0

О свен отлично допълнение към студената бира, лютите мезета са и полезни в горещите дни. Затова ви предлагаме няколко страхотни пикантни мезета, които ще ви помогнат да се насладите на топлото време.

Пикантни пържени калмари

500 г пресни калмари
200 г кисело мляко
200 г брашно
2 яйца
1/2 лимон
2 скилидки чесън
1 с. л. сос „Шрирача“
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене на маслена баня
за соса:
200 г майонеза
1 скилидка чесън
2 с. л. соев сос
1 ч. л. лимонов сок
сол на вкус

Калмарите се почистват и се измиват добре. Тубите се режат на кръгчета, а пипалата – на две. Киселото мляко се разбърква със стрития на паста чесън, лимоновия сок, соса „Шрирача“, пушения червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Калмарите се мариноват в тази смес за няколко часа в хладилник. След това се отцеждат от маринатата и се подсушават. Яйцата се разбиват и малко по малко към тях се сипва брашното. Трябва да се получи гъста смес. Овкусява се със сол и черен пипер.

Калмарите се потапят в сместа и се пържат на маслена баня на няколко пъти за 2–3 минути. Изваждат се от мазнината.

Чесънът за соса се стрива на паста с малко сол и се разбърква с майонезата, лимоновия сок и соевия сос. Калмарите се поднасят със соса.

Рецепта с чушки за всеки ден от седмицата

Източник: Thinkstock/Guliver

Пълнени люти чушки на грил

100 г крем сирене
150 г козе сирене
100 г овчи кашкавал
2 стръка мащерка
1 стрък пресен лук
черен пипер на вкус
1 щипка червен пипер
250 г зелени люти чушки „Шипка“

Кашкавалът се настъргва, смесва се с козето сирене и крем сиренето, намачква се с вилица и се разбърква. Добавят се наситнените лук и мащерка.

Подправя се с червения пипер и черен пипер на вкус. Лютите чушки се разполовяват и се почистват от семките.

Пълнят се със сместа и се пекат на грил за 5 минути.

Патладжан или тиквички – какво да сготвим това лято

Източник: Thinkstock/Guliver

Пикантна салата от моркови и ряпа

600 г моркови
400 г прясна ряпа „Дайкон“
5 зелени люти чушки
200 г захар
250 мл бял винен оцет
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. копърово семе

Морковите и ряпата се обелват и се нарязват на тънки ивици.Чушките се режат на шайби.

Оцетът, захарта, солта и копъровото семе се сипват в касерола. Съдът се загрява и сместа се бърка, докато захарта се разтвори.

Зеленчуците се заливат с горещата марината и се оставят за 20 минути. Отцеждат се и се оставят се охладят напълно.

Източник: Thinkstock/Guliver

Пикантна разядка от сирене

300 г краве сирене
300 г кисело мляко
40 г слънчогледови семки
50 мл зехтин „Екстра върджин“
2 люти чушки (шипка)
1/4 ч. л. сух джоджен

Слънчогледовите семки се запичат на сух тиган, докато станат златисти и ароматни. Чушките се запичат в същия тиган. След това се белят, семките се отстраняват.

В блендер се смесват 100 г от киселото мляко, натрошеното сирене, джодженът, чушките и половината от слънчогледови семки. Смила се. Сместа се разбърква внимателно с останалото кисело мляко. Сервира се със зехтина и останалите семки.

Семпли рецепти за делник

Източник: Thinkstock/Guliver

Пилешки крилца по корейски

1 кг пилешки крилца
40 г пресен джинджифил
4 скилидки чесън
1/2 малка глава лук
80 мл светъл соев сос
3 с. л. кочуджан (люта паста от червени чушки)
3 с. л. захар
3 с. л. мед
2 с. л. сусамово олио
сол на вкус

Чесънът се стрива на паста с малко сол, лукът се наситнява, а джинджифилът се обелва и се настъргва. Разбъркват се, като се добавят сусамовото олио, захарта, соевият сос, медът и лютата паста.

Крилцата се разполовяват, т.нар. „щикове“ се отстраняват. Мариноват се в соса поне за 2 часа. Изваждат се от маринатата и без да се подсушават се пекат на силен огън до тъмно кафяв цвят.

След това се потопяват отново в марината. Изваждат се и се пекат в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 15 минути.

Да ви е сладко!

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Мамо, кои ядат черен хайвер? - Тези, които ни пращат за зелен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Трагедия в изоставена златна мина: Спасителите извадиха 60 тела и 82 оцелели

Трагедия в изоставена златна мина: Спасителите извадиха 60 тела и 82 оцелели

Свят Преди 1 минута

Всички оцелели ще бъдат изправени пред обвинения в незаконен добив и нелегална имиграция

Пребиха бившия премиер на Грузия

Пребиха бившия премиер на Грузия

Свят Преди 16 минути

Гахария е получил травми по лицето и главата по време на нападението

В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

България Преди 1 час

По-рано Желязков получи и веднага върна на държавния глава изпълнен мандата за съставяне на правителство

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Свят Преди 1 час

За два дни към платформата са се присъединили над 700 000 нови потребители

<p>Масов бой в столичен квартал, има арестувани</p>

Масов бой в столичния квартал "Христо Ботев", има арестувани

България Преди 1 час

Малко след сблъсъците е подаден сигнал и за катастрофа в района

<p>Обявиха предепидемична обстановка в още една област у нас</p>

Обявиха предепидемична обстановка във Видин

България Преди 1 час

Заболеваемостта там през изминалата седмица е достигнала 198 на 10 000 души население

Асовете на магията идват в София за  „МАГИНАРИУМ“

Асовете на магията идват в София за „МАГИНАРИУМ“

Любопитно Преди 1 час

Магическото шоу ще се проведе на 19 и 20 март в Зала 1 на НДК и ще събере едни от най-добрите илюзионисти от България и света

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Жителите на Лос Анджелис са предупредени за влошаване на качеството на въздуха

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

Свят Преди 2 часа

Байдън ще произнесе прощално слово от Овалния кабинет тази вечер

Николас Мадуро

Пуерто Рико моли Тръмп да го защити от Мадуро

Свят Преди 2 часа

Коментарите на Мадуро бяха „открита заплаха за Съединените щати и нашата национална сигурност“, казва губернаторът на Пуерто Рико

<p>Кой е Мирослав Боршош?</p>

Кой е Мирослав Боршош, кандидатът за министър на туризма в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Той е носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

България Преди 2 часа

Д-р Галя Кондева издаде нова заповед

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Любопитно Преди 2 часа

Наградите се връчват на хора, които имат траен и впечатляващ принос към света на развлеченията.

Петър Дилов

Петър Дилов: Ето кой е най-непознатият министър в проектокабинета "Желязков" (Биография)

България Преди 2 часа

40 годишният икономист работи в Българската народна банка от 2011 г.

<p>Кой е Жечо Станков?</p>

Кой е Жечо Станков, кандидатът за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Той е магистър по икономика от университет Regensburg, Германия