Я йцата за вечеря са страхотна идея, която никак не е за подценяване. Те са най-достъпният протеин, а и почти винаги имаме по няколко в хладилника.
Едно голямо яйце съдържа малко повече от 6 грама протеин. Като се има предвид, че средната зряла жена се нуждае от около 46 грама протеин на ден, яденето на две яйца ще ви доближи към това число.
Те са богати на хранителни вещества, наречени холин, което повишава развитието на мозъка и намалява възпалението.
Ако нямате идеи какво да сготвите тази вечер, отворете хладилника си и изберете една от рецептите по-долу. Ще имате здравословна вечеря за нула време.
Фритата с тиквички, сирене и джоджен
8 яйца
150 г сирене смес (краве и овче)
3 тиквички
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
3 стръка джоджен
70 мл зехтин
3 с. л. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се разбъркват. Оставят се за 10 минути, да отделят водата си, след това се изстискват много добре.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в сгорещения зехтин за 1–2 минути. Добавят се тиквичките и накълцаният джоджен, разбърква се и се готвят 3–4 минути.
Яйцата се разбиват добре с киселото мляко и се подправят със сол и черен пипер.
Запържените зеленчуци се дърпат от котлона и се смесват с разбитите яйца и половината натрошено сирене.
Форми за брюле се мажат със зехтин. В тях се разпределя сместа и се поръсва с останалото сирене. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути.
Пълнени яйца по добруджански
8 яйца
400 г спанак
125 г краве масло
100 г кашкавал
200 мл прясно мляко
30 г сушени домати (в зехтин)
4 скилидки чесън
2 малки сухи люти чушки
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
червен пипер за поръсване
хляб за сервиране
Яйцата се сваряват за 8 минути и се обелват. Разполовяват се по дължина и жълтъците се изваждат. Чесънът и сушените домати се наситняват и се запържват в 20 г масло.
Добавя се спанакът и се оставя на огъня, докато намали обема си. Изважда се, накълцва се, малка част около 1/3 се заделя, а останалата се разбърква със смачканите жълтъци, настъргания кашкавал, черен пипер и стритите сухи чушки.
Плънката от жълтъци и спанак се разпределя в половината от разполовените яйца, захлупват се с останалите половинки. Ако остане от плънката, се смесва със заделения спанак. Яйцата се подреждат по две в купички за брюле, намазани с масло.
Заделеният спанак се разбърква с прясното мляко и брашното и се разпределя в купичките между яйцата. Върху всяко яйце се поставя бучица масло.
Поръсват се с червен пипер и се запичат за около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поднасят се с филийки хляб.
Печени картофи с яйца и кашкавал
6 големи стари картофа (еднакви по големина)
100 г кашкавал
4 стръка пресен лук
2 с. л. крем сирене
12 яйца (размер M)
1 ч. л. чубрица
4 с. л. олио
сол и черен пипер на вкусза соса:
1 краставица
300 г цедено кисело мляко (3,6%)
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин
сол на вкус
Картофите се измиват много добре, поливат се с олиото, подправят се със сол и черен пипер и се пекат 1 час и 30 минути на 180 градуса.
Охлаждат се, режат се наполовина по дължина и се издълбават. Наситненият лук се смесва с крем сиренето, сол и черен пипер на вкус, чубрицата и вътрешността на картофите.
Издълбаните половинки се пълнят със сместа. Върху всяка се чуква по едно яйце и се поръсват с настъргания кашкавал.
Пекат се около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна. Сосът се приготвя като обелената краставица се пасира, смесва се със стрития на паста чесън, цеденото кисело мляко, солта и зехтина. Картофите се поднасят със соса.
Шакшука с наденички
4 сурови наденици
650 мл пасирани домати (от бутилка)
6 яйца
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 люта чушка
1/2 връзка кориандър
80 мл зехтин
1 дафинов лист
1 ч. л. лют пушен пипер
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. червен пипер на люспи
сол и черен пипер на вкус
Надениците се запържват в сух тиган. Когато станат златисти, се изваждат и се режат на кръгчета. В същия съд се сгорещява зехтинът. Лукът и сладките чушки се режат на ивички и се запържват в него до златисто.
Прибавят се чесънът и лютата чушка – нарязани на ситно. Когато зеленчуците поомекнат, се поръсват с двата вида червен пипер и кимиона.
Разбърква се и веднага се наливат доматите и 200 мл топла вода. Готви се около 15 минути. Овкусява се с дафинов лист, сол и черен пипер. Надениците се слагат в соса. Накрая се чукват яйцата и се посоляват.
Ястието се пече около 10–12 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Поднася се с накълцан кориандър и по желание – с препечен хляб.
Яйца с бекон на фурна
12 яйца
500 г суровопушен бекон (на ленти)
60 г краве масло
1 глава лук
черен пипер на вкус
тостерен хляб за поднасяне
Лентичките беконът се запичат на загрята плоча, докато станат златисти, но не хрупкави. Изваждат се върху хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Лукът се реже на кубчета и се пържи в половината масло, докато омекне и започне да става златист.
Останалото масло се разтопява и с него се намазва дъното на тиган с незалепващо покритие.
Три-четири лентите бекон се поставят една върху друга и се навиват на руло. Така се оформят всички ленти.
Рулата се подреждат в тигана прави, между тях се чукват яйцата, а отгоре се поръсва лукът.
Овкусява се с черен пипер, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се с препечен хляб.
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!