П остен или вечната класика с пиле, няма как да готвим редовно и да не поднесем на трапеза поне едно блюто с ориз за седмицата. За да не ви се налага да чувате "пак ли това", ви предлагаме няколко нови рецепти, с които да изненадата приятно цялото семейство.

Източник: ThinkStock/Guliver

Постно ризото с лук и гъби

300 г ориз „Арборио“
3 глави лук
250 г печурки
10 г сушени манатарки
1 л зеленчуков бульон
2 с. л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 сушена люта чушка
50 мл зехтин
150 мл бяло вино
1 стрък розмарин
сол и пипер меланж на вкус  

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен. Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня.

Печурките се обелват, режат се натънко и се пържат в 10 мл зехтин, до златисто. В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните наситно скилидки чесън и наситнената люта чушка.

Добавя се оризът, разбърква се, и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане, се налива бульонът – докато оризът стане почти готов.

Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали. Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква.

Ризотото се поднася поръсено с наситнен розмарин. 

Източник: Thinkstock

Ориз с лапад на фурна

200 г бисерен ориз
800 мл зеленчуков бульон
50 мл олио
2 връзки лапад
2 връзки пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзки пресни дребни моркови
6–7 листа керевиз
1 с. л. червен пипер
за ореховия сос:
50 г орехи
4–5 листа керевиз
3 стръка магданоз
2 скилидки чесън
3 с. л. бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус  

Лападът се почиства и се нарязва на ситно. Лукът, чесънът и морковите се почистват, режат се на ситно и се задушават под капак в олиото и 50 мл вода. 

Когато омекнат, се прибавят измитият ориз и наситненият керевиз. Разбърква се, слага се лападът и се задушава за 1–2 минути. Дърпа се от огъня. Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Прехвърля се в тава и се налива бульонът. 

Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Чесънът се стрива на паста в хаванче с щипка сол. Добавят се орехите, черният пипер, листата от керевиз и магданоз и се стриват добре. 

Налива се и оцетът и се разрежда с малко вода. Оризът се сервира с ореховия сос.

Източник: Thinkstock

Ризото с червено зеле

400 г ориз „Арборио“
100 г синьо сирене
100 г краве масло
100 г орехи
1,2 л зеленчуков бульон
200 мл червено вино
1/2 глава червено зеле
1 червена ябълка
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус  

Зелето се реже на много тънко. Сипва се в касерола, заедно с 30 г от маслото и сол на вкус. Готви се на слаб огън, под капак, докато омекне. 

Лукът се реже на ситно и се запържва в друг съд в 20 г от маслото. Добавя се оризът, разбърква се и след това се сипва зелето. Налива се виното. 

Щом алкохолът се изпари, малко по малко и при постоянно бъркане се налива от бульона. 

Около 5 минути преди оризът да е готов, се прибавя ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета. Готовият ориз се дърпа от огъня и се разбърква добре със сиренето и останалото масло. Овкусява се със сол и черен пипер. Сервира се с натрошени орехи.

Източник: ThinkStock/Guliver

Пълнени домати върху ориз

6 червени домата
350 г краве сирене
250 г бисерен ориз
6 яйца
2 зелени люти чушки
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 връзка магданоз
1–2 стръка розмарин
1–2 с. л. червен винен оцет
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

Доматите се издълбават и се овкусяват със сол и черен пипер, а капачетата и сърцевината им се запазват. 

Глава лук и скилидка чесън се наситняват, а чушките се режат на ивички. Запържват се в половината от зехтина. Щом омекнат, се прибавя накълцаната сърцевина на доматите. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви до сгъстяване. 

Разбърква се с натрошеното сирене и се дърпа от котлона. Получената плънка се разпределя в доматите. Останалите лук и чесън се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Прибавят се розмаринът и половината от магданоза, нарязани на ситно. 

Сипва се оризът, пържи се 1–2 минути и се наливат 500 мл вода. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Прехвърля се в тава. Върху ориза се поставят напълнените домати и се покриват с капачетата. 

Поливат се с малко зехтин и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 50 минути. Изваждат се, а капачетата на доматите се махат. Яйцата се пошират във вода с оцета, под точката на кипене, трябва да останат рохки. 

Във всеки домат се поставя по едно яйце, посолява се. Ястието се поднася с останалия наситнен магданоз.

Източник: Pexels

Ориз с печени чушки на фурна

300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква. 

Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. 

Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Въздушна тревога е в Одеса и областта

Въздушна тревога е в Одеса и областта

Свят Преди 7 часа

Сирените бяха задействани в 21:53 часа

Щатът Уисконсин: Клюква, сирене и фанатизъм

Щатът Уисконсин: Клюква, сирене и фанатизъм

Свят Преди 8 часа

Формулата на успеха в Уисконсин е проста: намери нещо, което обичаш, и работи усилено

<p>Да или не на ракетите &bdquo;Таурус&ldquo; за Украйна?</p>

Сигнал към Москва и съюзниците: Да или не на ракетите „Таурус“ за Украйна?

Свят Преди 9 часа

Сега Русия заобикаля и украинците, и европейците, преговаряйки пряко със САЩ

Арктика: Мястото, където миналото среща бъдещето

Арктика: Мястото, където миналото среща бъдещето

Свят Преди 10 часа

Животът в края на света има своите специфики – до Уткиагвик може да се стигне само със самолет

Атака с хладно оръжие пред супермаркет в Германия, има ранени

Атака с хладно оръжие пред супермаркет в Германия, има ранени

Свят Преди 10 часа

Минувачи успели да задържат извършителя

<p>Александър Везенков получи поредно признание&nbsp;🏀</p>

Александър Везенков попадна в идеалния отбор на сезона в Евролигата

България Преди 11 часа

В идеалната петица на Евролигата попаднаха още Найджъл Хейс-Дейвис, Карсън Едуардс, Кендрик Нън и Ти Джей Шортс

Трима загинаха в Италия след проливни валежи

Трима загинаха в Италия след проливни валежи

Свят Преди 11 часа

Особено тежко са засегнати Пиемонт, Южен Тирол и Ломбардия

<p>Ядрена сделка със САЩ е възможна</p>

Иранският външен министър пред Лавров: Ядрена сделка със САЩ е възможна

Свят Преди 11 часа

По думите на Арагчи Иран е изтъкнал, че САЩ са проявили сериозност по време на първия кръг на преговорите

Хиляди поклонници по Кръстния път в Йерусалим на Разпети петък

Хиляди поклонници по Кръстния път в Йерусалим на Разпети петък

Свят Преди 11 часа

В Източен Йерусалим и на Западния бряг живеят около 50 000 християни

Расте броят на жертвите и ранените след американските удари по пристанище в Йемен

Расте броят на жертвите и ранените след американските удари по пристанище в Йемен

Свят Преди 12 часа

Това е най-смъртоносната атака от американската кампания на въздушни удари, започнала на 15 март

<p>&nbsp;Лечебните заведения реагираха на промените в потребителската такса за болничен престой</p>

Лечебните заведения реагираха на решението за по-ниска потребителска такса при престой в болница

България Преди 12 часа

Досега таксата за болничен престой на ден беше 5,80 лв., но с постановление на МС, обнародвано в Държавен вестник, таксата се намалява на един лев

Разпитаха ректора на Белградския университет, подозират го в злоупотреба

Разпитаха ректора на Белградския университет, подозират го в злоупотреба

Свят Преди 12 часа

Той благодари на всички, които са го подкрепили

Ванс пред Мелони: Оптимисти сме, че можем да сложим край на руско-украинската война

Ванс пред Мелони: Оптимисти сме, че можем да сложим край на руско-украинската война

Свят Преди 13 часа

Двамата отпътуваха за италианската столица преди великденските празници

Орбан очаква бизнес сделка със САЩ

Орбан очаква бизнес сделка със САЩ

Свят Преди 13 часа

"Водим разговори с американците по икономически въпроси, които биха били изгодни за нас", каза Орбан

Рискови откровения и градински приключения в новия епизод на “Един за друг”

Рискови откровения и градински приключения в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Двойките влизат в битка за надмощие във Вилата на любовта

<p>Доставял ли е Китай смъртоносни оръжия на Русия?&nbsp;</p>

Китай отрече да въоръжава Русия, реагирайки на изявление на Зеленски

Свят Преди 13 часа

Това заяви говорител на китайското дипломатическо ведомство