Ако искате във Франция: Неподозирани красиви кътчета извън Париж
Източник: iStock photos/Getty images
8

З аслужено Франция, със своята колаборация от история, култура, природни дадености и развлекателна дейност, се нарежда начело в класацията на най-популярните туристическа дестинации в света. И макар повечето хора първосигнално да се сещат за красивия Париж, когато решат да пътуват до там, трябва да отбележим, че страната всъщност има много какво още да ни предложи и извън столицата си.

Така че, ако планирате да пътувате до Франция, имаме няколко предложения за неподозирано красиви кътчета извън Париж, които си заслужава да посетите.

От София до Париж: Какво е на мода в столицата на модата?

1. Версайският дворец

Дворецът и околностите му са красива демонстрация на разкоша от период, когато Кралят Слънце е бил в центъра на световната френска сила. Масивните буйни градини, осеяни с противодействащи на гравитацията фонтани и охлаждащи канали, осигуряват перфектна рамка за фасадата на главния дворец. А след като се потопите в морето от злато, картини и илюстрации на гръцки богове, с които са обсипани стаите му, ви гарантираме, че ще превърнете пътуването си едно невероятно приключение.

Източник: iStock photos/Getty images

2. Перлите на Елзас

Пригответе се за спираща дъха обиколка. Далеч от тълпите с туристи и шумните булеварди. Първата спирка е Колмар. Това е място с живописни улички, пропито с духа на френската аристократичност, фина естетика и в същото време докосващо сърцето, благодарение на пъстра палитра от цветове, ухания и усмивки. Колмар може да се нарече град от приказките. Китното населено място, в което живеят повече от 70 000 души, се намира в Североизточна Франция, само на 20 километра от границата с Германия в подножието на Вогезите в Елзаската равнина. То е едно от най-уютните кътчета на Стара Европа. Това е третата по големина община в историческата област Елзас.

През града минават реките Ил и Лош.

Източник: iStock photos/Getty images

Задължително разгледайте стария му град, полюбувайте се на Pfister House, Koïfhus, Collegiate Church Saint Martin, Small Venice и Tanner's District. А след това тръгнете по елзаския път на виното, който ще ви отведе до село Eguisheim, определяно за най-красивото в района. После можете да тръгнете към град Riquewihr, известен със своята историческа архитектура и изискани винени вкусове. И накрая, посетете Orschwiller, където ви очаква величественият замък Haut-Kœnigsbourg.

3. Мон Сен Мишел

Това е едно от най-красивите места в света. Мон Сен Мишел е малък скалист остров в регион Нормандия, Северозападна Франция. Постоянните му жители са едва 43 на брой. Причината за това се крие в малките размери на острова и в липсата на инфраструктура. Единствената сграда там на практика е абатството, посветено на Архангел Михаил, откъдето идва и името на острова. Около замъка има малки постройки, в които живеят монаси и членове на комуната.

Мон Сен Мишел е една от най-посещаваните туристически дестинации във Франция. Всяка година близо 3 милиона души си правят снимка пред красивата църква, до която води тясна пътечка, заобиколена от вода.

Източник: iStock photos/Getty images

4. Винен тур в долината на Лоара

Декор като от приказка. Долината на река Лоара посреща посетителите ѝ на фона на зашеметяващи замъци и удивителна природа. Тучните зелени хълмове, слънцето и течащата вода правят това място идеално за отглеждане на лози. Известен като „Градината на Франция“, целият район е включен в ЮНЕСКО. Посещаван и обитаван е от редица френски крале и благородници. Той е бил от стратегическо значение по време на Средновековието и 100-годишната война, но истинският живот там процъфтява през Ренесанса. През 15 и 16 век френските крале мечтаят за лукс и строят резиденциите си за почивка и забавления покрай река Лоара. Тези пищни замъци стават легендарни с разкоша си и с разточителния светски живот, кипящ в тях.

Долината на Лоара е истински рай за любителите на виното с разнообразието си от сортове, миризми и звуци, които ще задоволят и вкуса дори на най-претенциозните. Можете дори да срещнете местен винопроизводител, който да ви преведе през деликатното изкуство на винопроизводството, докато вие отпивате от удоволствията.

Източник: iStock photos/Getty images

5. Бордо

Придобил световна слава със своите вина, градът също така е и много известна туристическа дестинация. Разположен е в една от най-красивите части на Югозападна Франция. Наричат го "Пристанище на Луната" заради местоположението му на река Гарона, която точно на това място прави завой, оформен като полумесец. Именно тази огромна водна площ придава една допълнителна романтична нотка на изпълнения с история и красиви постройки град.

Бордо има богато културно наследство, което датира още от древността. Над 350 сгради са класифицирани като исторически паметници, заради което през 1998 г. ЮНЕСКО го обявява за обект от световното наследство. Населението на централната част е около 250 000 души, което пък го нарежда сред 10-те най-големи френски града. Заедно с предградията достига 1.2 млн. души.

Източник: iStock photos/Getty images

5 супер интересни факта за Париж, които ще ви изненадат

6. Астерикс парк

Ако сте от хората, търсещи забавления и интересни занимания, паркът Астерикс е вашето място. Разположен на 35 километра от Париж, той разполага с множество вълнуващи атракциони, като има и такива, предназначени за деца под 6-годишна възраст. Паркът непрекъснато се обновява, което означава, че всяка година е готов да посрещне посетителите си с нови изненади. А трябва да отбележим, че през 2024 г. отбелязва и своята 35-годишнина и може би е подготвил нещо специално.

Източник: iStock photos/Getty images

През 2023 г. парк Астерикс посреща 2 815 000 посетители, което го прави вторият най-натоварен тематичен парк във Франция.

7. Каркасон

Това е едно място, за което може би сте чували, но вероятно не знаете много. Градът се намира в Южна Франция. Разположен е в историческата провинция Лангедок, днес региона Лангедок-Русийон, департамент Од, на 805 км югозападно от Париж и 88 км югоизточно от Тулуза.

Стените на Каркасон са изключителен образец на военна архитектура. Това са най-дългите стени в Европа (близо 3 км), приказна смесица от кулички, наблюдателници, назъбени парапети на бойни кули и подвижни мостове, чийто строеж започва през 7 век. Изминават цели 13 века на промени, допълнения и разкрасявания от римляни, гали, визиготи, араби, франки и френски благородници, преди този двоен крепостен вал, най-големият в Европа, да бъде завършен. Осветлението през нощта му придава много драматичен вид, въпреки че вече не се използват факли.

Източник: iStock photos/Getty images

Малките криволичещи алеи водят до различни площади и има много места, където да спрете, да поразмишлявате и да си представите какъв е бил животът през Средновековието.

Така че независимо дали ще се отдадете на еднодневна екскурзия извън Париж, плажна почивка на Лазурния бряг или по-дълго семейно пътуване, можете да си изберете някоя от тези дестинации, за да усетите духа и да се насладите на целия блясък, който предлага Франция.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Руският представител в ООН контрира Тръмп</p>

Руският представител в ООН контрира Тръмп: Войната в Украйна не може да бъде уредена за един ден

Свят Преди 1 час

"Щя уредя тази война между Путин и Зеленски", заяви миналата седмица Тръмп

<p>Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Хаос в Загреб: Лятна буря събори дървета и комини

Свят Преди 2 часа

Службите за спешна помощ и пожарникари бяха повикани, за да помогнат за справяне с последствията от проливния дъжд и градушката

<p>Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград&nbsp;(СНИМКИ)&nbsp;</p>

Локализиран е пожарът, избухнал в търговски магазин в Разград

България Преди 4 часа

Движението по улиците около магазина е отцепено

<p>&quot;Физическо и психологическо унижение&quot;: Тежки обвинения към&nbsp;Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Физическо и психологическо унижение": Освободеният директор на болница в Газа с обвинения към Израел

Свят Преди 4 часа

Болниците в Газа са обект на тежки атаки от началото на военната офанзива на израелската армия

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Осъдиха германски политик, използвал забранен нацистки лозунг

Свят Преди 4 часа

Хьоке е водещият кандидат на АзГ за местните избори за ландтаг в провинция Тюрингия

<p>Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Пожар избухна на Младежкия хълм в Пловдив

България Преди 5 часа

Към момента няма информация за пострадали

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

"Голяма победа. Горд съм, че съм американец!“: Замразиха процеса срещу Тръмп

Свят Преди 5 часа

Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп се ползва с известен имунитет

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

Министър Цоков ще представи резултатите от НВО след 7-ми клас

България Преди 5 часа

Над 57 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика

Никол Шерцингер си спомни за "трудния" си период в Pussycat Dolls

Никол Шерцингер си спомни за "трудния" си период в Pussycat Dolls

Любопитно Преди 6 часа

Певицата е едва на 24 години, когато подписва договор за участие в групата

<p>Израел е освободил 55 заложници (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Израел е освободил 55 заложници, включително директор на болница

Свят Преди 6 часа

Израел започна войната в Газа след нападението на „Хамас“ на 7 октомври

<p>Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК</p>

БНБ: Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на КПК

България Преди 6 часа

Той бе избран в ръководството на БНБ на 26 юли

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

Две българки на път за парламента във Франция от партията на Льо Пен

България Преди 6 часа

Това са Славка Михайлова и Иванка Димитрова

<p>Кола горя на Дунав мост</p>

Кола горя на Дунав мост, няма пострадали

България Преди 6 часа

На мястото са пристигнали противопожарни екипи от Русе и Гюргево, както и линейка на Спешна помощ

<p>Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик (СНИМКИ)</p>

Камион за отпадъци пламна край Малки Чифлик

България Преди 6 часа

На мястото има 4 противопожарни автомобила

<p>Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш!&nbsp;</p>

Пистолетът на Наполеон Бонапарт може да е ваш! Пригответе милионите

Любопитно Преди 7 часа

Два пистолети, инкрустирани със злато и сребро и с гравиран образ на императора ще бъдат предложени на търг.

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Природно бедствие връхлетя Източна Чехия

Свят Преди 7 часа

Съобщава се за щети в размер на милиони евро