П рез лятото яденето на салати е съвсем обичайно. Горещо е, не ни се готви, а още по-малко ни се ядат топли храни. Но веднага щом температурите се понижат, салатата бързо отпада от дневното меню.
Всъщност салатите са далеч по-вкусни през есента.
Въпреки че времето ви кара да посегнете към калоричните мазни храни, не се поддавайте.
Преборете желанието си за вредна храна с тези здравословни есенни салати, вдъхновени от най-хубавите есенни продукти.
ВИЖТЕ 7 НЕЩА, КОИТО НИКОГА ДА НЕ ДОБАВЯМЕ КЪМ САЛАТАТА - СНИМКИ
Салата с круши и синьо сирене
10 листа червена салата
2–3 с. л. маково семе
10–12 с. л. зехтин
сокът от 1 лимон
1 щипка сол
1 щипка червен пипер
1 с. л. олио
100 г захар
100 г орехови ядки
сокът от 1 портокал
"Пармезан" за поръсване
50–100 г синьо сирене
2 круши
1/2 салата "Айсберг"
1 ч. л. сол
Портокаловият сок се загрява и в него се карамелизира захарта.
Тенджерата се оттегля от котлона, слага се щипка сол и се изсипват ядките. Поръсва се с червения пипер, налива се олиото и се разбърква. Изчаква се карамелът да стегне и ядките се смилат наедро.
Сокът от лимон, зехтинът, маковото семе и солта за дресинга се смесват в купичка и се разбиват. Оставя се да престои няколко минути.
Крушите се почистват и се нарязват на филийки. Синьото сирене се нарязва на кубчета. Салатата "Айсберг" се нарязва на тънки ивици, а червената салата се накъсва. Слагат се в купа заедно с резените круши и се поръсват с кубчетата сирене. Разбърква се с ръце.
В порционна чиния се слага от салатата, поръсва се със смлените орехови ядки и се полива с дресинга. Поръсва се с "Пармезан" и се сервира.
Салата с цвекло и мента
400 г червено цвекло
250 г моркови
1 червена ябълка
6 с. л. зехтин
сокът от 1 лайм
1 с. л. червен винен оцет
2 стръка мента
сол и черен пипер на вкус
Цвеклото се обелва и се овкусява със сол и 2 с. л. зехтин. Завива се в алуминиево фолио и се пече за 2 часа и 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Морковите се обелват и се слагат в тавичка. Овкусяват се със сол и 2 с. л. зехтин и се пекат заедно с цвеклото за 1 час, като се обръщат.
Ябълката се настъргва на едро ренде. Морковите се нарязват на шайби и се смесват с ябълката. Овкусяват се със сока от лайм, оцета, нарязаната наситно мента, останалия зехтин, сол и черен пипер.
Цвеклото се настъргва на едро ренде и се добавя в салатата непосредствено преди сервиране. Разбърква се и се поднася.
Салата от печена тиква, орехи и смокини
800 г тиква
1/2 глава червен лук
1 стрък селъри
100 г печени орехи
50 г сушени смокини
50 мл зехтин
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
за дресинга:
200 мл зехтин
100 мл тъмна бира
50 мл бял балсамов оцет
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. мед
сол и черен пипер на вкус
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Поръсва се с нарязаният наситно розмарин и зехтина. Овкусява се със сол и черен пипер и се пече в загрта на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 50 минути. Оставя се да се охлади.
Лукът и селърито се нарязват наситно. Орехите се натрошават. Смокините се нарязват на четвъртинки.
Балсмовият оцет, медът, дижонската горчица и бирата за дресинга се смесват в купа. Овкусява се със сол и черен пипер, налива се зехтина и се разбърква до хомогенизиране.
Тиквата, лукът, селърито, смокините и орехите се смесват. Салатата се овкусява с дресинга, разбърква се и се поднася.
Салата със спанак и риба
125 г бейби спанак
150 г сирене
100 г киноа
50 рукола
8-10 бр. чери домати
1 авокадо
2 сварени яйца
50 г пармерзан
100 г сьомга
за дресинга:
1 ч. л. горчица
1 ч. л. мед
3 с. л. зехтин
1 с. л. соев сос
Киноата се сварява, изцежда се и се оставя да се охлади.
Спанакът и руколата се смесват. Обеленото авокадо се нарязва. Към зелените съставки се прибавят още чери домати, раздробено сирене и яйца (сварени).
За финал се добавят вече охладената киноа и сьомгата. Разбърква се добре с дресинга и поръсвате с пармезан.
Пилешка салата с ябълки и орехи
1 печено пиле (450 г изпечено месо)
3 сладко-кисели ябълки
250 г майонеза
100 г орехи
50 г кисело мляко
1/2 лимон
1/4 връзка естрагон
2 с. л. захар
1 с. л. дижонска горчица
зехтин за намазване
сол на вкус
салата „Айсберг“ за поднасяне
Орехите се запичат в тиган, след това се поръсват със захарта и се оставят да се карамелизират.
Охлаждат се върху пергаментова хартия и се накълцват. Пилето с почиства от кожата и костите. Месото се реже на едри кубчета.
Майонезата, киселото мляко, горчицата и накълцаният естрагон се смесват. Овкусяват се със сол, настърганата лимонова кора и лимоновия сок, а по желание – и с лют сос.
Месото се смесва със соса, прибавят се и нарязани на кубчета необелени ябълки и орехите, и се разбърква. Салатата се сервира върху резен от салата „Айсберг“ или върху радичо.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!