Д ори и да не сте от най-запалените любители на скарата, няма как да подминете сезона без да сготвите нещо на нея поне веднъж.
Приготвянето на месото е лесната част – внимателно подбрани подправки, марината и готово.
После идва гарнитурата, която, ако приготвите добре, може дори да засенчи сочните пържоли.
Картофите, както и бирата, са задължителен елемент от скарата.
Затова вземете предварително сварените картофи - около килограм, ако намерите от малките, може и да не ги разполовявате. Отпийте глътка студена бира и ги оваляйте в смес от:
1 стрък розмарин
2 скилидки чесън
1 с. л. бял синап
1 с. л. черен синап
1 ч. л. кориандър
4 стръка мащерка
сокът от 1 лимон
1 щипка чили
80 мл зехтин
сол и черен пипер
Наредете на шишчета и печете до получаване на апетитен загар.
Попаднал върху жарта, печеният карфиол, се превръща в чудесно допълнение, а дори и в заместител на месото.
Разрежете карфиола на дебели филии, заедно с кочана и намажете със зехтин. Печете от двете страни, докато омекне.
В купа смесете:
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1 щипка чили на прах
1 лайм
1 с. л. мед
2 с. л. зехтин
сол и черен
Намажете със сместа докато карфиолът още е на скарата. Поднесете със сос от 150 г майонеза
50 г кисело мляко
1 ч. л. къри на прах
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
Щом огънят на скарата започне да намалява, е време за класическия печен лук, но в нов прочит.
За него ще са ви необходими:
8 глави лук
250 г синьо сирене
60 г печени ядки
1/2 връзка магданоз
4 стръка мащерка
олио за намазване
Разполовете главите лук, намазнете и запечете на скарата, 10 минути са достатъчни. Поднесете със смес от свежите подправки и натрошеното сирене. За разкош поръсете с накълцаните ядки.
Почерпете още идеи:
Пригответе хрупкави пилешки бутчета с чипс
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!