Р есторантите предлагат добра атмосфера, вкусна храна и богат избор от напитки. Обещават ви кулинарно пътешествие и наслада за сетивата. И вие откликвате. Накрая се оказва, че сте похарчили повече пари, отколкото сте предполагали. Защо?
Отговор дават във видео от канала 7-те НАЙ във Vbox. Там разказват кои са 7-те трика, с които ресторантите ни привличат (и така харчим повече пари).
ВИЖТЕ 7-ТЕ ТРИКА, КОИТО НИ КАРАТ ДА ХАРЧИМ ПОВЕЧЕ В РЕСТОРАНТ
1. Вечният въпрос: Какво да поръчам?
Доказано е, че, ако не знаем какво да поръчаме и попитаме сервитьора за съвет, то най-вероятно ще поръчаме последното ястие от изброените. Това помага на ресторанта, защото често последното в списъка на сервитьора е и най-скъпото.
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
2. Снимките на храна в менютата
Ако в менютата има снимки на ястията, то ние бихме били по-склонни да посещаваме даден ресторант по-често.
Изхвърлете тези храни от хладилника си
3. Илюзия на Делбьоф и нейната противоположност
Когато ви сервират храна в малка чиния и изяждайки я, вие се чувствате сити, тогава се задейства т.нар. „илюзия на Делбьов“. В ресторантите често използват обратния ефект: там ни сервират малки порции в големи чинии. По този начин те ни карат подсъзнателно да искаме още храна и следователно да харчим повече.
Останалите трикове вижте в галерията:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!