А виокомпанията "Аляска" е създала персонализирана смес с базираната в Портланд пекарна "Stumptown", за да направи кафе, което е защитено от ефектите на промяната на вкуса във въздуха, които обикновено се получават при сервиране на кафе на големи височини, включително горчив и слаб вкус.
Нестандартното кафе, което е първото за голяма авиокомпания, ще се сервира ексклузивно на всеки полет на "Аляска", включително на регионалния ѝ превозвач Horizon Air до 1 декември.
Alaska Airlines has partnered with Oregon-based Stumptown Coffee Roasters on a custom blend specifically designed to be enjoyed in the sky.
— The Washington Post (@washingtonpost) October 12, 2023
The coffee will be available on select flights starting this fall — and all the airlines’ flights starting Dec. 1.https://t.co/xL6MzjwY8B
Вкусът и мирисът са неразривно свързани, а обонянието на хората в небето се променя значително. Вкусът на храните и напитките е различен, тъй като салоните под налягане понижават нивата на кислород в кръвта, което намалява способността на обонятелните рецептори (т.е. способността за усещане на миризми). Изключително сухият въздух в самолетите, чиито нива на влажност са по-ниски от тези в пустинята Сахара, също влияе на носа.
За да се пребори с тези ефекти, авиокомпанията се обръща към Holler Mountain на Stumptown, средно тъмна смес, за основа, след което я обогатява с по-силни нотки с вкус на блатове, кафяво масло и ирис, както и с "деликатен намек" за цитрусови масла и черешова есенция. В резултат на това нотките на кафето имат "по-сложен" вкус, когато се консумират във въздуха.
Alaska Airlines has created a coffee that it says tastes better in the sky. Click on the image below to read more ↓ https://t.co/wNltxlKeQJ
— CTV News (@CTVNews) October 11, 2023
Кафето е разработвано в продължение на една година, като авиокомпанията съобщи на CNN, че са тествани 20 различни версии, включително по време на полети и със скрити анкети. Аляска дори е тествала сместа със сметана и бисквити Biscoff, за да "осигури най-добрата комбинация".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!