1

П овечето животински общества се управляват от мъжки, но при някои от тях управляват женските.

Тези матриархални групи обикновено се ръководят от най-възрастните и най-мъдрите индивиди. Женското лидерство се е развило най-вече при бозайниците, които обикновено живеят по-дълго и имат по-малко потомство от другите видове животни. Животните с женски лидери са тези, при които жените имат непропорционално голямо влияние върху колективното поведение на членовете на групата, според проучване от 2020 г. в списание The Leadership Quarterly.

Женското лидерство приема различни форми. Женските от някои видове, като бонобо и петнистите хиени, управляват, като създават съюзи и координират нападенията срещу мъжките, докато други, като слоновете от африканската савана и косатките, доминират чрез своята мъдрост.

И така, без повече шум, ето шест примера за животни с жени шефове.

Африкански саванен слон

,
Източник: iStock

Африканският саванен слон (Loxodonta africana) е най-големият вид слон и най-голямото сухоземно животно на Земята. По данни на WWF тези слонове се разхождат из цяла Африка на юг от Сахара на семейни групи, състоящи се от около 10 женски и техните малки. Често тези семейни единици се обединяват и образуват "кланове" от няколкостотин слона, начело на които стои една женска матриарх. Тази ръководна роля обикновено се възлага на най-възрастната и най-опитната женска в групата.

Матриархът взема решения за това къде да отиде стадото, как да реагира на заплахи и кризи, кога и къде да се настани да спи. Тя също така води слоновете към храната и водата, което не е никак малко, като се има предвид, че африканските саванни слонове се нуждаят от около 300 фунта (140 килограма) растителност и до 50 галона (190 литра) вода на ден, за да поддържат огромните си размери.

Но според организацията с нестопанска цел Elephant Voices мъдростта и властта на матриарха не го правят непременно автократ. Другите членове на групата могат да правят предложения и да влияят на това къде да се преместят слоновете, например. Възможно е също така да възникнат конфликти между женските, които понякога се разрастват, когато матриархът умре и остави вакуум във властта.

Мъжките слонове от африканската савана се свързват със стадата, водени от жени, само по време на брачния сезон.

Петнисти хиени

,
Източник: iStock

Петнистата хиена (Crocuta crocuta) е изключително социален и интелигентен вид. Подобно на слоновете в африканската савана, петнистите хиени се събират в кланове, ръководени от женски, които могат да включват между 6 и 90 хиени. Женските петнисти хиени не са много по-големи от мъжките си събратя, но са много по-агресивни и поради това могат да имат по-голяма власт. Освен това женските имат псевдопенис - издължен клитор, който е толкова голям, че прилича на пенис - и нямат вагинален отвор, което означава, че изглеждат почти идентични с мъжките. В резултат на анатомията си женските петнисти хиени имат пълен контрол върху това с кого се чифтосват. Когато решат да се чифтосат, женските прибират псевдопениса си, за да образуват отвор, в който мъжките могат да вкарат пениса си.

Изследванията показват, че женските петнисти хиени утвърждават господството си чрез агресивно поведение, както и чрез сдружаване. Женските получават много по-голяма социална подкрепа в клановете на хиените, отколкото мъжките, което означава, че женските са по-склонни да командват и да "печелят" взаимодействията между двата пола. Разликите в социалната подкрепа се дължат на факта, че мъжките хиени напускат родния си клан, когато достигнат полова зрялост. Социалните връзки, които те създават, когато се присъединят към нов клан, са по-слаби от тези на женските, които са израснали заедно. 

Косатки

,
Източник: iStock

Косатките (Orcinus orca), известни още като косатки, са едни от най-големите хищници в океана. Живеят в матриархални общества с отделни шушулки, съставени от женска, нейното потомство и потомството на потомството ѝ. Според Националната агенция за океански и атмосферни изследвания стадата се състоят от няколко до повече от 20 мъжки и женски косатки. Няколко шушулки могат да се обединят в големи групи, за да общуват, ловуват или да се чифтосват, но в крайна сметка косатките винаги се връщат в родните си шушулки.

За оцеляването си косатките разчитат на другите членове на стадото. Например косатки са наблюдавани да ловят храна, за да нахранят член на шушулка, на когото липсват две перки, съобщава Daily Mail. Но женските са тези, които извършват тежката работа: Майките на косатките често се грижат за синовете си и в зряла възраст, като ловуват за тях и ги напътстват, дори ако това се отразява на шансовете на майката за възпроизводство. По-възрастните женски са отговорни и за воденето на стадото към храната и за преподаването на нови умения на малките, които им помагат да оцелеят.

Косатките са един от малкото видове, които преминават през менопауза, което освобождава време на по-възрастните женски да се грижат за внуците си. Изследванията показват, че грижите на бабата значително увеличават преживяемостта на нейните внуци, а смъртта на бабата, от друга страна, води до повишена смъртност при тези млади хора. Еволюцията на менопаузата в обществата на косатките също така гарантира, че няма конкуренция за партньори между по-възрастните и по-младите родствени женски. 

Бонобо

,
Източник: iStock

Бонобо (Pan paniscus), заедно с шимпанзетата (Pan troglodytes), са най-близките ни живи роднини. Бонобо живеят в големи социални групи, съставени от мъжки и женски индивиди, но за разлика от шимпанзетата, общностите на бонобо се ръководят от женски индивиди. Женските разрешават конфликтите чрез сексуален контакт. Например, за да утеши жертвата на бой, женската прегръща жертвата и размахва бедрата си от една страна на друга, за да осъществи генитален контакт. Смята се, че сексуалният контакт регулира стреса при бонобо и намалява напрежението между членовете на групата, за да могат те да съжителстват мирно.

Женските бонобо се разпръскват, когато достигнат полова зрялост, и емигрират в нови групи, докато мъжките остават в родната си група. В новите си групи женските използват секса, за да създадат бързо силни социални връзки с несвързани - и често с по-висок статус - женски. Те поддържат тези връзки през целия си живот и ги използват, за да организират нападения срещу мъжки. Утвърждавайки по този начин своята доминация, женските бонобо си осигуряват достъп до висококачествена храна, което повишава репродуктивния им успех, и възпират нежеланото сексуално поведение на мъжките.

Медоносни пчели

,
Източник: iStock

Медоносните пчели (Apis) са известни с това, че са ръководени от една възрастна царица. Тези пчели живеят в гигантски колонии, съставени от десетки хиляди работнички, които строят гнездото, търсят храна и се грижат за отводките. Работничките са полово недоразвити и не снасят яйца. Само царицата може да се размножава и тя го прави с помощта на няколкостотин мъжки "търтеи", които се присъединяват към колонията едва през късната пролет и лятото. Според Университета на Делауеър "търтеите" нямат жило, восъчни жлези или кошнички за прашец; основната им цел е да оплождат яйцата на царицата, след което падат мъртви.

Лемурите

,
Източник: iStock

Няколко вида лемури имат женски водачи. При пръстеновидните лемури (Lemur catta), които живеят в смесени социални групи от до 25 индивида, женските могат да доминират, тъй като се нуждаят от първа порция храна, за да се възпроизвеждат успешно. Женските се държат агресивно както към мъжките, така и към женските, когато се конкурират за храна, но мъжките са по-покорни, което означава, че женските имат предимство.

Женските лемури постоянно печелят конфликтите с мъжките, но причините за това все още не са ясни. Лемурите са мономорфни, което означава, че мъжките и женските достигат сходни размери и в общи линии изглеждат еднакво, но въпреки това мъжките се чувстват застрашени от женските. Особено високопоставените мъжки предпочитат да пропуснат хранене, отколкото да се бият с гладни женски. Избягвайки антагонистичните взаимодействия с женските, тези мъжки могат да подобрят шансовете си за размножаване. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Мъж казва на жена си, която е блондинка: - Отделяш много време и пари за прически. - А какво да правя? Много хора ми разправят,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Тик-так, тик-так -&nbsp;приключи мандата на руския посланик в САЩ</p>

Приключи мандата на руския посланик в САЩ

Свят Преди 2 минути

Дипломатът ще се върне в Москва

<p>Самолет се запали по време на полет до&nbsp;Лас Вегас (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Самолет се запали по време на полет до Лас Вегас

Свят Преди 24 минути

Към самолета, който е летял от Сан Диего, са се приближили пет спасителни автомобила, преди пожарът да бъде потушен

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Big Brother: Зрителите имат 24 часа да изберат 16-ия съквартирант в новата къща

Любопитно Преди 1 час

За тримата финалисти може да се гласува в приложението на NOVA PLAY

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любимецът на публиката Момчил се класира за “Игри на волята” All Stars

Любопитно Преди 1 час

Силните избраха да изпратят Димитър от Гордите в изгнание на Блатото

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Мъж се опитва да се върне в Северна Корея с откраднат автобус

Свят Преди 1 час

Властите го задържаха преди да прекоси границата

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Откриха 33 глобални "тъмни петна" с хиляди неизвестни растения

Свят Преди 1 час

Според учени има над 100 000 неоткрити растителни вида

д

Ново напрежение между Гърция и Турция заради малцинствените училища

Свят Преди 11 часа

Подробности четете в следващите редове

.

ООН: Над 500 000 души са избягали от домовете си в Ливан, а 285 000 са напуснали страната

Свят Преди 12 часа

Броят на свързаните с конфликта смъртни случаи се е увеличил с 200 процента през последните две седмици

.

Конго започна ваксинации срещу маймунска шарка

Свят Преди 13 часа

Първите ваксини са поставени на болничния персонал

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Свят Преди 13 часа

Руският бомбардировач е бил свален близо до град Костантиновка в Донецка област

Джо Байдън

Байдън поздрави мексиканската президентка за "историческото ѝ встъпване в длъжност"

Свят Преди 14 часа

Клаудия Шейнбаум встъпи в длъжност като президент на най-голямата испаноезична държава в света

доли партън

Певицата Доли Партън направи солидно дарение за засегнатите от урагана Хелън

Свят Преди 14 часа

Дарението е поредното филантропско усилие на легендарната кънтри певица

Макрон

Макрон призова за спиране на оръжейните доставки за Израел

Свят Преди 15 часа

„Ливан не може да се превърне в нова Газа“, каза френският президент

,

Сърбия и ОАЕ подписаха споразумение за икономическо партньорство

Свят Преди 15 часа

Вучич определи споразумението като огромен успех за Сърбия, но и голяма отговорност

снайперист

Майстори на тишината: Български снайперисти триумфираха в международно състезание

България Преди 16 часа

Майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев казват, че в основата на успеха стои предварителната подготовка