Н езнайно защо, но храната просто изглежда по-привлекателна, когато се сервира в купа. От великолепни салати до уютни супи, тези вкусотии в купа са лесни за приготвяне и полезни за вас.
Студена супа от тиквички и леща
Необходими продукти:
3 тиквички
800 мл зеленчуков бульон
30 мл олио
300 г кисело мляко
120 г червена леща
2 скилидки чесън
1/2 лайм
1/2 връзка кориандър
1/2 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се сварява. Кимионът се счуква леко в хаванче, чесънът се накълцва, а тиквичките се режат на кубчета.
Чесънът и кимионът се запържват за кратко в сгорещеното олио. Прибавят се тиквичките, когато се запържат, се наливат около 300 мл от бульона. Посолява се и се готви, докато тиквичките омекнат. Охлаждат се.
В блендер се слагат тиквичките заедно с течността, кориандърът, сокът от лайм, отцедената леща, останалият бульон, сол и черен пипер на вкус. Смила се добре. Прибавя се киселото мляко и се разбърква.
Супата се охлажда добре и се поднася по желание с едро счукан черен пипер и листенца кориандър.
Салата с кускус и сирене
Необходими продукти:
130 г кускус без варене
1 с. л. зехтин
1 тиквичка
1 домат
120 г овче сирене
сол на вкус
за дресинга:
50 мл зехтин
2 с. л. сок от лайм
1 скилидка чесън
1 стрък мента
1/2 с. л. мед
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Кускусът се посолява, залива се с кипяща вода, покрива се с фолио и се оставя да набъбне.
Чесънът се смачква на паста с малко сол и се смесва с меда, сока от лайм, зехтина и наситнената мента.
Готовият кускус се разбърква внимателно с вилица.Тиквичката се реже по дължина и се намазва със зехтин.
Пече се на грил. След това се нарязва на едри кубчета.
Доматът също се реже на кубчета. Зеленчуците се смесват с кускуса, овкусява се с дресинга и се разбърква.
Сиренето се реже на парчета, намазва се със зехтин и се пече на скара, върху алуминиево фолио. Кускусът се поднася със сиренето.
Доматена яхния с миди и скариди
Необходими продукти:
500 г пресни скариди
400 г черни миди (почистени)
20 г каперси
750 мл пасирани домати
50 мл мастика
50 мл зехтин
4 скилидки чесън
1 глава резене
1 глава лук
5 стръка магданоз
2 щипки лют пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и резенето се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява. Зеленчуците се пържат в загретия зехтин, докато омекнат.
Добавят се каперсите и половината от накълцания магданоз. Налива се мастиката и се фламбира.
Овкусява се с чилито, прибавят се доматите, 200 мл топла вода, сол, черен пипер и ако има нужда – щипка захар. Готви се на слаб огън 20 минути.
Скаридите се почистват от черупките и се слагат в горещия сос.
Пускат се и мидите, и се готви под капак около 5 минути, докато мидите се отворят.
Яхнията се поднася, поръсена с останалия магданоз.
Студена супа с авокадо и кокос
Необходими продукти:
750 мл зеленчуков бульон
250 мл кокосово мляко
2 бр. авокадо
2 скилидки чесън
1 краставица
1 лайм
1 връзка кориандър
2 стръка мента
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът и ментата се накълцват и се смилат в шейкър кана с кората и сока от лайма, месестата част от авокадото, бульона и сол на вкус.
Налива се кокосовото мляко и отново се смила. Супата се охлажда добре.
Краставицата се бели и се реже на малки кубчета.
Супата се поднася с краставиците и нарязан кориандър.
Пържено пилешко с нудли в уок
Необходими продукти:
400 г пилешки гърди
400 г оризови нудли
100 мл сос Терияки с чесън "Kikkoman"
20 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 малка глава червен лук
1 малка глава броколи
1 червена чушка
1 зелена чушка
4 с. л. олио
1 с. л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нудлите се варят в гореща вода според упътването на опаковката, отцеждат се и се измиват със студена вода.
Чесънът и джинджифилът се почистват и се нарязват наситно. Чушките се почистват и се нарязват на лентички, а лукът – на полумесеци.
Броколите се бланшират за кратко във вряща подсолена вода. Пилешкото се реже на жулиен и се овкусява със сол и черен пипер. Прибавя се нишестето и се разбърква добре.
Месото се запържва в половината от олиото. Изважда се. В същия съд се налива останалото олио и се запържват чесънът и джинджифилът.
Добавят се чушките, лукът и броколите. Връща се месото и се сипват нудлите. Налива се сосът терияки и се разбърква. Готви се 1–2 минути и се поднася в купа.
Сирене в гювече
Необходими продукти:
600 г овче сирене
300 г червени домати
100 г краве масло
250 мл газирана вода
6 яйца
2 люти чушки
черен пипер на зърна
Начин на приготвяне:
Сиренето се натрошава и се разпределя в 4 гювечета. Отгоре се подреждат доматите, нарязани на шайби и кубчета масло.Похлупва се и се пече 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Яйцата се разбиват. Налива се газираната вода и се разбърква. Яйчената смес се разпределя в гювечетата.
Похлупва се и се пече до златисто – 15 минути. Поднасят се с нарязани люти чушки и счукан черен пипер.
Почерпете още идеи:
Пригответе хрупкави пилешки бутчета с чипс
Как се правят „дупени картофи“
Бързи и вкусни гризинки - как да си ги направим
За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!