О ризът без съмнение е най-вкусното растение, коeто вирее в блато. Видовете ориз са толкова много, колкото са и местата за отглеждането му - от познатия, високо преработен бял ориз до пълнозърнестия кафяв, от червения до черния див ориз, отглеждани в Азия.
Имайки предвид културата на хранене с полуфабрикати, поради липсата на свободно време, все повече хора, които навлизат зряла възраст, не знаят основни рецепти и техники за приготвяне на ежедневното си меню.
Ето кои са основните грешки, които допускате при приготвянето на ориз:
1. Не измивате ориза
Мнозина привърженици на измиването на ориза твърдят, че върху него остават промишлени продукти от процеса на смилане. Според тях предварителното измиване на ориза може да помогне за отстраняване на излишното нишесте и всички нежелани остатъци от производството му.
Много от преработените оризища са освободени от талк, но вносни видове като басмати могат да съдържат това вещество.
Макар че, популярните в западните магазини за хранителни стоки ароматизирани и обогатени оризови смеси със сигурност не се нуждаят от предварително измиване, едно-две изплаквания със студена вода ще спомогнат за сготвянето му.
2. Готвите ориза на висока температура
Прекаленото увеличаване на градусите при готвене води до разпукване на оризовите зърна. При това положение оризътотделя нишесте и може да развали текстурата на ястието. Дори и да се стремите към консистенция на овесена каша или пудинг, разкъсаните зърна трябва да се избягват. Автоматичните котли за ориз са проектирани да достигат само до температура на кипене. В този смисъл градусите, които надхвърлят тази температура, е прекалено висока за приготвяне на перфектния ориз.
3. Вдигане на капака по време на готвене
Дори не си помисляйте да вдигате капака, докато готвите ориз. Повдигането на капака не само ще удължи времето за готвене, тъй като ще освободи част от топлината, но и може да развали крайния резултат. Когато вдигнете капака, внимателно изчисленото съотношение между ориза и водата ще се наруши, което ще доведе до сух и недобре сготвен ориз. Освен ако не добавяте подправки или не проверявате колко вода остава, оставете капакът настрана.
4. Разбъркване на ориза
Друга основна грешка, която много хора допускат, е да разбъркват ориза, докато той се вари. Освен ако не приготвяте ризото, не докосвайте ориза, докато се вари. Разбъркването му, докато е в тенджерата, води до активиране на нишестето и възпрепятства развитието на парните джобове (ще направи ориза ви кашав). Въпреки че тази гладка, кремообразна текстура е желана в ризотото, искате да я избегнете, когато приготвяте обикновен ориз.
5. Готвене с вода, която не е подсолена
Масово мнение е, че солта може да накара водата да заври по-бързо, но разликата не е забележима. Важно нещо, което солта прави, е да пречи на процеса, при който нишестетата се свързват, превръщайки се в желатин.
6. Не оставяте ориза да престои след готвене
Когато е направен правилно, прясно свареният ориз ще бъде по-сух отгоре, отколкото отдолу. Оризът трябва да се остави да престои поне 5-30 минути, за да може влагата да се разпредели равномерно в ястието. Ако разбъркате ориза, преди да го оставите да си почине, ще се получат бучки в ястието.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!