Н ай-иновативната в Европа фабрика за производство на KitKat е в София и официално произвежда по 420 шоколада в минута.
Инвестицията е на стойност над 80 милиона лева и ще осигури разкриването на 70 нови работни места.
Шоколадовата фабрика в София предоставя работа на общо над 700 работника, а компанията в България на над 1000.
С новата, трета производствена линия на световната марка KitKat, капацитетът на предприятието ще се разшири с 15 000 тона годишна продукция, която се изнася за 17 пазара по света, сред които на първи места са Великобритания, Франция, Италия, Австрия и Канада.

Символичен старт на новото производство беше даден от министър-председателя Росен Желязков, който отбеляза важността на инвестицията и определи партньорството между България и Nestle като стратегическо за българската икономика.
„България може да бъде добра платформа за иновативен бизнес, ориентиран към потребностите на хората. В динамичния и турбулентен свят, в който всичко се променя бързо, стратегическите инвеститори намират своето място тук, в България, което показва, че иновациите се случват именно тук, в София", заяви Росен Желязков на официалната церемония.
KitKat и като шоколад

Новата гама KitKat сега и като шоколад включват три различни вкуса, всеки от които е съставен от балансирани слоеве кремообразен пълнеж и хрупкава вафла, покрити с плътен шоколад с уникален мраморен ефект. Продуктите под бранда KitKat не съдържат изкуствени оцветители и консерванти, а какаото е 100% отговорно добито и сертифицирано.
Интересното е, че всеки от продуктите изминава 1.2 километра на поточната линия, преди да бъде опакован.
Нова технология позволява консумацията на газ да се намали с до 30%, водният разход да се свие с 67%, а общият въглеродeн отпечатък - с 30%, като всички опаковки могат да бъдат рециклирани.