В ъзможно е да мислите, че това да добавите още един зеленчук към вашата диета няма да има голямо значение, но се оказва, че не е точно така. В зеленчуците има толкова много витамини и минерали, че те могат да предотвратят някои неприятни здравословни проблеми. Оказва се, че чушките са точно такъв зеленчук, разказват във видео на канала 7-те Най във Vbox7.
Вижте няколко основатели причини да започнете да ядете чушки всеки ден и това да подобри здравословното ви състояние!
1. Дефицит на желязо
Чушките са добър източник на желязо и са богати на витамин С, който помага за по-доброто му усвояване. Дефицитът на желязо е една от най-честите причини за анемия. Хората, които страдат от дефицит на желязо, може да се чувстват по-често уморени. Така че яденето на чушки може да помогне за предотвратяване на тези проблеми, особено ако ги ядете с храни с високо съдържание на желязо, като месо или спанак.
2. Проблеми с очите
Чушките са богати на витамин А и каротеноиди, по-специално лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат да поддържате очите си здрави. Те могат да предпазят ретината ви от окислителни увреждания и дори да намалят риска от свързани с възрастта очни заболявания, катаракта и слепота.
3. Увредена кожа
Витамин С също играе важна роля в производството на колаген, което поддържа кожата ви да изглежда млада и здрава. Ако не получавате достатъчно от този витамин, има по-голям шанс да имате суха кожа и повече бръчки. Недостигът на витамин С може също да доведе до лесно натъртване и по-бавно заздравяване на раните ви.
4. Сърдечни проблеми
Лизопенът е един от каротеноидите, които се съдържат в чушките. Този компонент може да помогне за подобряване на вашето сърдечно-съдово здраве и предотвратяването на инсулти. Той поддържа сърцето ви здраво, като помага да контролирате кръвното си налягане и да регулирате нивата на холестерола.
5. Разширени вени
Капсаицинът е активен компонент, който присъства в чушките. Той има антиоксидантни, антимутагенни, антиканцерогенни и имуносупресивни свойства и може да помогне за предотвратяване на образуването на нови разширени вени, ако се храните редовно с чушки.
6. Слаби кости
Чушка със средна големина съдържа 6% от препоръчителното дневно количество манган. Този елемент, заедно с цинка и медта, е от съществено значение за здравето на костите. Освен това витамините С и К имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.
7. Проблеми с храносмилането
Чушките са добър източник на диетични фибри. Те поддържат здравето на червата и дори помагат да предотвратите някои стомашно-чревни разстройства. Диетичните фибри, заедно с факта, че около 90% от чушките са вода, също могат да помогнат при загуба на тегло.
Магнезий, цинк и селен - кои храни са богати на тях
4-те най-добри храни, богати на витамин D
10-те най-полезни храни за очите
Най-добрите храни за засилване на имунната система
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!