2

Т рудно е да се храниш здравословно, когато всеки ден си в офиса, а понякога излиза и доста скъпо. Най-разумно би било да си носим храна от вкъщи, но ако пътувате дълго, се оказва сериозно предизвикателство да не изсипете част от съдържанието от кутиите, които уж не пропускат. 

Днес ви предлагаме да се справите с този проблем, като подбрахме няколко рецепти с гъста консистенция, за да сте спокойни, по целия път до работа. Допълнителен бонус е, че са вкусни и студени, в случай че няма къде да ги стоплите.

Ориз с печени чушки на фурна

300 г домати на кубчета (от консерва)
200 г печени червени чушки от буркан (без оцет)
200 г ориз „Балдо“
350 мл зеленчуков бульон
100 мл бяло вино
50 г зелени маслини (без костилки)
50 г черни маслини (без костилки)
1/2 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

В тиган с термоустойчива дръжка се загрява зехтинът и в него се запържват наситнените лук и чесън. 

Добавя се оризът и се разбърква. Налива се виното и когато оризът абсорбира течността, се наливат бульонът и доматите. 

Добавят се и чушките, нарязани на кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се. Похлупва се и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се от фурната. 

Маслините и магданозът се наситняват и се разбъркват. Оризът се поръсва с маслиновата смес и се поднася.

Пролетен овчарски пай

1 агнешки бут
600 мл телешки бульон
80 мл зехтин
200 г замразен грах
4 скилидки чесън
2 глави лук
1 морков
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
2 с. л. доматен концентрат
1 с. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
за картофеното пюре:
1,2 кг картофи
150 мл прясно мляко
250 г спанак (почистен)
150 г кашкавал от овче мляко
80 г краве масло
1 връзка пресен лук
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Агнешкият бут се обезкостява и се накълцва на много малки парченца. Запържва се в сгорещения зехтин, докато течността се изпари, а месото стане златисто. Лукът, морковът, чесънът, розмаринът и мащерката се наситняват. 

Лукът и морковът се прибавят към месото и се посолява. Щом и те се позапържат, се прибавят чесънът, розмаринът и мащерката. Слагат се доматеният концентрат, горчицата и дафиновият лист. Налива се бульонът, посолява се и се готви под капак на слаб огън около 2 часа, докато месото омекне. 

Дафиновият лист се отстранява, а към рагуто се прибавя грахът и се разбърква. Картофите се белят и се нарязват на едро, варят се в подсолена вода, докато омекнат. 

Спанакът и лукът се наситняват и се запържват в загрятото масло. Овкусяват се със сол и индийско орехче и се смесват с пюрираните картофи. Налива се прясното мляко, добавя се настърганият кашкавал, подправя се със сол и черен пипер на вкус. 

В тава се поставя агнешкото рагу, върху него се разпределя картофеното пюре. Пече се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се 20 минути и се нарязва.

Испански омлет с чоризо

6 яйца
200 г наденица „Чоризо“
300 г картофи
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
1/2 връзка магданоз
30 мл зехтин
50 г краве масло
100 г сирене „Манчего“
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Сварете, обелете и нарежете на кубчета картофите. Нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте тиган с незалепващо покритие. Налейте зехтина и добавете половината от маслото. 

Запържете лука до златисто и прибавете картофите, заедно с наситнените мащерка и чесъна. Гответе на умерен огън, докато картофите се запържат приятно. Извадете всичко от съда. 

В същия съд запържете чоризото, нарязано на шайби. Прибавете останалото масло. Върнете картофената смес и разбъркайте.

Разбийте яйцата, поръсете ги с наситнения магданоз, сол и пипер и разбъркайте. Налейте ги в съда при останалите продукти. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Запечете ястието за 8-10 минути. Извадете от фурната и поръсете с настъргано сирене „Манчего“.

Пълнени тиквички с булгур и кайма

6 кръгли тиквички
350 г телешка кайма (от врат)
120 г булгур (с варене)
100 г овче сирене
80 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 лимон
1 стрък мента
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Тиквичките се издълбават, а част от вътрешността им се запазва за плънката. Овкусяват се със сол, черен пипер и част от зехтина. 

Булгурът се сварява до полуготовност. Чесънът се накълцва и се запържва в останалия зехтин, заедно с накълцаната вътрешност на тиквичките. 

Добавят се каймата и булгурът. Овкусява се с мента, настъргана лимонова кора, сол, черен пипер и малко лимонов сок. 

Тиквичките се пълнят с тази смес. Отгоре се слага натрошено сирене. Готвят се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 30 минути.

Мусака

1 кг картофи
600 г кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г пасирани домати от консерва
1 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
за заливката:
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус  

Източник: ThinkStock/Guliver

Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко. Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира

Сипва се доматеният концентрат и се разбърква.Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите. Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.

Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава. При тях се сипва каймата. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.

Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна – около 40 минути. Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното.

Овкусява се със сол и черен пипер. Мусаката се залива с яйчено-млечната смес. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Мамо, кои ядат черен хайвер? - Тези, които ни пращат за зелен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Престъпна група пребивала хора и палела имоти

Престъпна група пребивала хора и палела имоти

България Преди 4 минути

Задържани са шестима мъже на възраст от 26 до 41 години

Трагедия в изоставена златна мина: Спасителите извадиха 60 тела и 82 оцелели

Трагедия в изоставена златна мина: Спасителите извадиха 60 тела и 82 оцелели

Свят Преди 12 минути

Всички оцелели ще бъдат изправени пред обвинения в незаконен добив и нелегална имиграция

"Хамас" приема проектоспоразумението за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" приема проектоспоразумението за прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 1 час

Всичко за проектоспоразумението прочетете в следващите редове

В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

България Преди 1 час

По-рано Желязков получи и веднага върна на държавния глава изпълнен мандата за съставяне на правителство

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Свят Преди 1 час

За два дни към платформата са се присъединили над 700 000 нови потребители

<p>Масов бой в столичен квартал, има арестувани</p>

Масов бой в столичния квартал "Христо Ботев", има арестувани

България Преди 1 час

Малко след сблъсъците е подаден сигнал и за катастрофа в района

<p>Обявиха предепидемична обстановка в още една област у нас</p>

Обявиха предепидемична обстановка във Видин

България Преди 2 часа

Заболеваемостта там през изминалата седмица е достигнала 198 на 10 000 души население

Асовете на магията идват в София за  „МАГИНАРИУМ“

Асовете на магията идват в София за „МАГИНАРИУМ“

Любопитно Преди 2 часа

Магическото шоу ще се проведе на 19 и 20 март в Зала 1 на НДК и ще събере едни от най-добрите илюзионисти от България и света

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Жителите на Лос Анджелис са предупредени за влошаване на качеството на въздуха

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

Свят Преди 2 часа

Байдън ще произнесе прощално слово от Овалния кабинет тази вечер

Николас Мадуро

Пуерто Рико моли Тръмп да го защити от Мадуро

Свят Преди 2 часа

Коментарите на Мадуро бяха „открита заплаха за Съединените щати и нашата национална сигурност“, казва губернаторът на Пуерто Рико

<p>Кой е Мирослав Боршош?</p>

Кой е Мирослав Боршош, кандидатът за министър на туризма в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 2 часа

Той е носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

България Преди 2 часа

Д-р Галя Кондева издаде нова заповед

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Любопитно Преди 2 часа

Наградите се връчват на хора, които имат траен и впечатляващ принос към света на развлеченията.

Петър Дилов

Петър Дилов: Ето кой е най-непознатият министър в проектокабинета "Желязков" (Биография)

България Преди 3 часа

40 годишният икономист работи в Българската народна банка от 2011 г.