Р уски диетолог обясни по какъв начин цветът и размерът на ястията и приборите влияят на храненето ни, както и на покачването и свалянето на килограми, пише Рамблер.
„Ако искате да ядете повече, трябва да използвате ястия в топли цветове - жълто, червено, оранжево, фъстъчено, розово, а също и бяло. Ако имате нужда да ядете в по-малки количества, изберете ястия със студени цветове - черни, блатни, тъмносини, лилави“, посъветва диетологът Татяна Яковлева. Неутрален ефект върху апетита според нея оказват ястия в сини и светлозелени цветове.
Ето как да се храним, за да имаме стегнато коремче за лятото
Размерът на чиниите също е важен: ако искате да отслабнете, изберете по-малки съдове, защото подсъзнателно винаги искате да напълните чинията си.
Грамажът и цветът на приборите също имат значение, твърди още Яковлева. Леките прибори ще допринесат за консумацията на повече храна, тежките - напротив, ще помогнат за намаляването ѝ. По-добре е да използвате лъжици и вилици с неутрален цвят.
7 вкусни и диетични идеи за обяд с високо съдържание на протеини
„Яжте внимателно, без разсейване, яжте бавно. Проявявайте уважение към храната, стремете се към естетика и красота при приемането на храна. Обръщайте внимание на подредбата на масата, съдовете, покривката”, препоръчва диетологът. Всичко това ще допринесе за получаване на повече удоволствие от храната и по-добро засищане, подчертава тя.
Яковлева добави, че е важно храната да се дъвче старателно, като се съсредоточаваме върху нейния вкус.
3 начина да ядете повече и въпреки това да отслабвате
„Спазването на тези прости правила ще повлияе на здравето както на стомашно-чревния тракт, така и на тялото като цяло. Ако се научите да получавате истинско удоволствие от яденето дори на малки порции, ще бъде по-лесно да отслабнете“, казва експертът.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!