Т иквичките са в сезон и са подходящи за какви ли не ястия от класическите пържени тиквички, през вкусни запеканки, до салата, а ако сте по-изобретателни може да приготвите дори и десерт.
Вижте няколко свежи предложени, които вече са изпробвани и са гарантирано вкусни.
Салата от тиквички
Необходими продукти:
1 кг дребни тиквички
80 г кедрови ядки
30 г сирене „Пармезан“
100 мл зехтин „Екстра върджин“
1 връзка босилек
1/2 връзка магданоз
1 лимон
1 малка скилидка чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат на тънки кръгчета. Посоляват се и се разбъркват. Оставят се настрана.
Кората на лимона се настъргва, а сокът се изстисква. Пармезанът се настъргва.ю
В блендер се слагат листенцата босилек и магданоз, 40 г кедрови ядки, лимоновата кора, малко от лимоновия сок, пармезанът, чесънът и зехтинът.
Смила се до получаване на гъст сос и се посолява на вкус.
Тиквичките се измиват от солта и се подсушават. Разбъркват се с пестото и се поднасят с останалите кедрови ядки, запечени на сух тиган.
Още една свежа идея за салата с тиквички вижте във видеото
Картофи с тиквички на фурна
Необходими продукти:
1 кг картофи (стари)
500 г тиквички
4 скилидки чесън
2 глави лук
100 г сирене „Пармезан“
300 мл животинска сметана
50 мл зехтин
4 стръка прясна мащерка
2 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се реже на полумесеци и се пържи на слаб огън в 30 мл зехтин, докато стане карамелен и сладък.
Необелените тиквички се режат на шайби.
Картофите се обелват и с помощта на ренде тип „Мандолина“ се нарязват на много тънки шайби.
Сваряват се в сметаната, овкусена със сол, черен пипер и наситнените чесън и мащерка. Разбъркват се периодично, за да не се слепят.
Когато течността се сгъсти, картофите се смесват с тиквичките и карамелизирания лук. Добавя се настърганият пармезан и се разбърква.
Картофената смес се изсипва в плитка кръгла тава, намазана с останалия зехтин.
Заравнява се и се запича във фурна, загрята на 200 градуса, с вентилатор, до златисто – около 25 минути.
Поднася се с нарязан наситно пресен лук.
Вкусна запеканка с картофи, тиквички и пиле
Рула от мариновани тиквички
Необходими продукти:
3 малки тиквички
200 г краве сирене
2 люти чушки
1 авокадо
сокът от 1/2 лимон
1 скилидка чесън за маринатата:
3 с. л. зехтин
2 с. л. светъл балсамов оцет
1 с. л. мед
1/4 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Медът се смесва с оцета, зехтина, сол, черен пипер и пушения червен пипер.
Тиквичките се режат на тънки ленти по дължина и се намазват със сместа.
След това се пекат на грил тиган.
Авокадото се намачква в купа и се залива с лимон.
Прибавят се нарязаните наситно чушки, натрошеното сирене и стритият на паста чесън, и се разбърква.
Във всяка лентичка тиквичка се слага от сместа със сирене и се завива рулце.
Вкусни и бързи палачинки от тиквички
Кюфтета от тиквички и халуми
Необходими продукти:
500 г тиквички
200 г сирене „Халуми“
100 г брашно
120 мл прясно мляко
2 яйца
1 връзка копър
1/2 ч. л. сух чесън
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене за соса:
200 г цедено кисело мляко
1 краставица
1 скилидка чесън
4 стръка копър
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят за 10 минути. След това се стискат с ръце, за да се отцеди излишната вода.
Сиренето „Халуми“ се настъргва, а копърът се наситнява.
Яйцата се разбиват с прясното мляко, смесват се с брашното и сол на вкус.
Прибавят се тиквичките, сиренето, копърът и сушеният чесън.
От сместа се оформят кюфтенца и се пържат в сгорещено олио.
Краставицата се бели и се реже на малки кубчета.
Копърът се наситнява, а чесънът се стрива на паста с малко сол. В купа се смесват краставицата, копърът, чесънът, сол на вкус и цеденото кисело мляко. Кюфтенцата се поднасят със соса.
Лесно и вкусно: тиквени сандвичи с топено сирене
Десерт от тиквички
Необходими продукти:
4-5 тиквички
6 яйца
1 л прясно мляко
200 г захар
1 ванилия
Рецепта за кекс, но от тиквички
Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват и се оставят да им се отцеди водата.
Яйцата се разбиват заедно с прясното мляко, захарта и ванилията.
Вадата от тиквичките се оцежда и се пекат 10-15 минути.
Заливат се със сместа и се пекат до готовност.
Вижте още свежи летни предложения за десерт:
Как да приготвим 5-минутна торта
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!