рискуват алкохолна интоксикация", казва водещият автор Иън Киси от Университета в Небраска.
За целите на изследванията си учените комбинират физиологични изследвания - като техники за визуализиране на процесите в мозъка на мухите, химически анализи на миризми от околната среда и поведенчески изследвания.