З дравето на кожата ни е пряко свързано с хранителния ни режим.
Освен прекомерното излагане на пряка слънчева светлина, баланса на различни вещества, както и нивата на кръвната ни захар също играят ключова роля в добрия вид на кожата ни.
Балансираният и богат на различни хранителни вещества режим е главното оръжие за постигане на хармония в нашия организъм.
Днес ви предлагаме пет здравословни и вкусни заместители на някои от храните, които е по-добре да изключим от хранителния си режим:
Сладък картоф
Обикновените картофи са много вкусни и можете да ги комбинирате в различни ястия и с различни продукти, но истината е, че те не са най-добрият избор за вашата кожа.
Пържената храна в нагорещено олио съдържа вещества, които ускоряват стареенето и вредят на кожата.
Затова заменете обикновените картофи със сладки, които се приготвят лесно и бързо, а в мрежата има безброй много рецепти, където със сигурност ще откриете своята.
Месото
Ако сте от хората, които не могат да изключат месото напълно от диетата си, има алтернатива, която е по-щадяща към вашия организъм.
Забравете за всички колбаси, пушени меса, говеждо, свинско и прочие. Заменете ги с пилешко, пуешко, като се препоръчва да приготвяте месото на жар или на фурна, но не и да го пържите.
Зехтин и авокадо
Въпреки че срещу маргарина се появиха хиляди кампании, много хора все пак продължават да го консумират.
Зехтинът и авокадото са перфектни заместители на маргарина, както и на слънчогледовото олио. Те са по-здравословни и влияят много по-добре на кожата.
Освен това чрез тях си набавяте нужните мазнини и усещате ситост за по-дълго време.
Кисело мляко с мед и плодове
Най-голямата слабост на повечето от нас несъмнено са тестените изделия и шоколадът.
Както някои хора не могат да прекарат и ден без да хапнат месо, така други пък не могат да се отърват от зависимостта си към сладкото.
Не е нужно да се опитвате! Просто заменете шоколадите, бисквитите и тортите с кисело мляко с мед и плодове.
Сладко, здравословно и питателно!
Хляб
Идеалният сценарий би бил сами да приготвяте хляба си, тъй като по този начин ще знаете всяка една съставка и ще бъдете сигурни в това, което ядете.
Голяма част от хляба на пазара за съжаление е пълен с консерванти и всякакъв вид други подобрители, които напълно обезличават положителните му свойства.
Ако все пак нямате възможността да приготвяте сами хляба си, купувайте пълнозърнест, ръжен, ечемичен, но не и бял.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!