Д али заради топлото време или поради факта, че скоро ще се наложи да заменим широките дрехи с бански костюм, през лятото сме по-склони да похапваме салата вместо основно. Проблемът обаче идва след няколко часа, когато пак сме гладни. Затова днес ви предлагаме 3 салати, с които да замените основното и все пак да се заситите.
Салата с пържени чушки, домати и нахут
600 г чорбаджийски чушки
700 г домати
2 стръка пресен лук
200 г прясно сирене
1/4 ч.л. чесън на гранули
2 стръка девесил
1/4 връзка магданоз
100 г нахут от консерва
40 мл зехтин + за пържене
15 мл светъл балсамов оцет
сол на вкус
Изпържете чорбаджийските чушки в малко зехтин. Осолете ги. Нарежете доматите на полумесеци, а лука на шайби. Наситнете магданоза и девесила. Отцедете нахута. Сиренето нарежете на кубчета.
Разбъркайте зехтина и оцета с гранулирания чесън. В купа разбъркайте доматите, лука, нахута и билките. Овкусете със сол и залейте с дресинга. Сервирайте салатата с пържените чушките и сиренето.
Салата с пилешки дробчета
200 г пилешки дробчета
50 г радичио
50 г рукола
50 г бейби спанак
1 малка глава червен лук
100 г синьо сирене
50 мл вино „Мадейра“
100 г бекон на кубчета
200 г хляб с квас
30 мл зехтин
1 с.л. соев сос
сол и черен пипер на вкус
За дресинга:
1 ч.л. дижонска горчица
20 мл бял балсамов оцет
40 мл студено пресован зехтин
1 ч.л. мед
1 стрък мащерка
сол на вкус
Сложете бекона в студен съд. Включете котлона и загрейте съда. Гответе, докато беконът стане златист. Извадете го. В същия съд налейте 20 мл от зехтина. Загрейте го на умерен огън. Запържете почистените и нарязани надве дробчетата.
Деглазирайте с виното и дръпнете от огъня. Нарежете дробчетата на по-малки парчета ги овкусете със соевия сос и черен пипер. Охладете до стайна температура. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на едри кубчета. Залейте го с останалия зехтин и го овкусете със сол. Изпечете за 8-10 минути.
Нарежете лука на полумесеци и накъсайте радичиото. В голяма купа смесете радичиото, руколата, спанака и лука. Разбъркайте горчицата с меда, оцета, зехтина, сол и листенцата мащерка - трябва да се получи гладка емулсия.
Овкусете салатата с дресинга и разбъркайте. Сервирайте с натрошеното синьо сирене, бекона, дробчетата и хляба.
Салата с "Халуми"
300 г сирене „Халуми“
400 г домати
50 г маслини „Каламата“
2 краставици
1 авокадо
3 стръка пресен босилек
40 мл зехтин „Екстра върджин“
1 с. л. бял винен оцет
1 ч. л. сух риган
сол на вкус
Сиренето халуми се нарязва на кубчета и се запича в сух тиган, до златисто, от всички страни.
Краставиците се белят и заедно с доматите и месестата част от авокадото се нарязват на кубчета с големина на сиренето.
Маслините се почистват от костилките и се разполовяват.
В купа се смесват доматите, краставиците, авокадото и маслините. Овкусява се с риган и накълцан босилек. Полива се с оцета и зехтина, посолява се и се разбъркват.
Салатата се поднася с кубчетата халуми.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!