Н ай-често срещаните видове рак включват рак на гърдата, дебелото черво, простатата и белия дроб. Вероятността от развитие на рак зависи от много фактори, включително генетика, възраст, телесно тегло и излагане на токсини. Храненето играе важна роля в защитата срещу тези заболявания.
- Горски плодове. Ягодите, къпините и боровинките са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Изследванията показват, че диета с високо съдържание на горски плодове е свързана с по-нисък риск от развитие на няколко вида рак, включително рак на гърдата и рак на стомаха.
- Цитруси. Лимоните, портокалите и грейпфрутите съдържат хранителни вещества: фибри, каротеноиди, фолиева киселина, витамин С и флавоноиди. Тези вещества имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект върху тялото. Преглед от 24 проучвания от 2023 г. установи, че по-голямата консумация на цитрусови плодове намалява вероятността от развитие на колоректален рак с 9%.
- Ябълки и круши. Тези плодове предпазват от колоректален рак, рак на гърдата и рак на белия дроб. Диета с високо съдържание на ябълки може да намали риска от развитие на колоректален рак с цели 25%.
- Зеленолистни зеленчуци. Те са богати на вещества, които се борят с рака.
- Кръстоцветни зеленчуци. Те включват броколи, карфиол, зеле и листни зеленчуци. Научно доказано е, че тези зеленчуци предпазват от редица заболявания, включително рак.
- Чесън, лук, праз. Едно проучване предполага, че диета с високо съдържание на тези зеленчуци е свързана с по-нисък риск от рак на гърдата, колоректален рак, рак на стомаха и няколко други често срещани ракови заболявания.
- Морска храна. Мазните риби като сьомга, пъстърва, скумрия и сардини са особено полезни за профилактика на рака. Редовната консумация на риба може да намали шансовете ви да развиете някои често срещани заболявания, включително сърдечни заболявания и някои видове рак.
- Бобови растения. Фасулът, лещата и другите бобови растения съдържат много хранителни вещества, които имат противоракови свойства, като фибри и минерали.
- Билки и подправки. Куркума, розмарин, риган, мащерка и джинджифил са полезни за превенция на рака.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!