Тази година Денят на жената е в неделя и вече нямате никакво оправдание да не зарадвате любимата жена със закуска в леглото. За да ви улесним в избора, ден по-рано, предлагаме 3 лесни рецепти за закуска от кулинарния канал 24kitchen.bg.
- Милинки със сирене
за тестото:
1 кг брашно
600 мл прясно мляко
50 г краве масло
42 г жива мая
1 с.л. захар
0.5 ч.л. сол
за плънката:
300 г краве сирене
2 яйца
за намазване:
125 г меко масло
50 г брашно
40 г свинска мас
1 ч.л. сол
За тестото затоплете млякото. Разтворете маята със захарта в 100 мл от топлото мляко. Поръсете с брашно и оставете да шупне.
В купа разбъркайте брашното и солта. Направете кладенче, налейте останалото мляко, разтопеното масло и шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса докато удвои обема си. За плънката натрошете сиренето и го разбъркайте с яйцата.
Разделете тестото на 20 равни парчета. Във всяко парче тесто сложете от сместа със сирене и оформете топки. Подредете топките тесто в тава, намазана с масло. Оставете ги да втасат за 20-30 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Маслото разбъркайте с разтопената мас, брашното и солта. С тази смес намажете втасалото тесто. Изпечете милиниките до готовност - за около 25 минути.
- Солени профитероли с плънка от козе сирене и орехи
за хрупкавата коричка:
175 г меко масло
36 г пудра захар
36 г настърган пармезан
1.5 г сол
103 г брашно
102 г царевично брашно
за пареното тесто:
125 г пълномаслено прясно мляко
125 г вода
110 г масло
3 г захар
2 г сол
140 г пресято брашно
220 г яйца
за плънката:
200 г меко козе сирене
50 г орехи
сол и черен пипер на вкус
За коричката смесете мекото масло, пудрата захар, пармезана и солта в купата на миксера. Разбийте с широката бъркалка, докато сместа не стане хомогенна. Смесете в купа пшеничното и царевичното брашно, а после добавете на 2-3 пъти сухите съставки към сместа с маслото. Разбъркайте само колкото съставките да се съединят.
Поставете тестото между два листа хартия за печене и го изтънете с точилка до 2-3 мм. След това изрежете от него дискове с помощта на ринг. Подредете ги в тава или поднос и ги оставете настрана. За пареното тесто в средно голяма тенджера кипнете млякото, водата, маслото, захарта и солта. След това дръпнете от огъня.
Добавете наведнъж пресятото брашно в течната смес и започнете веднага интензивно да бъркате с телена бъркалка, докато брашното се поеме напълно. Върнете съда на котлона, оставете тестото да се готви около минута, като бъркате с шпатула. Трябва да стане по-сухо.
Прехвърлете го в купата на миксера, сложете широката бъркалка за тесто и го оставете малко да поизстине. Разбийте леко яйцата и ги дръжте наблизо. Бъркайте тестото на средна скорост около 30 секунди, после намалете скоростта до най-ниската и започнете да добавяте яйцата. Щом сместа стане хомогенна, спрете миксера и свалете бъркалката, оберете тестото от стените на купата и прекарайте бъркалката през тестото. Ако сте постигнали нужната консистенция, щом извадите бъркалката от тестото, то ще провисне от нея във формата на латинското V.
Загрейте фурната на 200 градуса. Прехвърлете тестото в сладкарски пош и поставете кръглия накрайник 1A. Застелете тава с хартия за печене. Оформете топчета от тестото в тавата, поставете отгоре хрупкавите дискове. Печете 12-15 минути, а после намалете температурата на 160 градуса и печете още 12-15 минути, без да отваряте фурната. За плънката от козе сирене в купа намачкайте сиренето, подправете със сол и пипер на вкус. Накълцайте орехите на едро и ги прибавете към сиренето. Напълнете еклерите и сервирайте.
- Омлет с патладжан
1 малък патладжан
10 г даши на прах
4 яйца
1.5 с.л. соев сос
1.5 с.л. захар
1 ч.л. паста мисо
1 с.л. олио
2 стръка пресен лук
Разрежете на две, по дължина, патладжана и го сварете на пара, за около 40-60 минути. В кана сипете даши и залейте с 400 мл гореща вода. Разбъркайте и оставете настрани за 5-10 минути.
В купа разбийте яйцата добре. Добавете половината количество соев сос и захар. Разбийте отново. Добавете 2 с.л. от разтворения прах даши и разбъркайте. (Останалото количество бульон можете да съхранявате в хладилник.)
С помощта на лъжица отделете вътрешността на сварения патладжан и я намачкайте с вилица. В купичка сипете пастата мисо и я разбъркайте с няколко капки соев сос, до гладка консистенция. Добавете пастата към патладжана заедно с останалите соев сос и захар и разбъркайте.
Загрейте на умерен огън тиган с 1 с.л. олио. Сипете яйцата на един слой. След няколко секунди започнете да ги надипляте леко, с помощта на шпатула, отвън навътре. Трябва да се оформят нещо като кладенчета в яйцата. Изсипете и разпределет намачкания патладжан в едната половина на яйцата. Захлупете омлета и го приплъзнете в чиния.
Поръсете омлета с патладжан с нарязан пресен лук.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!