С пециалистите съветват седмичното ни меню да включва три купички варива. Те понижават рискът от сърдечно съдови заболявания, коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане. Те са достъпен източник на фибри, растителни протеини и други хранителни вещества, бедни са на мазнини и холестерол и имат нисък гликемичен индекс.
И ако всички тези доказателства не са ви достатъчни, вижте още 5 вкусни причини да увеличите варивата в седмичното си меню.
Супа с тахан и патладжани
- 2 патладжана
- 200 г сварен нахут
- 3 глави лук
- 5 скилидки чесън
- 3 с.л. сусамов тахан
- 1 стрък мащерка
- 1 с.л. масло
- 2 големи картофа
- 1.5 ч.ч. телешки бульон
- 2 ч.л. смлян кимион
- сол
- зехтин
- 2 с.л. крем-сирене
- шепа бейби спанак
- Допълнително:
- 0.5 франзела
- 0.5 патладжан
- зехтин
- сол
Изпечете патладжаните на котлон или във фурна. След това ги поставете в купа и ги покрийте с прозрачно фолио, за да се запарят.
Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Загрейте тенджера с 1-2 с.л. зехтин на слаб огън и задушете лука и чесъна в нея. Обелете картофите и ги нарежете на тънки полукръгчета. Добавете ги при лука и разбъркайте. Добавете 1 с.л. сусамов тахан, разбъркайте и захлупете за 3-4 минути. След това разбъркайте и налейте бульона.
Отделно, в тиган разтопете маслото и запържете 2/3 от сварения нахут в него заедно с 1 ч.л. кимион и 1 нарязана на ситно скилидка чесън. Разбъркайте. Поръсете с нарязани листа мащерка. Пресипете нахута в супата и варете до готовност. Дръпнете от котлона, долейте малко вода и пасирайте супата до гладкост. Добавете обелените и нарязани патладжани, 1 ч.л. кимион и 2 с.л. тахан и разбъркайте добре.
Добавете листата спанак в супата и пасирайте. Добавете 1.5 с.л. крем-сирене и пасирайте отново. Овкусете със сол.
Запържете останалия нахут в тиган с малко зехтин.
Нарежете франзелата на филийки и ги запечете от двете страни в тиган с малко зехтин. Добавете и нарязания на тънки кръгчета патладжан и запечете от двете страни. Посолете.
Сервирайте супата в купички. Добавете малко зърна запържен нахут. Гарнирайте със запечени филийки, намазани с крем-сирене. Върху тях подредете кръгчета запечен патладжан.
Яхния от грах и картофи
- 500 г картофи
- 500 г замразен грах
- 50 г спанак
- 500 мл зеленчуков бульон
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1 дафинов лист
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. захар
- сол и черен пипер на вкус
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в зехтина. Добавете доматения концентрат, запържете го леко, налейте бульона и пуснете дафиновия лист.
Добавете предварително почистените и разрязани на четвъртинки картофи. Варете 10 минути, след това добавете граха. Гответе на слаб огън още 10 минути. Овкусете със захар и гответе още 5-10 минути.
Накрая добавете нарязания спанак. След 2-3 минути изключете котлана. Овкусете със сол и черен пипер и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Спагети Болонезе с боб
- 100 г панчета
- 1 морков
- 2 стръка селъри
- 1 глава червен лук
- 1 кг кайма /смес от телешко и свинско/
- 2 кубчета органичен говежди бульон
- 200 мл червено вино
- 2 дафинови листа
- 140 г доматено пюре
- 500 мл гореща вода
- 400 г консерва боб борлоти
- 400 г консерва боб канелини
- сол и черен пипер
- зехтин
- 2 пакета спагети
Нарежете на малки кубчета панчетата и я запържете в тенджера докато си пусне мазнината. Добавете предварително нарязаните на много ситно лук, селъри и морков. Разбъркайте и запържете за 2-3 минути. Захлупете тенджерата и задушете зеленчуците до омекване.
Добавете каймата и я запържете като я разделяте. Добавете червеното вино и доматеното пюре и разбъркайте добре. Добавете предварително разтвореното кубче говежди бульон в 500 мл гореща вода и дафиновите листа. Захлупете съда, намалете силата на огъня и оставете соса да къкри в продължение на 1 час.
Овкусете със сол и черен пипер. добавете двата вида боб, предварително прецедени. Разбъркайте и гответе още 1 час с капак. Сварете спагети или друга паста. Прецедете я и я добавете в соса. Разбъркайте добре и поднесете.
Салата от черна леща и моркови
- 2 връзки пресни моркови
- 200 г черна леща
- 100 г кисело мляко
- 1 дафинов лист
- 1 скилидка чесън
- 0.5 връзка магданоз
- 3 с.л. лимонов сок
- 0.5 с.л. мед
- 2 с.л. хариса
- 4 с.л. зехтин
- сол на вкус
Сварете лещата в 2 л вода, заедно с чесъна, дафиновия лист и стеблата от магданоза. Прецедете лещата, като остраните чесъна, дафиновият лист и стеблата от магданоз.
Към топлата леща добавете нарязания на ситно магданоз и овкусете с 2 с.л. зехтин, лимонов сок и сол на вкус. Разбъркайте и оставете лещата да се да се охлади.
Обелете морковите и ги залейте с останалия зехтин и меда. Посолете и разбъркайте. Подредете ги в тавичка с незалепващо покритие и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 15-20 минути, докато започнат да се карамелизират.
Пресипете лещата в голяма чиния. Върху нея подредете морковите, поръсете с кисело мляко и хариса.
Оризови спагети със зелен боб и кълнове
- 300 г зелен боб
- 250 г оризови спагети
- 0.5 ч.ч. печени белени фъстъци
- 3 с.л. нарязан кориандър
- 2 ч.ч. бобени кълнове
- сол и черен пипер
- черен пипер
- 1 с.л. сусамово олио
- 2 с.л. олио
- 2 ч.л. рибен сос
Пуснете оризовите спагети в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути или според указанията на пакета. Прецедете ги.
Почистете зеления боб /по-добре използвайте тънък, френски/ и го пуснете в тенджера с вряща подсолена вода за 3 минути. Веднага го прецедете и облейте със студена вода. Нарежете боба на по-къси парченца.
Запечете сусам в сух тиган, докато придобие златист цвят. След това запечете белените фъстъци по същия начин. В купа сложете оризовите спагети, зеления боб, запечените белени фъстъци и бобовите кълнове. Поръсете сусама.
Добавете сусамовото олио, рибния сос и растителното олио. Разбъркайте добре.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!