Н утриционистът Кери Торенс споделя какво прави карфиола (този универсален зеленчук) толкова здравословен - от хранителните вещества, които осигурява, до ползите за тялото ви, пишат от BBC GoodFood.
Ето кои са хранителните ползи от карфиола:
Порция от 80 гр. (суров вид) съдържа приблизително:
- 2 гр. протеин
- 3,5 гр. въглехидрати
- 1,4 гр. фибри
- 0,3 гр. мазнини
- 202 милиграма калий
- 14 милиграма калций
- 44 микрограма фолиева киселина
- 45 милиграма витамин С
5 НЕВЕРОЯТНИ ЗДРАВНИ ПОЛЗИ ОТ КАРФИОЛА
Дали обаче карфиолът може да бъде консумиран от всеки?
За повечето от нас карфиолът е здравословен избор. Ако обаче имате проблем с щитовидната жлеза, може да бъдете посъветвани да сведете до минимум количеството на кръстоцветните зеленчуци, които ядете. Това е така, защото тези зеленчуци могат да попречат на усвояването на йод, който е необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Струва си обаче да се отбележи, че ще трябва да ядете голямо количество и постоянно, за да бъде това проблем.
Карфиолът е храна с високо съдържание на фибри, която за повечето от нас е изключително полезна - подпомага храносмилателния процес. За някои хора обаче храните с високо съдържание на фибри могат да причинят подуване на корема и газове, това е особено важно за хората, които страдат от възпалителни болести на червата - като болестта на Крон или ултрацерозния колит.
Ако имате съмнения дали трябва да включите карфиол в менюто си, консултирайте се със специалист или вашия личен лекар.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!