Б роколите са едни от най-подходящите зеленчуци, които да включите в своя здравословен хранителен режим. Имат изключително ниско съдържание на калории, а притежават витамин C, Е, А, В1, В2, В3 и В6, също така хром, манган, желязо, магнезий, калий, селен, цинк и бета-каротин. Тази храна е богата на разтворими фибри, които извличат холестерола от тялото, и на антиоксиданти. Броколите съдържат различни биоактивни съединения, за които е доказано, че намаляват възпалението в тъканите на човешкото тяло. И това не е всичко - изследвания показват, че биоактивните съединения в този зеленчук предпазва от увреждане от ултравиолетовата радиация, която може да причини ракови заболявания на кожата.
Бихте могли да консумирате броколите варени, печени, на пара или пържени, а опциите за ястия с този невероятен зеленчук са безкрайни. Днес сме ви приготвили три невероятно вкусни рецепти, които задължително да опитате:
1. Запеканка с броколи
Необходими продукти: 500 гр. броколи, 3 глави лук, 250 гр. гъби печурки, половин кофичка заквасена сметана, 200 гр. кашкавал, 2 с.л. масло, черен пипер, сол
Начин за приготвяне: Сваряваме броколите в подсолена вода до омекване, а през това време в тиган разтапяме маслото и задушаваме нарязаните гъби и лук. Всички продукти поставяме в средна по големина тавичка и добавяме заквасената сметана. Овкусяваме със сол и черен пипер, а отгоре настъргваме кашкавала. Запеканката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 мин. Изчакваме да изстине и консумираме.
2. Броколи пане
Необходими продукти: 800 гр. броколи, 2 чаши царевично брашно, 2 бр. яйца, 1 чаша бира, зехтин (или друга мазнина), сол и пипер
Начин за приготвяне: Първо измиваме и накъсваме броколите. Слагаме ги във вряща вода за няколко минути, след което ги измиваме с ледена такава. Приготвяме си панировка от яйцата, брашното, бирата и подправките. Отцеждаме добре броколите и ги потапяме в сместа. Загряваме мазнината и пържим “хапките“. Можете да сервирате с млечен сос при желание.
3. Крем супа от броколи
Необходими продукти: 2 големи картофа, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава броколи, 1 зеленчуков бульон, 3 скилидки чесън, 4 супени лъжици готварска сметана, половин лимон, сол, черен пипер, 3 листенца босилек, 2 супени лъжици масло
Начин за приготвяне: Слагаме около 800 мл. вода в малка тенджера. Почистваме и нарязваме чесъна, картофите, моркова, броколите. Лукът не се реже, а се остава цялата глава. Когато започне да ври водата, поставяме зеленчуците и натрошаваме зеленчуковия бульон. Оставяме всичко да се готви за 20 минути, след което изваждаме лука, а на негово място в тенджерата слагаме броколите. Поставяме листенцата босилек и изчакваме още 10 минути. Когато времето изтече, махаме съда от котлона и оставяме храната да изстине малко. Взимаме блендер или пасатор и разбиваме зеленчуците и течността до получаване на хомогенна смес. Добавяме сол и черен пипер на вкус, а след това готварската сметана и маслото. Връщаме тенджерата на котлона за още 5 минути. Супата може да се гарнира с печен хляб, сирене или кашкавал.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!