О питните домакини знаят, че предварителната подготовка е ключова, за бързото и ефективно готвене. Този списък със седем вкусни, лесни и разнообразни ястия ще ви улесни в дългото чудене какво да сготвите за вечеря, а и ще ви спести няколко отскачания до магазина в последния момент.
- Понеделник - Пилешки крилца с лепкав сос
8 пилешки крилца
100 г тамаринд
2 портокала
150 г чери домати
2 глави лук шалот
3 скилидки чесън
50 г захар
3 с.л. горчица
1 с.л. лют сос
50 мл олио
300 г сладка царевица
200 г пресни картофи
50 мл балсамов оцет
1 ч.л. мед
50 г масло
сол и черен пипер
Оформете няколко крилца като лолипоп, като оголите едната кост от месото. Другите крилца оставете цели. Подредете пилешките крилца в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
Извадете семките на всяка шушулка тамаринд и отделете месестата част. Получената паста запържете в тиган с 20 г масло и фино настърганата кора и сока на 1 портокал. Добавете и нарязаните лук и чесън. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета /добавете и клонките на доматчетата за аромат, но ги извадете преди пасирането/, захарта, горчицата, лютия сос и олиото. Разбъркайте и оставете соса да поври докато се сгъсти. Накрая овкусете със сол и добавете сусамовото олио. Пресипете соса в купа и пасирайте.
Поставете печените пилешки крилца в соса и хубаво ги оваляйте в него. Подредете ги отново в тавичката, като полеете с останалия сос. Печете пилешките крилца с лепкав сос 20 минути на 180 градуса.
За гарнитурата за пилешките крилца в лепкав сос сипете в загрят тиган прецедената царевица и 30 г масло. Запържете я за кратко. Овкусете със сол. Бланширайте пресните картофи цели за 10 минути. След това ги прехвърлете в тавичката при крилцата и печете до готовност.
Увийте крайчетата на крилцата лолипоп с парченца алуминиево фолио, за да могат да се хващат лесно. В правоъгълна чиния оформете основа от царевица. Върху нея подредете пилешки крилца. Гарнирайте с печени картофи, кисели краставички, мариновани чушки и листенца зелена салата.
- Вторник - Сирене по шопски
4 глави лук
1 голям домат
400 г овче сирене
4 яйца
1 ч. л. сух риган
4 зелени люти чушки (не много големи)
50 г краве масло
1 ч. л. пушен червен пипер
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в маслото, докато стане карамелен. Доматът се бланшира, потапя се в леденостудена вода, обелва се и се реже на шайби.
Лукът се разпределя в 4 гювечета, върху него се подреждат доматите, слага се нарязаното на плочки сирене, поръсва се с риган и се пуска по една чушка. Пекат се без капак на 200 градуса за 15 минути. Чуква се по едно яйце и се допичат. Поръсват се с пушения червен пипер.
- Сряда - Риба по сицилиански
800 г филе от треска
3 филета аншоа
1/2 лимон
1/2 връзка магданоз
50 мл зехтин
1–2 с. л. каперси
сол и черен пипер на вкус
Рибата се нарязва на 4 парчета, които се поставят в тавичка и се овкусяват със сол, черен пипер и лимоновия сок. Мариноват се за 10 минути.
Зехтинът се загрява и в него се затоплят филетата от аншоа. Щом започнат да се пържат, се дърпат от котлона и се овкусява с накълцаните каперси и наситнен магданоз.
С получения сос се заливат филетата. Покриват се алуминиево фолио и се пекат 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
- Четвъртък - Яхния от грах и пресни картофи
500 г пресни дребни картофи
500 г замразен грах
50 г спанак
2 скилидки чесън
1 връзка пресен магданоз
1 ч. л. захар
1 глава лук
500 мл зеленчуков бульон
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. зехтин
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се доматеният концентрат и се запържва леко. Налива се бульонът и се пуска дафиновият лист.
Изсипват се картофите, нарязани на четвъртинки. Варят се на слаб огън около 10 минути, след което се сипва и грахът. Овкусява се със захар и се готви още 5–10 минути.
Накрая се слага накълцаният спанак и след 2–3 минути се изключва котлонът. Ястието се поръсва с накълцан магданоз и се подправя със сол и черен пипер.
Опитните домакини знаят, че предварителната подготовка е ключова, за бързото и ефективно готвене. Този списък със седем вкусни, лесни и разнообразни ястия ще ви улесни в дългото чудене какво да сготвите за вечеря, а и ще ви спести няколко отскачания до магазина в последния момент.
- Петък - Свински котлети с бира
2 свински котлета
3 скилидки чесън
0.5 ч.ч. тъмна бира
2 с.л. сос терияки
1 ч.л. провансалски подправки /мащерка, майорана, розмарин, салвия/
2 с.л. кафява захар
1 с.л. мащерка
сол и черен пипер
за пюрето:
3 сладки картофа
50 г масло
50 г синьо сирене
100 мл течна сметана
сол
прясно настъргано индийско орехче
Начукайте котлетите между два листа прозрачно фолио или хартия за печене, до изтъняване. Поръсете ги от двете страни със сол и черен пипер. Поставете ги в дълбока чиния. Обелете и нарежете на тънки филийки скилидките чесън. Поръсете котлетите с чесън.
В купа смесете тъчната бира, соса терияки, захарта и разбъркайте. Добавете сместа от сухи провансалски подправки и нарязаната на ситно прясна мащерка. Разбъркайте и залейте котлетите. Оставете да се маринова 10 минути.
Обелете сладките картофи и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджера със студена подсолена вода и ги варете 10-15 минути, до готовност. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата.
Добавете маслото, начупеното на парченца синьо сирене и сметаната. Пасирайте до получаването на гладко пюре. Овкусете със сол и индийско орехче. Загрейте грил-тиган или скара и я намаслете леко. Подсушете котлетите и ги изпечете от двете страни.
Сипете маринатата в тенджерка и я оставете да се редуцира до гъстотата на сос. Прецедете соса заради парченцата чесън. Сервирайте пюре от сладки картофи с печени котлети и сос.
- Събота - Паста с домати
500 г паста „Ригатони“
150 г маслини
60 мл зехтин
500 г домати
6 скилидки чесън
6 филета аншоа
4 сухи червени люти чушлета
2–3 стръка босилек
1 ч. л. сух риган
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
Пастата се вари в подсолена вода, до степен „ал денте“.Чесънът и аншоата се смилат в блендер и се запържват в половината от зехтина.
Добавят се натрошените чушки, доматите (на кубчета), разполовените маслини, риганът и щипка захар.
Сосът се готви 5–10 минути на умерен огън. По желание се овкусява със сол и черен пипер. В него се пресипва пастата и се вари 1–2 минути.
Всяка порция се поднася с накълцан босилек и капки зехтин.
- Неделя - Кюфтета от риба
400 г филе от сьомга
150 г топло пушена скумрия
50 г майонеза
2 стръка пресен лук
1 стрък стеблена целина
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
4 с. л. зехтин
2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. дижонска горчица
1 ч. л. сос „Уорчестър“
1/4 ч. л. лют сос
1 щипка чесън на прах
сол на вкусза соса:
150 г майонеза
40 г каперси
1 скилидка чесън
2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. люта паста „Хариса“
1/4 ч. л. сос „Уорчестър“
сол на вкус
Сьомгата се накълцва. Скумрията се обезкостява и също се накълцва. Целината се обелва, чушките се почистват. Лукът, чушките и целината се наситняват.
Двата вида риба се смесват с чушките, майонезата, горчицата, соса „Уорчестър“, лимоновия сок, чесъна, лука, целината, лютия сос и сол на вкус. Разбърква се добре.
От сместа се оформят кюфтета и се пържат в малко мазнина в тиган с незалепващо покритие. Майонезата за соса се разбърква с харисата, соса „Уорчестър“, накълцаните каперси, лимоновия сок, сол и стрития на паста чесън. Кюфтетата се поднасят със соса.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!