П риготвянето на вкусна салата през зимата е сериозно предизвикателство. Затова ви предлагаме 3 лесни и вкусни салати, които може да приготвите със сезонни зеленчуци.
Богата зелева салата
- 1/4 зелка бяло зеле
- 1/4 зелка червено зеле
- 1 малка глава карфиол
- 1 малка глава броколи
- 1 стъбло селъри
- 2 скилидки чесън
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За топлия дресинг:
- 50 мл червен винен оцет
- 50 мл олио
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- За студения дресинг:
- 200 г майонеза
- 1 скилидка чесън
- 20 г мека горчица
- 1/4 ч.л. пушен червен пипер
- сол на вкус
Нарежете карфиола и броколите, така че да получите малки розички, сложете ги в купа. Залейте ги със зехтин и ги поръсете с нарязан на ситно чесън. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги прехвърлете в тава. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и изпечете зеленчуците за около 20 минути. След това ги оставете да се охладят.
Нарежете бялото и червеното зеле на тънко и го сложете в голяма купа. Обелете целината, нарежете я под ъгъл с помощта на белачка и я разбъркайте със зелето. Загрейте олиото и оцета заедно със захарта и солта. Щом кипнат, залейте с тях бялото и червеното зеле. Разбъркайте и оставете да престои 20 минути. След това отцедете.
Смесете изпечените карфиол и броколи с бялото и червеното зеле. Стрийте на паста чесъна за дресинга и го разбъркайте с горчицата, майонезата, пушения пипер и сол на вкус. С полученият дресинг залейте готовата салата и я разбъркайте.
Салата със спанак и печено червено цвекло
- 2 малки глави червено цвекло
- 150 г бейби спанак
- 200 г сварен нахут от консерва
- 80 г козе сирене
- 50 г орехи
- 1 скилидка чесън
- 80 мл зехтин
- 2 с.л. бял балсамов оцет
- 1 с.л. ретро горчица
- 1 с.л. мед
- сол и черен пипер на вкус
Обелете цвеклото и го и нареже на кубчета. Поставете в тава, полейте с 20 мл от зехтина и посолете. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
Сложете орехите в загрят сух тиган, посолете и поръсете с малко вода, за да се полепи солта по-добре по тях. Запечете ги за около 5 минути, извадете и охладете. Пригответе дресинг от стрития на паста с малко сол чесън, горчицата, оцета, меда, останалия зехтин, сол и пипер на вкус.
Смесете спанака с отцедения и добре подсушен нахут. Залейте ги с дресинга и разбъркайте. Разпределете салатата в чинии за сервиране. Гарнирайте с кубчетата цвекло и козе сирене. Накрая прибавете и печените орехови орехи.
Салата „Дъга“
- 1/4 глава червено зеле
- 1/4 глава зеле
- 1 жълта чушка
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 2 моркова
- 4 стръка пресен лук
- 0.5 връзка кориандър
- За дресинга:
- 1 с.л. семена кимион
- 0.5 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 2 с.л. винен оцет
- 1 с.л. мед
- 60 мл зехтин
Почистете двата вида зеле, чушките и морковите. Нарежете ги на тънки ивици и ги сложете в купа. Нарежете на ситно лука и кориандъра. За дресинга запечете семената кимион в сух тиган и след това ги счукайте в хаванче заедно със сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете подправките в купичка и добавете сока от лайм, оцета, меда и зехтина. Разбъркайте енергично.
Залейте зеленчуците с дресинга и поръсете с лука и кориандъра. Разбъркайте добре.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!