Б езопасността на храната винаги трябва да бъде основен приоритет. А по време на пандемия дори е още по-важно.
Във всяка кухня има няколко повърхности и предмети, които се използват ежедневно, но вероятно не са напълно чисти. Ако пък редовно са мокри, те могат да привлекат бактерии и плесен, които пък са опасни за здравето и могат да ни разболеят.
Ето на какво да обърнете внимание:
1. Стара гъба за миене на съдове
Хората лесно забравят, че дори и инструментите, които използваме за почистване на други домакински предмети, трябва да бъдат почиствани и подменяни редовно. Изследване от 2017 г., публикувано в списанието Nature, разкрива, че гъбите, почистени в сапунена вода или използвани за почистване на микровълните фурни, са по-предразположени към задържане на Moraxella osloensis, бактерия, която може да причини инфекция при тези с по-слаба имунна система.
2. Не дезинфекцирате дръжките на крановете на мивката или пък на вратата на хладилника
Често се сещаме и за тях, когато започнем да чистим, но за много хора не са основен приоритет. А това е голяма грешка. Например, след като сте обработили сурово месо, кое е първото нещо, което правите - отивате до мивката, за да си измиете ръцете. Все пак пипате крана със замърсени ръце. Същата концепция може да бъде приложена и за дръжките на вратите на хладилника. Важно е да почиствате често тези две повърхности, за да избегнете болести, пренасяни от храната.
3. Забърсвате кухненския плот, но не го дезинфекцирате
Между почистването и дезинфекцията има огромна разлика, казват експертите. За да намалите микробите можете да използвате разредена белина за дезинфекция.
4. Не сменяте редовно кърпите, с които подсушавате съдовете си
Ако не сменяте редовно кухненските си кърпи, това определено повишава риска от пренасяне на бактерии и в крайна сметка да ви разболее. Проучване, представено на годишната среща на Американското общество за микробиология, установява, че кухненските кърпи са свързани с кръстосано замърсяване в кухнята. Колкото са повече членовете на едно семейство, толкова и бактериите са повече.
5. Не почиствате диспенсъра за вода на хладилника си
И диспенсерът за вода на хладилника ви събира бактерии. А това дали редовно се сменя водният филтър или не, няма значение за разпространението им. Това, което има основно значение, е колко често докосвате чучура на дозатора с пръсти. Дори бутилката ви за вода може да замърси дозатора. За да го почистите, използвайте дезинфектант.
6. Не почиствате правилно уплътнението на блендера си
Едно от най-мръсните неща във вашата кухня е уплътнението на блендера. А повечето хора дори не знаят как правилно да почистват този кухненски уред. Международно проучване на NSF установява, че 43% от уплътненията на блендера съдържат следи от плесен.
Как да го почистите правилно? Отворете го и измийте внимателно всяка отделна част. А за да се премахнат всички задържани миризми, можете да накиснете уплътнението в оцет.
7. Изхвърляте боклук в мивката
Често много хора пренебрегват този фактор. Но това също крие огромен риск от разпространение на бактерии. Учените казват, че в мивката има повече ешерихия коли отколкото в тоалетната, след като бъде почистена. Причината - мивката е чудесна среда за развитието на бактерията, тъй като е непрекъснато влажна. Бактериите се хранят с храната, която хората пускат в канализацията и остатъците върху чиниите, които оставяме в мивката.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!