8 от най-свещените реликви в света
Източник: iStock
1

Р еликвите обикновено се определят като останки, дрехи или предмети, до които се е докоснал светец, пророк, апостол или друга важна религиозна личност. Най-често те се свързват с християнството, въпреки че реликви от други вероизповедания и системи от вярвания също са широко разпространени по целия свят.

Освен че са физическо въплъщение на съответната религия, често се вярва, че реликвите притежават определени чудодейни свойства и качества. Поради тези причини те са били изключително популярни в древни и съвременни времена, като безброй хора са си поставяли за цел да открият реликвите или да ги посетят като цел на поклонническо пътуване. Ето осем от най-известните реликви от цял свят.

1. Плащеницата от Торино

Открита за пръв път през XIV в. във Франция от средновековен рицар, Торинската плащаница е 4,4-метрова ленена тъкан, за която се смята, че е материалът, използван за покриване на Исус след свалянето му от кръста. Върху нея е изобразен брадат мъж, който отговаря на описанието на Христос, както и петна, съответстващи на раните му.

Въпреки че 50 години след откриването си е обявена за фалшификат, а по-късно, през 80-те години на миналия век, е потвърдено, че това е така, Торинската плащаница остава важна реликва за християните по света. Понастоящем тя се съхранява зад непробиваемо стъкло в катедралата на Торино в Северна Италия.

2. Истинският кръст

Кръстът, на който е разпънат Исус, разбираемо е също толкова търсен, колкото и завивката, която го покрива след смъртта. Според легендата Истинският кръст е изкопан на мястото на екзекуцията векове след това от Елена Августа, майката на римския император Константин.

Тази версия на събитията е популяризирана чрез включването ѝ в сборника от XIII в., наречен „ Златната легенда“ , написан от италианския летописец Якопо де Ворагин. Въпреки това фактът, че де Ворагин прави известен и широко развенчания мит за срещата на Свети Георги с дракона, означава, че тя може да се приема с голяма доза сол. Нещо повече, разпространението на т.нар. парчета от Истинския кръст по целия свят кара реформатора Джон Калвин да се подиграва, че от толкова много дърво може да се построи лодка, а не само кръст.

3. Короната от тръни

Усещате ли, че тук се развива някаква тема? Друга от най-популярните свети реликви от историята е свързана с разпятието на Христос - и този път това е тръненият венец, който е бил поставен на главата на месията между Велики четвъртък и Разпети петък преди екзекуцията му.

Днес тръненият венец се намира в катедралата „Нотр Дам“ в Париж, където е изложен под формата на кръг от бастуни, скрепени със златни нишки, към които преди това са били прикрепени тръните. В катедралата Нотр Дам се съхраняват също частица от Истинския кръст и гвоздей от страстите, така че тя е отлично място да се отбележат няколко реликви наведнъж.

4. Свещеното копие

Известно още като Копието на съдбата, Свещеното копие е било използвано, за да се провери дали Христос е бил мъртъв на кръста. Очевидно римляните са имали навика да чупят краката на разпнатите, за да ускорят смъртта им, но когато забелязали, че Исус не показва признаци на живот, решили да го улучат с копието в ребрата, за да изкарат кръв и да потвърдят смъртта.

Днес се спори къде се намира истинското Свещено копие. В Армения, Австрия, Италия и Полша има копия, за които се твърди, че са истински, но най-известното е виенското.

5. Безшевната дреха на Христос

Друг високо ценен артефакт, свързан с разпятието, е безшевната дреха на Христос, която очевидно е дрехата, с която той е бил облечен малко преди да бъде разпънат на кръста. За разлика от другите му дрехи, дрехата не е била разкъсана и разделена между римските войници като плячка от делото им, а вместо това те са теглили жребий, за да не се образуват шевове там, където преди това не е имало такива.

Самоличността на късметлията, спечелил мантията, е изгубена в мъглата на времето, но по-късно тя се появява през IV в. благодарение на усилията на Елена. Според сведенията тя я завещава на град Трир, където тя се намира и до днес. Историята на ризата от Трир може да бъде установена едва през XII в. и не са провеждани съвременни изследвания, което води до съмнения относно нейната автентичност.

6. Свещеният Граал

Най-често се смята, че Светият Граал е чашата, купата или чинията, от която Исус е ял и пил по време на прословутата Тайната вечеря. Тя е била в центъра на безброй епични истории във фолклора и литературата, вариращи от древни времена до наши дни.

Граалът и търсенето на неговото местонахождение заемат важно място в митовете, свързани с крал Артур, макар че не е ясно дали Артур изобщо е съществувал. Изтъкването на Граала в кинематографични творби като „ Индиана Джоунс „ и “Монти Пайтън“ го популяризира още повече - но и размива границите между истина и легенда.

7. Зъбът на Буда

Християнството може и да претендира за най-известните свети мощи по света, но няма монопол върху темата. Реликвите на Буда изобилстват, включително косата, за която се твърди, че може да се движи по собствено желание, и 10 000 кристала, които очевидно са били намерени сред пепелта му. Най-известните обаче са зъбите на пророка.

Твърди се, че един от зъбите му се намира в Сингапур, а друг - в Шри Ланка, но най-впечатляващият и необичаен без съмнение се намира в Роузмийд, Калифорния. Съобщава се, че този зъб никога не е спирал да расте и в резултат на това е достигнал дължина от два инча и възраст от 2500 години.

8. Брадата на Мохамед

Макар че по-строгите секти на исляма може да смятат, че самата концепция за почитане на реликви не е нищо повече от идолопоклонничество, не може да се отрече, че такива реликви се почитат от голяма част от мюсюлманското население. Дворецът Топкапъ в Истанбул е истинско огнище на тези реликви, тъй като в него се съхраняват няколко различни предмета, свързани с великия пророк Мохамед.

В него се съхранява и зъбът, който се предполага, че той е загубил в битка, както и мечовете, с които го е извоювал, и сандалите, които е носил, за да го достигне. Но може би най-необичайните реликви, изложени в експозицията, са кичурите коса от брадата му, поставени в стъклен реликварий, които очевидно са били обръснати от любимия му бръснар Салман Персийски и запазени за потомците.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
-Скъпа, с мен ще забравиш какво е сън. -Защо, хъркаш ли?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Нетаняху към Тръмп: Израел ще взема решенията си въз основа на националните си интереси

Нетаняху към Тръмп: Израел ще взема решенията си въз основа на националните си интереси

Свят Преди 21 минути

Днес израелският премиер е разговарял с бившия президент на САЩ

Тръмп засили словесните нападки срещу Харис

Тръмп засили словесните нападки срещу Харис

Свят Преди 59 минути

Съперничката му от Демократическата партия пък агитира с рапърката Лизо и поп изпълнителя Ъшър

Гробницата на 5000 години, свързана с легендата за крал Артур

Гробницата на 5000 години, свързана с легендата за крал Артур

Любопитно Преди 2 часа

Предполага се, че паметникът отбелязва и мястото, където е погребан Артур

Иран обяви, че "Хизбула" стои зад нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Иран обяви, че "Хизбула" стои зад нападението срещу резиденцията на Нетаняху

Свят Преди 2 часа

Атаката бе извършена, след като иранският върховен лидер Али Хаменей се зарече "Хамас" да продължи борбата си с Израел след убийството на Яхия Синуар

<p>Пускат парното в София</p>

Пускат парното в София от понеделник

България Преди 3 часа

Първо ще бъдат топлозахранени училища, детски градинии и здравни заведения

Ексцентричната Кристи напусна Къщата на Big Brother

Ексцентричната Кристи напусна Къщата на Big Brother

Любопитно Преди 3 часа

Тя получи най-ниска подкрепа от зрителите на NOVA

<p>Умираща майка събра&nbsp;над $1 млн. за децата си&nbsp;</p>

Наследство от любов: Майка събра над $1 милион за децата си преди да почине

Свят Преди 4 часа

"Никога не съм била добра в получаването или искането на помощ, но вече физически не мога да работя"

Цените на родното производство скочиха с 20%, какви са причините

Цените на родното производство скочиха с 20%, какви са причините

Пари Преди 5 часа

За разлика от зарзавата, сезонните плодове не са поскъпнали

<p>Най-скъпата кола на салона в София: Ford GT за над $1 млн.</p>

Най-скъпата и ексклузивна кола на автосалона в София: Ford GT с цена над $1 млн.

Технологии Преди 5 часа

Без значение дали имате парите или не, не всеки бива одобрен да закупи този автомобил

Бум на дървеници в София: Опасни ли са за здравето на хората

Бум на дървеници в София: Опасни ли са за здравето на хората

България Преди 6 часа

Дървеницата дразни много и алергизира кожата, посочи епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев

<p>&quot;Необратимият път&quot; на Украйна към членство в НАТО</p>

Министрите на отбраната от Г-7 подкрепиха "необратимия път" на Украйна към членство в НАТО

Свят Преди 6 часа

Тази година Италия е ротационен председател на Г-7. Групата включва още САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония

Молдова избира президент, гласува и на референдум за европейската си ориентация

Молдова избира президент, гласува и на референдум за европейската си ориентация

Свят Преди 6 часа

Страната е кандидат за членство в ЕС, подобно на Украйна

Украйна изстреля серия дронове срещу Русия

Украйна изстреля серия дронове срещу Русия

Свят Преди 7 часа

Руската противовъздушна отбрана е унищожила най-малко един дрон, насочен към Москва

Светлин от "Игри на волята": Срам ме е, че преди не обичах България!

Светлин от "Игри на волята": Срам ме е, че преди не обичах България!

Любопитно Преди 8 часа

Пред водещата Ваня Запрянова той за първи път разкри има ли нещо между него и TikTok танцьорката Ренета Георгиева

Срути се кей в американския щат Джорджия, най-малко 7 загинали

Срути се кей в американския щат Джорджия, най-малко 7 загинали

Свят Преди 8 часа

Най-малко 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан докато чакали ферибот