З а закуска, десерт или основно ястие - изварата е тайна съставка на много вкусни ястия, за които дори не подозираме. И понеже е богата на белтъчини, а и доста достъпна, днес ви предлагаме няколко вкусни рецепти, в които главната роля се пада на изварата.
Пърленки
- 250 г брашно (+ за разточване)
- 100 г краве масло (за мазане)
- 1 ч. л. сол
- за плънката:
- 400 г пълномаслена извара
- 1/4 връзка магданоз
- 2 яйца
Брашното и солта се смесват с цвика и 100 мл хладка вода. Замесва се гладко тесто. Разделя се на 8 топки, които се покриват с кърпа и се оставят да починат. Изварата се разбърква с накълцания магданоз и яйцата.
Топките тесто се разточват на много тънки кори върху набрашнен плот. В едната половина се слага от плънката. Прихлупва се, така че да се затвори и да се получи полумесец. Краищата се притискат добре с пръсти, за да не изтече плънката.
Баничките се готвят в тиган с незалепващо покритие, добре намазан с масло. Щом станат златисти и хрупкави от едната страна, се обръщат и се запичат и от другата.
Кифлички
- за тестото:
- 500 г брашно
- 200 г извара
- 170 мл прясно мляко
- 80 мл зехтин
- 2 ч. л. бакпулвер
- сол на вкус
- за пълнежа:
- 150 г крем сирене
- 80 г сирене „Грана падано“
- 60 г кашкавал
- 2 стръка мащерка
- 1/2 ч. л. риган
- 1 яйце за намазване
- сирене „Грана падано“ за поръсване
Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Изварата се разбърква с прясното мляко и зехтина. Течните съставки се смесват със сухите и се замесва гладко тесто, което се покрива и се оставя да почине за 15 минути.
Сиренето „Грана падано“ и кашкавалът се настъргват и се смесват с крем сиренето, ригана и накълцаната мащерка. Тестото се разделя на 4 равни части. Всяка една се разточва на кръгла кора, от която се изрязват триъгълници.
Мажат се с плънката от сирена и се завиват кифлички. Подреждат се в тави с незалепващо покритие. Мажат се с разбито яйце и се поръсват с настъргано сирене „Грана падано“. Пекат се около 12 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Извара с карамелизирани смокини
- 500 г извара
- 250 г сушени смокини
- 100 г кафява захар
- 50 мл бренди
- 200 мл червено вино
Нарежете сушените смокини и ги сложете в леко загрят тиган. Добавете кафявата захар. Когато захарта започне да се карамелизира, добавете брендито и фламбирайте. Щом алкохолът се изпари, налейте виното и оставете смокините да поврат 3-4 минути докато виното се редуцира.
Разделете изварата в 4 дълбоки чинии и върху всяка топка поставете обилно от карамелизираните смокини с червено вино.
Протеинова пица
- 4 яйца
- 200 г пилешки гърди
- 200 г кашкавал
- 200 г обезмаслена извара
- 200 г доматено пюре
- 100 г маслини
- 50 г брашно
- 5 г сода бикарбонат
- босилек
Яйцата се смесват с изварата и брашното. Сместа трябва да има консистенци на тесто за кекс. Разстила се в намазнена тава. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 5-10 мин.
Месото се нарязва на ситни парченца. Маслините се нарязват на кръгчета.
Блатът се намазва с доматено пюре. Останалите продукти са подреждат равномерно. Малко преди пицата да е готова се поръсва с кашкавал.
Спаначена лазаня
- 500 г кори за лазаня (пресни)
- 250 г кашкавал за плънката:
- 500 г спанак (почистен, измит и подсушен)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 700 г пълномаслена извара
- 3 яйца (размер L)
- 50 г сирене „Пармезан“
- 2 с. л. зехтин
- 1/2 ч. л. индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус за соса:
- 650 г домати от консерва
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. сух босилек
- сол и черен пипер на вкус
- 1 щипка захар
Доматеният сос се приготвя като наситненият чесън се запържва в зехтина, добавят се сухият босилек и доматите, подправя се със сол, черен пипер и захарта и се оставя на котлона за около 15 минути.
Спанакът за плънката се полива с вряла вода, отцежда се и се слага в купа с вода и лед, за да се спре готвенето, след което отново се отцежда много добре и се наситнява. Наситнените лук и чесън се запържват в зехтина, докато станат златисти.
Корите за лазанята се варят в голямо количество подсолена вода за около минута. Смесват се спанакът, лукът и чесънът, изварата, яйцата, настърганият пармезан, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и се разбърква добре.
Дъното на тавата се маже с половината от доматения сос. Отгоре се подреждат плътно кори за лазаня. Намазват се със сместа с извара, следват отново кори, смес с извара и така, докато корите свършат.
Завършва се с кори, залива се с останалия доматен сос и се поръсва с настъргания кашкавал. Лазанята се пече в загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за около 45 минути. Охлажда се за около 10–15 минути, нарязва се и се поднася.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!