П остен или вечната класика с пиле, няма как да готвим редовно и да не поднесем на трапеза поне едно блюто с ориз за седмицата. За да не ви се налага да чувате "пак ли това", ви предлагаме няколко нови рецепти, с които да изненадата приятно цялото семейство.
Постно ризото с лук и гъби
300 г ориз „Арборио“
3 глави лук
250 г печурки
10 г сушени манатарки
1 л зеленчуков бульон
2 с. л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 сушена люта чушка
50 мл зехтин
150 мл бяло вино
1 стрък розмарин
сол и пипер меланж на вкус
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в 20 мл зехтин с малко сол, докато стане карамелен. Налива се балсамовият оцет, разбърква се и се дърпа от огъня.
Печурките се обелват, режат се натънко и се пържат в 10 мл зехтин, до златисто. В останалия зехтин за кратко се запържват нарязаните наситно скилидки чесън и наситнената люта чушка.
Добавя се оризът, разбърква се, и щом леко се запържи, се налива виното. След като се абсорбира, малко по малко и при непрестанно бъркане, се налива бульонът – докато оризът стане почти готов.
Манатарките се накисват в топла вода и след като омекнат, се отцеждат и се добавят към ризотото. Налива се и малко от водата, в която са киснали. Към ориза се сипват карамеленият лук и печурките, съдът се дърпа от котлона, ястието се овкусява със сол и пипер меланж и се разбърква.
Ризотото се поднася поръсено с наситнен розмарин.
Ориз с лапад на фурна
200 г бисерен ориз
800 мл зеленчуков бульон
50 мл олио
2 връзки лапад
2 връзки пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзки пресни дребни моркови
6–7 листа керевиз
1 с. л. червен пипер
за ореховия сос:
50 г орехи
4–5 листа керевиз
3 стръка магданоз
2 скилидки чесън
3 с. л. бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус
Лападът се почиства и се нарязва на ситно. Лукът, чесънът и морковите се почистват, режат се на ситно и се задушават под капак в олиото и 50 мл вода.
Когато омекнат, се прибавят измитият ориз и наситненият керевиз. Разбърква се, слага се лападът и се задушава за 1–2 минути. Дърпа се от огъня. Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Прехвърля се в тава и се налива бульонът.
Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Чесънът се стрива на паста в хаванче с щипка сол. Добавят се орехите, черният пипер, листата от керевиз и магданоз и се стриват добре.
Налива се и оцетът и се разрежда с малко вода. Оризът се сервира с ореховия сос.
Ризото с червено зеле
400 г ориз „Арборио“
100 г синьо сирене
100 г краве масло
100 г орехи
1,2 л зеленчуков бульон
200 мл червено вино
1/2 глава червено зеле
1 червена ябълка
1 глава лук
сол и черен пипер на вкус
Зелето се реже на много тънко. Сипва се в касерола, заедно с 30 г от маслото и сол на вкус. Готви се на слаб огън, под капак, докато омекне.
Лукът се реже на ситно и се запържва в друг съд в 20 г от маслото. Добавя се оризът, разбърква се и след това се сипва зелето. Налива се виното.
Щом алкохолът се изпари, малко по малко и при постоянно бъркане се налива от бульона.
Около 5 минути преди оризът да е готов, се прибавя ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета. Готовият ориз се дърпа от огъня и се разбърква добре със сиренето и останалото масло. Овкусява се със сол и черен пипер. Сервира се с натрошени орехи.
Пълнени домати върху ориз
6 червени домата
350 г краве сирене
250 г бисерен ориз
6 яйца
2 зелени люти чушки
2 скилидки чесън
2 глави лук
1 връзка магданоз
1–2 стръка розмарин
1–2 с. л. червен винен оцет
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Доматите се издълбават и се овкусяват със сол и черен пипер, а капачетата и сърцевината им се запазват.
Глава лук и скилидка чесън се наситняват, а чушките се режат на ивички. Запържват се в половината от зехтина. Щом омекнат, се прибавя накълцаната сърцевина на доматите. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви до сгъстяване.
Разбърква се с натрошеното сирене и се дърпа от котлона. Получената плънка се разпределя в доматите. Останалите лук и чесън се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Прибавят се розмаринът и половината от магданоза, нарязани на ситно.
Сипва се оризът, пържи се 1–2 минути и се наливат 500 мл вода. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Прехвърля се в тава. Върху ориза се поставят напълнените домати и се покриват с капачетата.
Поливат се с малко зехтин и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 50 минути. Изваждат се, а капачетата на доматите се махат. Яйцата се пошират във вода с оцета, под точката на кипене, трябва да останат рохки.
Във всеки домат се поставя по едно яйце, посолява се. Ястието се поднася с останалия наситнен магданоз.
Ориз с печени чушки на фурна
300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. Добавя се оризът и се разбърква.
Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се.
Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!