Н якога назад във времето консумацията на червено месо се е считала за показател за добро финансово положение на семейството и здравословен начин на живот.
Междувременно обаче много изследвания установяват, че намаляването на количеството червено месо в диетата или напълното му изключване има положителен ефект върху човешкото тяло.
Червеното месо е получило името си заради кървавия му вид в сурово състояние. Обикновено то е говеждо, свинско или агнешко. Пилешкото, гъшето месо и рибата обикновено побеляват при термична обработка, поради което ги наричаме бяло месо.
Хората в продължение на хилядолетия са консумирали червено и бяло месо като източник на протеин.
Бялото месо обикновено съдържа по-малко калории и мазнини от червеното.
А богатият на червено месо хранителен режим може да увеличи риска от различни заболявания.
За да ви мотивираме да намалите количеството на червено месо в диетата си или изобщо да спрете да го консумирате, днес ще ви представим 5 промени, които настъпват в тялото, след като спрете да ядете червено месо.
Сваляне на килограми
Тъй като червеното месо е богато на мазнини, то изключването му от диетата може да доведе до сваляне на някои излишни килограми.
По-здраво сърце
Богатата на червено месо диета може да доведе до сърдечно-съдови проблеми. Избавянето от тази храна ще се отрази добре на сърцето ви.
Намалява риска от Алцхаймер
Освен че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, спирането на червеното месо намалява риска от развиване на Алцхаймер.
Повече енергия
Месото е тежка за преработване храна, особено червеното месо. Ако го консумирате в по-големи количества, е възможно да се чувствате уморени, да ви е тежко и да нямате много енергия. Ограничаването на консумацията му ще има обратен ефект.
По-красиви кожа, коса и нокти
Важните съставки за кожата, косата и ноктите обикновено се намират в месото и млечните продукти. Вегетарианците и веганите обикновено взимат хранителни добавки, за да си ги набавят, но, ако вие не сте сред тях съвсем спокойно можете да си ги набавяте и чрез други източници на протеин, които не са червено месо.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!