0

Е два на 21 години и все още студентка в НАТФИЗ, Александра Свиленова получава първата си главна роля в киното и то каква - тази на съпругата на легендарния Георги Аспарухов, Величка Маркова, в дългоочаквания "Гунди – Легенда за любовта", който ще тръгне по родните кина на 18 октомври.

Източник: Прес инфо, Борис Славков

Продуценти на лентата са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.

Дебют, който със сигурност е повече от обещаващ за чаровната и талантлива актриса по пътя към налагането й като име на родната филмова и театрална сцена, а ние стискаме палци да продължим да я гледаме и занапред на големия и малкия екран.

Но преди това си поговорихме с нея за миналото, настоящето и бъдещето в професията, за любовта в живота и за самия живот, както и за всичко по-вълнуващо около дългоочакваната продукция, посветена на може би най-голямата ни футболна легенда в ексклузивно интервю за Vesti.bg.

Източник: Прес инфо, Борис Славков

1. Здравей, Александра. Ролята на Величка Маркова в "Гунди - Легенда за любовта" е първата ти голяма роля в киното. Как се стигна до участието ти във филма?

Всъщност по съвсем стандартния път, с кастинг в няколко кръга. След последния кръг получих обаждане с щастливата новина. А на всичко случило се оттам нататък, хората ще могат да се насладят от 18-ти октомври в кината в цяла България. 

2. Колко сериозно беше подобно предизвикателство, отчитайки, че говорим за филм за живота на един от най-великите българи и сред най-очакваните въобще през годината?

Старая се всяко едно нещо, с което се захващам, да посрещам с отговорност и отдаденост. Що се отнася до филма „Гунди-Легенда за любовта“ – тук отговорността наистина беше и все още е голяма, но от тук дойде и голямото удоволствие от работата. Пресъздаването на живота на толкова значима личност като Георги Аспарухов, както и този на неговата съпруга Величка Маркова, няма как да не носи със себе си и огромна доза предизвикателство, което целият екип, който стои зад филма, прие със 100-процентова готовност.

Източник: Прес инфо, Борис Славков

3. Познаваше ли живота на Величка Маркова преди да започнат снимките и изпитваше ли притеснения след първата ви среща и факта, че е трябвало да се превъплътиш в образа й пред самата нея в някои дни от снимачния процес?

С живота и личността на Величка Маркова се запознах обстойно в процеса на подготовка за филма. Преди това, ако трябва да бъда напълно честна, бях запозната само с личността на Георги Аспарухов. Няма да скрия огромните си притеснения относно пресъздаването на персонаж на човек, който след това ще има възможността да гледа филма.

Но смело мога да кажа, че притесненията ми бързо бяха туширани поради две основни причини. На първо място безупречния сценарий на Емил Бонев, консултиран през цялото време от самата Величка Маркова. Това ми гарантира истинност. И на второ, но не последно място, думите на Величка Маркова към мен, които гласяха „ Всичко ще бъде наред!“. Думи които ме съпътстваха през целия снимачен процес, а и до ден днешен.

4. Откри ли нещо от персонажа на Лита в себе си, в чисто човешки план? Вярваш ли в любовта, например?

За мен Величка Маркова е еталон за жена. Жена изпълнена с любов и чувствителност, но и с твърдост и решителност. Жена с неопровержимо присъствие, класа и стил. Струва ми се твърде смело да заявя, че притежавам всички тези качества, въпреки че откривам голяма доза сходства.

Това което мога да кажа е, че личността Величка Маркова е човек от който има много какво да се научи. Любовта за мен винаги е била движеща сила. Като под любов имам предвид любовта във всичките ѝ измерения и проявления и се надявам вярата ми в нея никога да не ме напуска. 

Източник: Прес инфо, Борис Славков

5. Каква според теб е разликата във "фигурата" на жената сега и в онова време?

Жената, според мен, винаги е имала и винаги ще има съзидателна функция. Това е нещо, което не би трябвало да се променя, независимо от обстоятелствата, в които сме поставени. Нека не забравяме, че преди да бъдем мъже или жени, спортисти, лекари или хора на изкуството, ние сме хора и това е най-ценното ни качество. Може би разликата е, че в днешно време това леко сме го позабравили.

6. Смяташ ли, че в съвремието жената трябва да е водеща преди всичко в своя живот или да е мотивиращ фактор в този на мъжа до себе си?

Смятам, че всеки един човек преди всичко останало трябва да бъде водеща фигура в своя живот и много добре да знае къде се позиционира спрямо себе си и спрямо останалите. Само тогава би могъл да даде нещо и на партньора си . 

Източник: Прес инфо, Борис Славков

7. А доколко познаваше историята на самия Георги Аспарухов? Какво знаеше за него, все пак няма как разликата в поколенията да не оказва известно влияние? Ако Гунди бе жив към днешна дата, например, преди около месец щеше да навърши 80 години.

Истината е, че съм израснала в семейство, в което името на Георги Аспарухов често се е споменавало и се е давало за пример. Пример за това, какво е да запазиш човешкото у себе си, независимо от популярността и превратностите на живота. И въпреки разликата в поколенията, Георги Аспарухов е притежавал качества, които спокойно могат да служат за пример на всеки. 

8. Гледат ли жените днес футбол? Отчитайки и субективния, и обективния отговор. 

Ако съдя по себе си – да! Но дори да не го правя, когато отидеш на стадиона, можеш да видиш стотици жени. Любовта към спорта за мен няма и не би трябвало да има полова принадлежност.

Източник: Прес инфо, Борис Славков

9. Ти си студентка в НАТФИЗ в класа на професор Ивайло Христов. Какво мотивира един млад човек да избере професия, за която е ясно, че ще налага много компромиси и много битки, за да успее да се реализира в нея?

Актьорската професия, както и всяка една друга, носи със себе си и трудности, но това което дава, си струва всяка цена. Имам какво да кажа и вярвам, че ако през сцената или екрана успея да помогна дори само на един човек, така както на мен  много пъти от сцената или екрана ми е било помагано, моята работа си заслужава.

10. Какво е нужно, за се реализираш като млад актьор в България - късмет, постоянство, силна психика, връзки или? И отчайва ли затворения кръг, в който масово и постоянно продуцентите залагат на популярни имена, за да провокират интереса на широката публика към свой проект, вместо да заложат на млади таланти, които тепърва да се доказват?

Мисля, че на първо място са нужни – дисциплина, отдаденост, душевност и характер. Късметът, каквото и да си говорим, според мен също е важен фактор, но по-важното може би е да можеш да боравиш с него и да има какво да предложиш. 

Затвореният кръг от популярни имена, е нещо към което не можем да си затворим очите, защото е факт. Това обаче не би трябвало да ни отчайва, а напротив – да ни мотивира. Между младите имена има изключително много талантливи и отдадени хора, които със сигурност имат какво да покажат.

Струва ми се, че напоследък все повече се дава шанс на млади актьори. Тук може би е и момента да благодаря на режисьора на филма Димитър Димитров, че повярва в мен и че ми даде тази огромна възможност.

Александра Свиленова
Александра Свиленова Източник: Прес инфо, Борис Славков

11. Какво ти предстои оттук нататък? И искрено се надявам да те гледаме все повече, въпреки всички трудности. Крайно време е все повече имена от настоящите поколения да получат своя шанс да се борят за името си на родната филмова и театрална сцена. 

Надявам се да ми предстоят изпълнени със смисъл проекти. В началото на новия театрален сезон ми предстои премиера на спектакъла „Опера за три гроша“ –  реж. Ивайло Христов. А до този момент ми се случиха няколко наистина смислени проекта: „ Опасни връзки“ –  реж. Станка Калчева, „Недовършена пиеса за механичен нож“-  реж. Ованес Торосян, „ Диканка- резултати от уъркшоп „- реж. Мартин Киселов и Ева Данаилова.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сигурен съм, че някоя сутрин фея ще долети и ще ми даде сто хиляди eвро... - Защо не милион? - Не, не, милион е…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Нападение с балистични ракети срещу&nbsp;Одеса и Одеска област</p>

Силни експлозии в Одеса и Одеска област, извършено е нападение с балистични ракети

Свят Преди 1 час

Въздушна тревога бе обявена в 11.32., а взривове се чуха минути след това

Снимката е архивна

Пожар гори в близост до АМ "Тракия" край Чирпан

България Преди 1 час

Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Свят Преди 3 часа

Той говори на церемония по повод празника на светите Кирил и Методий, който е официален празник в Словакия

<p>Кога президентът Радев ще връчи втория мандат</p>

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

България Преди 3 часа

По думите му процедурата трябва да се задвижи възможно най-бързо

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

България Преди 3 часа

Той написа публикация в официалния си Facebook профил

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 4 часа

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

<p>Убийство в Слънчев бряг</p>

Криминално проявен уби с нож работник в Слънчев бряг

България Преди 4 часа

Жертвата е 31-годишен мъж от Кюстендил

След трусовете в ДПС: Доган се среща с гласувалите против кабинета „Желязков" депутати

След трусовете в ДПС: Доган се среща с гласувалите против кабинета „Желязков" депутати

България Преди 4 часа

Парламентарната група изключи заместник-председателя на Движението

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

Любопитно Преди 5 часа

Зрителите ще се впуснат в приключенията на Джеймс Бонд от 7 юли

Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

Свят Преди 5 часа

Наложило се е спешно изключване на електричеството за промишлените потребители в град Суми

Пожар в столичния квартал „Дружба"

Пожар в столичния квартал „Дружба"

България Преди 5 часа

В района на езерото горят сухи треви на малка площ

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 5 часа

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Свят Преди 5 часа

Експертите алармират, че въпреки, че към момента броят на заразени хора е малък, броят на заразени бозайници расте

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Свят Преди 6 часа

Температурите в щата достигат на места 47 градуса по Целзий

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 6 часа

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център