Г олямото великденско ядене приключи, но не и яйцата. За помощ се обръщаме към „Бон апети“ и техните практични рецепти с варени яйца.
Яйца в пикантен доматен сос
12 твърдо сварени яйца
800 г домати на кубчета (от консерва)
125 г прясно краве сирене (сирене „Моцарела“)
30 г корен джинджифил
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 връзка магданоз
4 филии бял хляб
1 ч. л. пушен лют червен пипер
1 ч. л. къри
1/2 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус
зехтин за пържене
Начин на приготвяне:
Яйцата се обелват и се пържат до златисто в голямо количество зехтин. Джинджифилът се настъргва на фино ренде, лукът се реже на кубчета, а чесънът се наситнява. Пържат се в 60 мл загрят зехтин и щом поомекнат, се сипват подправките – кърито, кимионът и пушеният лют червен пипер.
Наливат се доматите и сосът се овкусява със сол и черен пипер. Вари се около 15 минути на слаб огън. Поръсва се с половината от наситнения магданоз и в него се пускат целите яйца. Ястието се готви още 5 минути. Сервира се гарнирано с накъсано сирене моцарела, препечен хляб и останалия магданоз.
Рецепта, с която рулото "Стефани" винаги ще е вкусно
Яйчена салата със сос „Айоли“
6 твърдо сварени яйца
1 глава лук шалот
3 стръка копър
2 с. л. сос „Айоли“
1 с. л. каперси
1 ч. л. мека горчица
Яйцата се обелват и се режат на лодки. Лукът се реже на много тънки шайби. Каперсите и копърът се наситняват.
Сосът „Айоли“ се разбърква с горчицата. В чиния се подреждат яйцата. Заливат се със соса и се поръсват с шайби лук, копър и каперси.
Да си направим цяла армия от пиленца от яйца
Шотландски яйца в тесто
1 пакет бутертесто (600 г)
600 г сурова свинска наденица (пикантна)
6 сварени яйца (5 минути)
1/2 глава лук
4 стръка магданоз
1 яйце за намазване
галета и брашно за овалване
олио за намазване
Начин на приготвяне:
Наденицата се изважда от червото и кълцаното месо се смесва с наситнените лук и магданоз. Яйцата се овалват в брашно и внимателно се покриват с каймата. Запържват се до златисто в намазан с олио съд. Изваждат се.
Тестото се разточва леко и от него се изрязват парчета. Яйцата се овалват в галета и се покриват добре с тестото. Мажат се с разбито яйце и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 15 минути. Разрязват се и се поднасят със салата по избор.
Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!