П ристрастеността към месото, особено към червеното и обработеното като наденички и бекон, отдавна се свързва с повишен риск от развитие на цяла поредица заболявания, включително рак на червата.
Холивудските звезди, които не ядат месо
Ново проучване на учени от университета в Оксфорд
разгледа консумацията на месо във връзка с редица други неракови заболявания, които досега не са изследвани в тази връзка.
Световноизвестна компания маха месото от менюто в стола си
Проучване сред 475 000 възрастни британци и публикувано в BMC Medicine установи, че
участниците, които консумират червено и преработено месо три или повече пъти седмично, са застрашени от по-висок риск от коронарна болест на сърцето, пневмония, диабет, дивертикуларна болест и полипи на дебелото черво. Установено е, че честата консумация на птиче месо е свързана с по-висок риск от гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит и дуоденит (възпаление на тънките черва), дивертикуларна болест (засягаща дебелото черво), възпаление на пикочния мехур и диабет.
Карантината вдъхнови британка да свали 64 кг за 7 месеца
Няма съмнение, че са необходими повече изследвания, но отсега може да се твърди, че това проучване нанася още един удар на месната диета.
Консумацията на тези храни крие рискове за сърцето
И така, защо си струва по-често да се отказваме от месото, включително за цели, които не са свързани със здравето?
Вижте в галерията ни някои от причините, изброени от британския Independent:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!