Н утрициологът Пател: зеленият чай и шоколадът могат да помогнат за предпазване от рак. Но не заедно, затова е по-добре да се откажете от такава закуска. Ясно е, че никой не иска да се разболее от рак, но и особено не иска да прави нищо за това. Ето защо на помощ идват диетолози и специалисти по хранене, които просто съветват да се коригира диетата и да се добавят някои продукти.
За да бъдете здрави и силни, трябва да следвате здравословен начин на живот, т.е. да се откажете от вредните навици, да се занимавате с физическа активност, да спите достатъчно и да се храните правилно. Повече за това ще научите от видеото в края на статията, но сега най-важното: според диетолога Съни Пател трябва да добавите към диетата си някои храни, които имат противовъзпалителни свойства и предпазват от рак.
1. Бобови растения
Бобовите растения (т.е. боб, нахут, леща и други) са богати на фибри, протеини, витамини и минерали. Като цяло трябва да обърнете внимание на фибрите, те са в изобилие в зеленчуците. Тя подпомага чревния микробиом, а от нея зависи 80% от имунната ни система. Бобовите растения могат да се консумират няколко пъти седмично, това е достатъчно за положителен ефект.
2. Зелен чай
Зеленият чай е богат на полифеноли (това са антиоксиданти), които предпазват организма от различни заболявания. Те са в състояние да елиминират свободните радикали, които обикновено са окислени и причиняват възпаления. Между другото, можете да прочетете повече за антиоксидантите точно тук.
3. Зехтин
Първият студено пресован зехтин също съдържа антиоксиданти, но и ненаситени мазнини. Смята се, че той може да лекува наранявания и да предпазва от възпаления. Освен това нормализира работата на стомашно-чревния тракт и помага при жлъчно-каменна болест.
4. Черен шоколад
Черният шоколад също съдържа антиоксиданти (флавоноиди), така че е внезапно полезен. Но за да се запознаете наистина с ползите от шоколада, трябва да изберете тъмен шоколад, със съдържание на какаови зърна поне 70%. И той трябва да се консумира по малко, най-много няколко кубчета, и не бива да се залива с чай, вода или дори кафе. Така той ще бъде по-здравословен и ще утоли желанието за сладко.
5. Куркума
В куркумата има много куркумин, който също помага в борбата с възпаленията. А красотата на подправката е, че вкусът и ароматът ѝ не са силно изразени, така че можете да я добавяте навсякъде, да я ядете и да бъдете здрави.
Какво още прави куркумата
- Предпазва от болестта на Алцхаймер, рак на дебелото черво и кожата;
- нормализира кръвното налягане и съсирването на кръвта;
- намалява лошия холестерол;
- подобрява настроението;
- намалява болката при артрит.
Кои храни причиняват рак
Изброените по-горе чудодейни храни намаляват риска от рак, но има и такива, които, напротив, го увеличават. Това са ултрапреработените храни, които включват:
- закуски;
- сладкиши;
- газирани напитки;
- хляб, кифлички и други подобни;
- полуфабрикати;
- бързо хранене;
- полуфабрикати
Но върху появата на рак на червата влияе и червеното месо (в големи, ама много големи количества), както и всичко, което се прави от него в производството: наденички, колбаси, филии. Учените са установили, че всеки 50 грама преработено месо, консумирани ежедневно, увеличават риска от рак на дебелото черво с 16%.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!