Т рудно е да се храниш здравословно, когато всеки ден си в офиса, а понякога излиза и доста скъпо. Най-разумно би било да си носим храна от вкъщи, но ако пътувате дълго, се оказва сериозно предизвикателство да не изсипете част от съдържанието от кутиите, които уж не пропускат.
Днес ви предлагаме да се справите с този проблем, като подбрахме няколко рецепти с гъста консистенция, за да сте спокойни, по целия път до работа. Допълнителен бонус е, че са вкусни и студени, в случай че няма къде да ги стоплите.
Ориз с печени чушки на фурна
300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън.
Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите.
Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната.
Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.
Пролетен овчарски пай
1 агнешки бут
600 мл телешки бульон
80 мл зехтин
200 г замразен грах
4 скилидки чесън
2 глави лук
1 морков
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
2 с. л. доматен концентрат
1 с. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
за картофеното пюре:
1,2 кг картофи
150 мл прясно мляко
250 г спанак (почистен)
150 г кашкавал от овче мляко
80 г краве масло
1 връзка пресен лук
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Агнешкият бут се обезкостява и се накълцва на много малки парченца. Запържва се в сгорещения зехтин, докато течността се изпари, а месото стане златисто. Лукът, морковът, чесънът, розмаринът и мащерката се наситняват.
Лукът и морковът се прибавят към месото и се посолява. Щом и те се позапържат, се прибавят чесънът, розмаринът и мащерката. Слагат се доматеният концентрат, горчицата и дафиновият лист. Налива се бульонът, посолява се и се готви под капак на слаб огън около 2 часа, докато месото омекне.
Дафиновият лист се отстранява, а към рагуто се прибавя грахът и се разбърква. Картофите се белят и се нарязват на едро, варят се в подсолена вода, докато омекнат.
Спанакът и лукът се наситняват и се запържват в загрятото масло. Овкусяват се със сол и индийско орехче и се смесват с пюрираните картофи. Налива се прясното мляко, добавя се настърганият кашкавал, подправя се със сол и черен пипер на вкус.
В тава се поставя агнешкото рагу, върху него се разпределя картофеното пюре. Пече се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се 20 минути и се нарязва.
Испански омлет с чоризо
6 яйца
200 г наденица „Чоризо“
300 г картофи
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
1/2 връзка магданоз
30 мл зехтин
50 г краве масло
100 г сирене „Манчего“
сол и черен пипер на вкус
Сварете, обелете и нарежете на кубчета картофите. Нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Налейте зехтина и добавете половината от маслото.
Запържете лука до златисто и прибавете картофите, заедно с наситнените мащерка и чесъна. Гответе на умерен огън, докато картофите се запържат приятно. Извадете всичко от съда.
В същия съд запържете чоризото, нарязано на шайби. Прибавете останалото масло. Върнете картофената смес и разбъркайте.
Разбийте яйцата, поръсете ги с наситнения магданоз, сол и пипер и разбъркайте. Налейте ги в съда при останалите продукти. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Запечете ястието за 8-10 минути. Извадете от фурната и поръсете с настъргано сирене „Манчего“.
Пълнени тиквички с булгур и кайма
6 кръгли тиквички
350 г телешка кайма (от врат)
120 г булгур (с варене)
100 г овче сирене
80 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 лимон
1 стрък мента
сол и черен пипер на вкус
Тиквичките се издълбават, а част от вътрешността им се запазва за плънката. Овкусяват се със сол, черен пипер и част от зехтина.
Булгурът се сварява до полуготовност. Чесънът се накълцва и се запържва в останалия зехтин, заедно с накълцаната вътрешност на тиквичките.
Добавят се каймата и булгурът. Овкусява се с мента, настъргана лимонова кора, сол, черен пипер и малко лимонов сок.
Тиквичките се пълнят с тази смес. Отгоре се слага натрошено сирене. Готвят се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути.
Мусака
1 кг картофи
600 г кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г пасирани домати от консерва
1 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
за заливката:
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко. Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира
Сипва се доматеният концентрат и се разбърква.Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите. Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.
Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава. При тях се сипва каймата. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна – около 40 минути. Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното.
Овкусява се със сол и черен пипер. Мусаката се залива с яйчено-млечната смес. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!