3

С ветът губи една светла легенда на големия екран, когато Мерилин Монро умира на 36 години на 5 август 1962 г. от свръхдоза медикаменти.

Около преждевременната ѝ кончина витаят подозрения. Някои дори смятат, че предполагаемите ѝ връзки с президента Джон Ф. Кенеди, който е убит на 22 ноември 1963 г., малко повече от година след смъртта на Монро, и с неговия брат, генералния прокурор Робърт Ф. Кенеди, може да са изиграли роля.

Преди да умре, личният живот на Монро е в хаос: Тя се омъжва и развежда три пъти и мнозина смятат, че е имала или все още има афери и с двамата братя Кенеди. Съобщава се, че е заплашила да организира пресконференция, на която да разкрие връзките си с тях.

Слуховете за предполагаемата афера на Монро с Джон Кенеди отчасти бяха подтикнати от знойното ѝ изпълнение на "Happy Birthday" за главнокомандващия на празненството по случай 45-ия му рожден ден в "Медисън Скуеър Гардън" на 19 май 1962 г., само няколко месеца преди смъртта на холивудската икона.

Съобщава се, че рядка снимка, направена след изпълнението по време на парти в дома на филмовия продуцент Артър Крим, е единствената известна снимка на Кенеди с Монро. Фотографът на Белия дом Сесил Стоутън, който прави снимката, я пази в тайна десетилетия наред, преди да я публикува през 2010 г.

"Това, което се е случило с Мерилин Монро, е една от най-големите мистерии на XX век", казва биографът ѝ Джеймс Спада през 2012 г., преди 50-годишнината от смъртта на Монро.

Въпреки че Спада не вярва, че има доказателства, че Кенеди са отговорни за смъртта на Монро, той казва: "Съвсем ясно е, че Мерилин е имала сексуални отношения и с Боби, и с Джон."

Според Спада актьорът Питър Лоуфорд е запознал Монро с Джон Кенеди през 1954 г. Когато обаче Кенеди се уморил от нея, той я прехвърлил на брат си. Според Спада това се е случило през пролетта на 1962 г. Свидетели твърдят, че в нощта на смъртта ѝ са чули тревожен запис от подслушвания дом на Монро, на който се чуват гласовете на Лоуфорд, разгневения Боби и крещящата Монро.

По време на интервю за BBC през 1983 г., което биографът на Монро Антъни Съмърс провежда с бившата икономка на актрисата, Юнис Мъри, той казва, че е имало "момент, в който тя е сложила глава в ръцете си и е казала думи от рода на: "О, защо трябва да продължавам да прикривам това?" Аз казах: "Какво прикривате, госпожо Мъри? Тя каза: "Ами, разбира се, Боби Кенеди беше там на 4 август и разбира се, тя имаше афера с Боби Кенеди".

Създаден е така нареченият отряд за разследване на самоубийствата, който разследва смъртта на Монро. Според Доналд Улф, автор на книгата "Последните дни на Мерилин Монро", този екип никога не е разпитвал Мъри, публициста Пат Нюкомб, Лоуфорд или някой от Кенеди. Биографът Съмърс казва, че "както съдебномедицинската експертиза, така и полицейското разследване са били безнадеждно погрешни".

Допълнително подхранване на теорията, че Кенеди са замесени в смъртта на Монро, е фактът, че няколко от хората, близки до разследването, по-късно получават нови високопоставени длъжности.

Спада казва, че "е трябвало да има" прикриване на престъпление, свързано с Кенеди, макар и не непременно на убийство.

"Кенеди не можеше да рискува това да излезе наяве, защото можеше да свали президента. Но прикриването, което е имало за цел да попречи на никого да разбере, че Мерилин е имала близки отношения със семейство Кенеди, е било погрешно изтълкувано като прикриване на това, че те са я убили", каза Спада.

През 2021 г. обаче Тони Оппедисано - приятел на Франк Синатра и негов бивш роуд мениджър, казва: "Тя не искаше да развали брака на президента, така че не би позволила да се стигне толкова далеч, дори и да е изпитвала толкова силни чувства."

В книгата си "Тъмната страна на Камелот" от 1997 г. журналистът Сиймор Хърш пише за слуховете за афера между Монро и JFK, като казва, че "нестабилността на филмовата звезда е представлявала постоянна заплаха" за президента, преди тя мистериозно да прекали с дозата.

Джери Блейн, бивш агент на Сикрет сървис в екипа на Кенеди, заяви, че е бил с JFK по време на двете известни срещи на президента с Монро - едната в дома на Лоуфорд в Санта Моника през 1961 г., а другата - на партито в Ню Йорк след изпълнението на "Честит рожден ден".

"Вероятно той ѝ е благодарил за това, че е пяла. Но те не са били сами", казва Блейн, който добавя, че "никога не е виждал доказателства за афера ... но не знам какво се е случило при затворени врати."

Според д-р Рок Позитано, който заедно с брат си Джон Позитано е автор на биографичната книга "Вечеря с ДиМаджо" от 2017 г., вторият съпруг на Монро, великият бейзболист Джо ДиМаджо, обвинява Кенеди за смъртта ѝ.

"Цялата група Кенеди бяха убийци на дами и винаги им се е разминавало", казва ДиМаджо на Позитано според книгата, "Ще им се разминава и след сто години".

Бейзболната звезда добавя: "Винаги съм знаел кой я е убил, но не исках да започвам революция в тази страна. Тя ми каза, че някой ще я убие, но аз си мълчах".

Позитано разяснява изявленията на ДиМаджо в ексклузивно интервю за PEOPLE през май 2017 г.

"Разбирането беше, че участието ѝ в ... клана Кенеди я постави в положение, в което може би не беше добре за психическото ѝ здраве или за емоционалното ѝ здраве", каза Позитано. "Той не смяташе, че те са добри хора за нея."

Документалният филм на Netflix от 2022 г. The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes включва неизлъчвани досега записи на интервюта с близки на звездата, които поставят под съмнение голяма част от това, което ни е разказвано за нощта, в която тя умира. Интервютата са записани от разследващия журналист Антъни Съмърс, автор на бестселъра "Богинята: Тайният живот на Мерилин Монро“.

Според документалния филм на 4 август 1962 г. Робърт и семейството му са в Северна Калифорния в дома на семеен приятел, адвоката Джон Бейтс. Няколко източника във филма твърдят, че Робърт Кенеди е посетил Монро в дома ѝ в Лос Анджелис в часовете преди смъртта ѝ, за да сложи край на аферата им. Посещението е довело до остър спор, както съобщават няколко от източниците на Съмърс, някои от които са участвали в предполагаемата операция по подслушване в дома ѝ.

Въпреки че мистерията около смъртта ѝ може би никога няма да бъде разгадана, Съмърс заключава в документалния филм на Netflix: "Намерих доказателства, че обстоятелствата около смъртта ѝ са били умишлено прикрити."

Съмърс добавя: "Ако ми кажете: "Защо тези обстоятелства са били прикрити?", бих казал, че доказателствата сочат, че това е било прикрито заради връзката ѝ с братята Кенеди."

Въпреки че Съмърс смята, че братята Кенеди са замесени в прикриването на смъртта на Монро, той не предполага, че Монро е била убита.

"Няма сериозни доказателства, че тя е била убита", казва той. "Смятам, че Мерилин Монро е била преуморена от отношенията си както с президента Кенеди, така и с брат му Робърт, почувствала се е отхвърлена и от двамата мъже, имала е остър спор с Робърт, когато той е посетил къщата, и след това, дали като вик за помощ, или с намерение да се самоубие, е погълнала твърде много хапчета."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж казва на жена си, която е блондинка: - Отделяш много време и пари за прически. - А какво да правя? Много хора ми разправят,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Сериозен пробив в системите за подслушване на САЩ</p>

"Уолстрийт джърнъл": Сериозен пробив в системите за подслушване на САЩ

Свят Преди 2 минути

Атаката е извършена от китайска хакерска група с цел събиране на разузнавателна информация

<p>Извънредно положение във&nbsp;Флорида (СНИМКИ)</p>

Извънредно положение във Флорида

Свят Преди 1 час

Във Флорида бе обявено извънредно положение заради приближаването на нова буря

РИОСВ направи проверка по сигнал за замърсяване на река Струма

РИОСВ направи проверка по сигнал за замърсяване на река Струма

Свят Преди 3 часа

Екипът е извършил обход по протежението на реката, за установяване на източника на замърсяването

<p>Промениха ли се симптомите на COVID-19?&nbsp;</p>

COVID се завърна: Промениха ли се симптомите на заболяването

България Преди 3 часа

Съвети по темата даде инфекционистът доцент Трифон Вълков

<p>Тик-так, тик-так -&nbsp;приключи мандата на руския посланик в САЩ</p>

Приключи мандата на руския посланик в САЩ

Свят Преди 3 часа

Дипломатът ще се върне в Москва

<p>Самолет се запали по време на полет до&nbsp;Лас Вегас (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Самолет се запали по време на полет до Лас Вегас

Свят Преди 3 часа

Към самолета, който е летял от Сан Диего, са се приближили пет спасителни автомобила, преди пожарът да бъде потушен

<p>Боен кораб потъна край Самоа, какво е състоянието на екипажа (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Новозеландски боен кораб потънал край Самоа

Свят Преди 4 часа

Причините за инцидента все още не са ясни

<p>Фатално нападение: Мечка отне живота на гъбар</p>

Фатално нападение: Мечка отне живота на гъбар в Словакия

Свят Преди 4 часа

55-годишният мъж е бил в компанията на друг мъж в гора край село Хибе

Израелски въздушен удар по джамия в Газа, 21 жертви

Израелски въздушен удар по джамия в Газа, 21 жертви

Свят Преди 4 часа

В джамията е имало настанени бежанци

<p>Поредна група българи беше изведена от Ливан</p>

МВнР: Поредна група българи беше изведена от Ливан

България Преди 4 часа

Ситуационният център в МВнР продължава в координация с българското посолство в Ливан

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Любопитно Преди 5 часа

За тримата финалисти може да се гласува в приложението на NOVA PLAY

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любопитно Преди 5 часа

Силните избраха да изпратят Димитър от Гордите в изгнание на Блатото

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Свят Преди 5 часа

Властите го задържаха преди да прекоси границата

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Свят Преди 5 часа

Според учени има над 100 000 неоткрити растителни вида

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

Внимание! Оранжев и жълт код за опасно време в неделя

България Преди 5 часа

Максималните температури ще са между 16° и 21°

д

Ново напрежение между Гърция и Турция заради малцинствените училища

Свят Преди 15 часа

Подробности четете в следващите редове